用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 激活英文小學 激活英文小學 pls join our discussion(part 2)
樓主: dlh525
go

激活英文小學 pls join our discussion(part 2) [複製鏈接]

醒目開學勳章

你地有伴, 真係好..

**

原帖由 dlh525 於 09-9-2 16:33 發表

Hi 鍾意BB,

你囡囡琴日是不是坐門口第一張table架?

Hi 鐘意BB,

我琴晚問阿囡有冇認識新朋友, 佢同我講識左個女同學叫Heidi應該係你囡囡.

係呀, 真係開心呢, 阿女話咁少小朋友, 真係好快識晒喎﹗

今日問咗老師, 話阿女食飯都ok, 係昨日個湯真係難飲姐, 前日的湯都好好味(阿女都係咁講), 咁我唔諗住整飯啦, 阿女係唔鍾意要自己棒碟飯入去課室咋嘛﹗

阿女話昨日要1B班的同學自己拎椅子去1S班度一齊上堂, 我又唔記得佢話上咩堂﹖

原帖由 dlh525 於 09-9-3 11:52 發表
Hi 鐘意BB,

我琴晚問阿囡有冇認識新朋友, 佢同我講識左個女同學叫Heidi應該係你囡囡.

係呀...等我番去問問阿囡先.

原帖由 鍾意BB 於 09-9-3 14:32 發表
係呀, 真係開心呢, 阿女話咁少小朋友, 真係好快識晒喎﹗

今日問咗老師, 話阿女食飯都ok, 係昨日個湯真係難飲姐, 前日的湯都好好味(阿女都係咁講), 咁我唔諗住整飯啦, 阿女係唔鍾意要自己棒碟飯入去課室咋嘛﹗

阿女話昨 ...

阿女話係上英文堂, P1S有個外籍MISS。

今日放學見面妳囡囡同我阿囡攬埋一齊, 我影咗相, 妳想要PM EMAIL我SEND返俾妳丫﹗

原帖由 dlh525 於 09-9-3 16:32 發表
係呀...等我番去問問阿囡先.

Hi 鍾意BB,

Pls check pm.  Thank you!

dlh525

原帖由 鍾意BB 於 09-9-3 21:44 發表
阿女話係上英文堂, P1S有個外籍MISS。

今日放學見面妳囡囡同我阿囡攬埋一齊, 我影咗相, 妳想要PM EMAIL我SEND返俾妳丫﹗

hi 各位~
我都諗住比女女讀激小, 請問係咪就算讀激幼都要面試至收架?
我以為讀激幼一定會收添..
請問你地面試要考d 咩架?
多謝賜教...

Hello, my daughter is studying in P1S, 昨天她回來後由6:30pm 開始睡覺, 我放工回來見到佢都唔想叫醒她, 一睡就到今早8:00am, 希望她快D適應返全日啦.  她還說經常要坐定定很倦呀...!

D普通話併音都幾深呀! 我自已見到都驚.

The Principal will take an interview by himself and asks the child
(1) to draw a picture of his/her family in a house
(2) He will point at the pictures and ask the child to answer in English what is this?  There are about 20 pictures (eg : robot, pear, television, fish, boot, etc)
(3)  Child has to answer simple questions in both English and Chinese
(4)  The principal will ask parent why you choose Gigamind

Good Luck!

醒目開學勳章

Hi HJ6153

My daughter is studying in PIS too..

she was not so tired and still could play "wii " after getting home yesterday.

My daughter's interview was similar as yours'.

1) the Principal asked her to draw a picture but no questions to follow.

2) the Principal asked her to re-organize a cubic puzzle.

3) then the Principal asked her about 30 questions in english...

and yes, of course the Principal had asked us why choosing Gigamind...etc.

the whole interview had taken 25-30 minutes.

**

原帖由 HJ6153 於 09-9-4 13:01 發表
Hello, my daughter is studying in P1S, 昨天她回來後由6:30pm 開始睡覺, 我放工回來見到佢都唔想叫醒她, 一睡就到今早8:00am, 希望她快D適應返全日啦.  她還說經常要坐定定很倦呀...!

D普通話併音都幾深呀! 我自 ...

昨天囡囡用全英文同baba傾計講番學校lunch食咩嘢及同同學仔玩o的咩嘢....但如何可以叫佢多講普通話呢??

阿女都話妳囡囡英文好勁架﹗

今日阿女話佢返咗幾日學, 英文都叻咗d, 好攪笑﹗

我阿女鍾意講普通話多d, 今日同昨日讀咗2次俾我地聽, 佢話係功課嚟架喎﹗

原帖由 dlh525 於 09-9-8 11:19 發表
昨天囡囡用全英文同baba傾計講番學校lunch食咩嘢及同同學仔玩o的咩嘢....但如何可以叫佢多講普通話呢??

Hi! 各位同學仔ge媽咪妳吔好呀!
我囡囡讀P.1 S  (Kelly) , 佢都識咗幾個同學仔喎!  妳哋係唔係自己湊仔仔囡囡架?

Nice to meet u :)

Hi kellym

都算啦!  有時baba湊有時姑媽湊.

dlh525  

原帖由 kellym 於 09-9-9 15:36 發表
我囡囡讀P.1 S  (Kelly) , 佢都識咗幾個同學仔喎!  妳哋係唔係自己湊仔仔囡囡架?

請問大家有冇參加學校的課外活動 ~ 抽唔抽得中呀?? 我囡囡抽唔中

醒目開學勳章

我地冇參加..

等緊 Violin 同 羽毛球....唔知遲d P1 有冇呢.. ?

**

原帖由 dlh525 於 09-9-11 17:09 發表
請問大家有冇參加學校的課外活動 ~ 抽唔抽得中呀?? 我囡囡抽唔中

醒目開學勳章

Hi kellym,

My girl ( Lucy ) is studying in P1S.

I need to work but will send Lucy to the school every morning... and my mother will pick her up in the afternoon.

**

DEL........

妳好呀, 我囡囡讀1B, 叫HEIDI呀﹗日日都係我接送囉, 有時DADDY得就一齊﹗

妳報咗邊樣呀﹖我阿囡報咗體操班, 取錄咗, 佢幼稚園時參加過體操班。但係佢話想報拉丁舞, 我見只收14個, 同埋星期三有野學, 所以冇報到囉﹗

原帖由 dlh525 於 09-9-11 17:09 發表

阿女之前都話想學Violin呀﹗我想佢喺學校學返興趣班多d, 嘻~~可以遲d接放學嘛﹗

原帖由 CML2006 於 09-9-11 18:02 發表
我地冇參加..

等緊 Violin 同 羽毛球....唔知遲d P1 有冇呢.. ?

**

‹ 上一主題|下一主題