用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 4歲學琴既家長可來分享一下
樓主: 小藍莓
go

4歲學琴既家長可來分享一下 [複製鏈接]

你好, 進度是否太快要視乎學生練習付出有多少, 而且每個小朋友學習和吸收的快慢都有不同, 而且, 我沒有聽過你女女彈出來怎樣, 所以很難說你女女是否太慢. 我對學生覆琴不只要求彈準音和拍子, 還要練到技巧, 控制聲量, 音色, 表情等. 如以你女女現在的琴書來看, 暫時還是1級, 你可以和你的老師商量一下, 是否應考級, 或何時考. 希望幫到你.

[quote]原文章由 mumofkiki 於 08-6-15 14:12 發表
HI POLLYCHU,
   我的女兒6歲,已學剛琴2年了,在社區中心學的,現在都只係學到step-by-step book 2 及輕鬆學剛琴 2 ,她每次學的歌都可彈番出來,但進度是否太慢?距離考級是否有很長時間?多謝意見。 ... [/quot

很好的方法. 我也建議家長陪小朋友練琴(當然陪他們一同學琴更好). 我有一個8歲的學生, 他爸爸也有學琴, 雖然只是初學, 但我向他爸爸講解小朋友學習的問題時, 他會比較清楚, 也較容易督促小朋友練習.

原文章由 彤b^^ 於 08-6-14 14:02 發表

我個仔開頭都係咁,
而家我同爸爸都會練琴,
因我都算學過,所以我會彈d好耳熟既歌仔,一路彈一路唱,吸引佢埋來我度,之後就會同我爭琴彈,(成功)
唔成功的話,會由爸爸練琴先,跟住佢見倒爸爸彈佢彈既野,就會走埋 ...

初學琴首要注意小朋友學琴和練琴時的興趣/反應, 不要過份迫他們, 否則會有反效果.

其次, 要十分注意小朋友的姿勢, 包括坐姿, 手指動作, 這比彈到一首歌更重要.

另外, 最好給小朋友足夠讀譜的機會, 不要讓他們倚賴看手指位和寫音.

原文章由 phoebekk 於 08-6-13 23:43 發表

我囡剛4歲, 今天剛學了一堂(一對一), 其實剛開始學琴有咩要注意呢? 另是否需要買琴書架

原文章由 ming2 於 08-6-14 00:37 發表

ElisaCheung

係呀..俾多d時間同耐性,再加上愛心,好快就可以得架啦..

tune琴個度,你可以試下去琴行問,好多琴行都有tune琴service provide,價錢大約三百幾蚊...不過我都聽聞有d bk mami介紹俾人話只收二百幾...any ...

ming2 ,
冇錯 , 真的要比d 時间及愛心, 個人應為如可以的話, 與小朋友–起学琴, 一可以了解佢学習程度, 二比到佢有d 安全感,特別係小年紀小朋友, 三了解怎樣彈, 回家教佢練琴.
而家, 整到我都有心机彈, 同佢練完, 我自己都練一陣, 佢而家彈 C & D , 不過我覺得miss 講& 教彈都好快. 其實是否正常速到.
另 我 pm  你, 請你介詔下 有関 tune 琴. 唔該晒

簽名被屏蔽

原文章由 ming2 於 08-6-16 09:33 發表

ElisaCheung

已經覆左你pm啦..你睇睇啦..

另,你小朋友上左幾多堂呀??到左C, D音,...anyway,最緊要係小朋友跟唔跟得到,如果跟得到,就冇問題啦..否則,你可以同老師講,叫老師教慢少少咪得lor... ...

ming 2,
got it "pm" , I'm will check , thanks.
我大仔上星期五剛第二堂, 第一堂学C , 第二堂学D. 唔知算唔算快.

簽名被屏蔽

Thanks. 你個方法我會返去試試, 呢排我試緊用故事去令佢有興趣練, 佢彈既John Thomson因為有歌詞及故事, 我每次都講完故事先叫佢練, 呢個方法暫時都work, 有些兒歌仲會陪佢邊彈邊唱

我個仔開頭都係咁,
而家我同爸爸都會練琴,
因我都算學過,所以我會彈d好耳熟既歌仔,一路彈一路唱,吸引佢埋來我度,之後就會同我爭琴彈,(成功)
唔成功的話,會由爸爸練琴先,跟住佢見倒爸爸彈佢彈既野,就會走埋 ...

Thanks. 你個方法我會返去試試, 呢排我試緊用故事去令佢有興趣練, 佢彈既John Thomson因為有歌詞及故事, 我每次都講完故事先叫佢練, 呢個方法暫時都work, 有些兒歌仲會陪佢邊彈邊唱

我個仔開頭都係咁,
而家我同爸爸都會練琴,

回覆 #121 pollychu43 的文章

多謝你的回覆!原來覆琴有這麽多方面要注意,女兒無耐性,當1首歌要重覆練時就不肯開口數拍子,她說在心中數,但拍子不準,有沒有改善的方法呢?

Dear Siufo

比少少建議給各位家長:

學習鋼琴的小朋友真係越來越多, 我自己最小的學生3歲4個月都有, 鋼琴對小朋友的身心發展中有很大的作用.學習鋼琴只是接受音樂教育的一種手段.

鋼琴教師在小朋友學琴過程中,應該從兒童心理學和教育學等方面入手,改變一下教學模式,引導學生演奏時同時加入豐富的聯想和想像, 激發小朋友表現、創造的慾望 令小朋友保持對鋼琴學習的興趣和熱情,這是最重要的.

鋼琴教學我會建議一對一單獨授課方式比較好. 這樣可以根據學生的個人能力, 設定不同的學習方法和目標。

上課的時候, 要「動」「靜」結合.

「靜」是指端端正正的坐在鋼琴前彈琴,

「動」是指跟著教師一起唱譜子、拍節奏或和教師配合彈奏(二重奏) 等等,又在一節課中對孩子進行了聽音、節奏、認譜和彈奏的四種訓練。

小朋友年齡的增大及程度的加深,漸漸可以增加「靜」而減少「動」,而後過渡到以「靜」代 「動」.

教師在課堂上起到了很大的引導作用,但是鋼琴是一種技能練習,只有好的老師教,學生不練,結果=零。

小朋友練琴一般都是在家中由家長陪同練習。每一次練習時間不宜過長,同時也要根據小朋友的性格特點而定,我們可以先從5,  10 分鐘開始,增加到 15 分鐘, 20 分鐘,小朋友年齡的增長,延長更多練習時間,每天練習的時間應固定,不要隨意改動,使孩子形成一種練習規律。

切不要隨心所欲,(今日不練, 明天加練),這樣對孩子的身心發展不是太好。

培養小朋友濃厚的學習興趣,才能使他們在鋼琴學習的道路上越走越遠,越走越輕鬆。沒有興趣的學習鋼琴,是不會提高演奏水平的。

鋼琴學習需要學生、家長、老師三方面一起努力,讓小朋友真正做到「學中玩,玩中學」,愉悅地接受鋼琴,喜歡鋼琴!

原文章由 siufo 於 08-6-17 15:34 發表

...

[ 本文章最後由 pollychu43 於 08-6-20 14:31 編輯 ]

thanks for your share.

原文章由 pollychu43 於 08-6-20 14:29 發表
Dear Siufo

比少少建議給各位家長:

學習鋼琴的小朋友真係越來越多, 我自己最小的學生3歲4個月都有, 鋼琴對小朋友的身心發展中有很大的作用.學習鋼琴只是接受音樂教育的一種手段.

鋼琴教師在小朋友學琴過程中,應 ...

Polluchu,
My son is 5 yrs old. Somebody told me
that violin is better than piano for children.
Learning violin can start younger than
piano. How do you think?

鋼琴與小提琴是兩種不同的樂器, 各有要求. 我雖然是教鋼琴的老師, 但我也有不少拉小提琴的朋友, 綜合我們的意見, 小提琴可以5, 6歲開始學, 不過還要看小朋友發育情況(手長, 手指, 身高等), 要用比較小的琴才可.

我們都同意, 曾學過鋼琴的小朋友, 再學小提琴會比較易上手, 因為已習慣看譜. 彈琴看兩行譜, 拉小提琴只看一行譜啊. 所以, 如果小朋友對兩樣樂器都有興趣, 又有時間, 有能力應付的話, 不妨兩樣也學吧, 先學鋼琴可能會有點著數.

原文章由 simsim138 於 08-6-27 02:17 發表
Polluchu,
My son is 5 yrs old. Somebody told me
that violin is better than piano for children.
Learning violin can start younger than
piano. How do you think?

原文章由 pollychu43 於 08-6-20 14:29 發表
Dear Siufo

比少少建議給各位家長:

鋼琴教師在小朋友學琴過程中,應 ...

Thank you for your share , soooo useful....

原文章由 bibian 於 08-5-29 23:53 發表
我覺得4歲小朋友學琴可以先用

Piano for the Young Beginner - Primer A
http://www.sheetmusicplus.com/store/smp_detail.html?cart=52911447518&lc=recs:detail&item=312590

Music for Little Mozarts - Music L ...

hello , Bibian , can you give me some opinion , please?
My daughter now is learning    John thompsons modern course for the piano ( TEACHING LITTLE FINGERS TO PLAY ) , MICHAEL ARRON PIANO COURSE  GARDE 1 , LEILA FLECTCHER PIANO COURSE BOOK 1 , which book you suggest to use after finish these books ?  many thanks.

My daughter also study piano at 4 years old.
‹ 上一主題|下一主題