用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 今年小一讀滬江的家長
樓主: cherlymama
go

今年小一讀滬江的家長 [複製鏈接]

mickeyeva/SIUB0117,
好多謝你地咁詳細既資料,我都放心好多..我去左幾他學校參加佢地個講住,唯獨是我心儀既滬江就冇.
我一方面又想同我個小朋友報間誇區派位好啲既學校(軒小),但又驚太谷太辛苦,一方面又想佢搵間開心學校..心情都好矛盾..
不過,小一就個個星期默書,會唔會太辛苦呢.我都聽過一啲家長講滬江既抄寫都幾多吓..我個小朋友既幼稚園係好hea吓,唔係咁谷既.我又係好夜返,唔跟得咁多..你地點睇呀....唔該

(軒小)應該都唔淺, 暫時默書可接受, 中文不會全課黙, 只是黙詞語, 又不用背默, 英文第一次默A-Z大細楷, 現在 默句子只是5句, 例:How old are you? I am six years old. 其實現在大多數小學程度都一樣深, 不過是每日有幾多樣功課做, 會否一返學就要給老師用紅筆寫手冊, 滬江有2個月適應期, 對我來講令家長和學生都可適應! lokmanmama不要咁緊張!
原帖由 lokmanmama 於 08-9-22 18:51 發表
好多謝你地咁詳細既資料,我都放心好多..我去左幾他學校參加佢地個講住,唯獨是我心儀既滬江就冇.
我一方面又想同我個小朋友報間誇區派位好啲既學校(軒小),但又驚太谷太辛苦,一方面又想佢搵間開心 ...

Hi SIUB0117, 妳星期幾回校看吃飯? 妳要請假去學校, 這天妳會否買食物給囝囝吃, 不用吃學校飯, 我星期五看!

"軒小"應該吾太深, 比起st.joseph己輕鬆好多. 每年都有30多個男仔(上午)入皇仁.
滬江的地方真係幾吸引, 有足夠空間比小朋友活動.
有人話滬江深, 又有人話吾係太深. 我未知, 始終開了學不夠一個月.  這2年滬江的中一派位成績好好, 因為呢2年係睇學生出去考試為學校攞分. 06年以前係睇98/99年的成績. 東區31間中學得6間英中(2間女校), 滬江有over50%派英中己不錯(當然有些誇區).

原帖由 lokmanmama 於 08-9-22 18:51 發表
我一方面又想同我個小朋友報間誇區派位好啲既學校(軒小),但又驚太谷太辛苦,一方面又想佢搵間開心 ...

我25/9返學校,我請全日假,但早上要返公司開會.
我訂飯ga,我朝早無時間煮比佢帶飯.囝囝話學校的飯好好食.多數食晒.我話返佢吾健康的野更好食ga.

原帖由 mickeyeva 於 08-9-22 19:06 發表
Hi SIUB0117, 妳星期幾回校看吃飯? 妳要請假去學校, 這天妳會否買食物給囝囝吃, 不用吃學校飯, 我星期五看!

原帖由 mickeyeva 於 08-9-22 19:03 發表
(軒小)應該都唔淺, 暫時默書可接受, 中文不會全課黙, 只是黙詞語, 又不用背默, 英文第一次默A-Z大細楷, 現在 默句子只是5句, 例:How old are you? I am six years old. 其實現在大多數小學程度都一樣深, 不過是每日 ...

南區官小咪威過軒小好多,小一第一次默書就默:
1. This is my classroom.
2. There are desks and chairs.
3. This is my school bag.
4. I have a pencil case too.
5. I use the computer.
6. We play and laugh together.
7. I like my father and mother.
8. I love my brother and sister.
9. I draw and read.
10. I write and count.
不過咁樣嘅安排相信係老師亂來吧!咁樣攪法,名校是怎樣也辦(其實是「扮」)不來的!

真係好深!
原帖由 citadel 於 08-9-23 09:41 發表

南區官小咪威過軒小好多,小一第一次默書就默:
1. This is my classroom.
2. There are desks and chairs.
3. This is my school bag.
4. I have a pencil case too.
5. I use the computer.
6. We play and laugh to ...

深吾深吾係MAIN POINT,最緊要是否適合小朋友性格和家長可承受壓力的程度.

原帖由 mickeyeva 於 08-9-23 17:07 發表
真係好深!  

我見軒小既派位,真係好掂(9成都係band 1,一半以上係官立名校.).不過,佢地個環境就好唔得嘞.成間學校係灣仔中心,周圍都係馬路,小朋友每日出出入入都唔係咁好,加上空氣又差,我好唔忍心放個小朋友係果度...一間學校,話就話同滬江一樣大細,但佢地每級五班,成千人...真係好難想像!!
滬江就唔同,係同區中,雖然唔係大,但環境就好開揚,空氣都好好多.當然,個校長我都聽講幾好.不過,近年來,佢地都愈來愈谷啲學生,抄寫都多,幾傳統吓.

係派位名校同好學校之間,真係各有取捨!
而家做阿媽,真係唔容易.況且,小學先係第一步.....

八卦一問,軒小同滬江應該係兩個唔同區,點解你都可以選嘅

原帖由 lokmanmama 於 08-9-23 20:45 發表
我見軒小既派位,真係好掂(9成都係band 1,一半以上係官立名校.).不過,佢地個環境就好唔得嘞.成間學校係灣仔中心,周圍都係馬路,小朋友每日出出入入都唔係咁好,加上空氣又差,我好唔忍心放個小朋友係果度...一間學校,話 ...

第一輪,自行收生,可以誇區,志在博吓,雖然chance都係好細.諗住唔得咪第二輪先選同區咯..

今日去左陪囝囝吃飯了. 小朋友12:10開始洗手食飯. 大部份小朋食得幾快. 然後睇書, 跟住會落操場玩餘下的10分鍾.

最後的一PART由校長, 副校, 班主任老師和英文主任交流. 校長真係每樣東西都親力親為.

我明天去參觀, 我個囡囡好期待, 回來再同妳們分享感受!
原帖由 SIUBO117 於 08-9-25 18:15 發表
今日去左陪囝囝吃飯了. 小朋友12:10開始洗手食飯. 大部份小朋食得幾快. 然後睇書, 跟住會落操場玩餘下的10分鍾.

最後的一PART由校長, 副校, 班主任老師和英文主任交流. 校長真係每樣東西都親力親為. ...

唔好意思. 我想問各位一下. 妳們的小朋友幾多年級呀? 因為我都想幫個女選滬江. 但我見到妳們的對話. 這間學校好似好深. 一年班開學無幾耐就要默5句生字 又要背書. 我個女現在K3.  但學校都未教句子. 我好擔心個女入讀後應付不來.....

我小朋友剛小一, 第一次默書己係5句句子. 囝囝k3時係無默書ga, 佢都無問題. 我比較鐘意英文默句子. 因為默單字無意思,  不懂用返出來. 普遍間間的英文都深左.

原帖由 mayyuho 於 08-9-26 00:03 發表
唔好意思. 我想問各位一下. 妳們的小朋友幾多年級呀? 因為我都想幫個女選滬江. 但我見到妳們的對話. 這間學校好似好深. 一年班開學無幾耐就要默5句生字 又要背書. 我個女現在K3.  但學校都未教句子. 我好擔心個女入 ...

妳小朋友之前讀那一間幼稚園 (我個女培理)

妳個小朋友會唔會好唔開心 或者 覺得好大壓力.

我本來想今日入表. 現在我好擔心. 加上聽妳們家長講d老師好惡. 我怕我個女會怕上學. 我個女屬於好鍾意人takecare的個種. 但我見校長就真的很好. 但d老師好惡.....

我囝囝謮蘇浙幼稚園.
我小朋友在滬江讀得好開心, 我和他暫時不覺得有壓力, 但始終只是開學頭一個月. 之後我不肯定.  囝囝性格比較shy, 我都驚佢吾適應, 點知佢每日都好鍾意返學, 成日都講學校的野比我聽.  

老師係嚴格而不是惡. 上次開家長適應的時侯, 老師都說佢地好賜學生. 囝囝話有些堂的老師好攪笑;  英閱堂搶答取STICKERS....

上年我都好似你地咁樣, 驚揀錯學校, 怕太深又怕太淺, 全日定半日呢? 小朋友適合嗎?........個心好煩. 間間都有利弊. 真係要取捨. 希望你能揀到間理想的學校.

原帖由 mayyuho 於 08-9-26 09:07 發表
我本來想今日入表. 現在我好擔心. 加上聽妳們家長講d老師好惡. 我怕我個女會怕上學. 我個女屬於好鍾意人takecare的個種. 但我見校長就真的很好. 但d老師好惡..... ...

可唔可以分享下妳選滬江的原因?

其實我聽聞有d老師會比較鍾意文靜的小朋友. 而且還特別照顧. 但算分數達不到精英班的要求亦特別破例比該小朋友入的機會.
‹ 上一主題|下一主題