用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? ...
樓主: Hei1204
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? [複製鏈接]

Ansonrubby,

你過獎啦, 亞仔讀荃官.

N好似係中六左右!

原文章由 Ansonrubby 於 08-1-23 16:43 發表
andyrightma:
你的case真係好大鼓勵呀!我都plan比阿仔join kumon maths到中學ga,希望做到!
Level N即係學什麼?又超越了多少學年?
你囝囝好棒啊! 可否告知讀邊間中學? ...

我個仔下學期教乘數了,我仲係 2a 到 +9 ,有排追

原文章由 andyrightma 於 08-1-24 09:09 發表
Ansonrubby,

N好似係中六左右!

wow....N....super ar!!!

WA)))) 好勁啊!
Pls check PM.
原文章由 andyrightma 於 08-1-24 09:09 發表
Ansonrubby,

N好似係中六左右!

[ 本文章最後由 Ansonrubby 於 08-1-24 18:25 編輯 ]

200012,

你好, 其實不用心急, 只要你培養到他一日不做就心癢癢手痕痕, 我想他必定更成功!
我從來不理他的進度, 不過LEVEL I之前有時會與他一起鬥快計, 讓他明白自己的實力!
久而久之, 每逢放假他便會自己要求CENTRE增加張數.
他的目標除了要完成最終教材外, 還會想成為該LEVEL的第一名(每半年統計一次)!

原文章由 200012 於 08-1-24 12:08 發表
我個仔下學期教乘數了,我仲係 2a 到 +9 ,有排追

Ansonrubby,

過獎啦! 真係有d飄!

大家努力呀! centre都好重要嫁, 有d真係跟唔過!

請check pm

原文章由 Ansonrubby 於 08-1-24 18:18 發表
WA)))) 好勁啊!
Pls check PM.

Hi, 各位mommy好,

我大女k2, 都係讀緊kumon數, 計緊+8, 但平日上課時都只係d十幾歲姐姐follow, 似乎未能給人信心, 是否其他centre都係咁?

andyrightma, 可否告訴我怎樣的centre跟唔過? thanks!

[ 本文章最後由 NatalieMaMa 於 08-1-25 12:31 編輯 ]

name/就讀/性別/數/中/ERP/EFL
5354/K2/女/    數A70/中3A185/ERP3A40
200012/p1/男/數2A70
fyeung/K2/女/  數4A50
Heidi媽/P.1/男/ 數D150
Anson/ K3/ 男/ 數 B140/中4A/EFL C150+
lingchuling/K2/男/數4A60
nataliemama/K2/女/數2A60

我個centre也有此情況!中文由姐姐follow,試過首詩,我冇教佢讀,梗5識啦!就冇新的詩背啦!姐姐亦不教佢bor,又冇碟聽,我估kumon要求自學,不會次次有大人跟!
英文由Miss, Maths有時阿Sir,有時姐姐!
講真,比Miss, 阿Sir follow,我會放心d.
記得,我首次帶仔去做Maths Ass., 叫佢數數,一出來,個姐姐當面話佢數得"不夠快"、"5 達標",個term好嚴重bor, 阿仔差d cry,我心想得果4歲人仔,佢又不知要好快咁數,你就踩人慢,好hurt小朋友加麻  
之後上數學堂,好在多數阿Sir跟!  仲好快不用數點!
好在阿仔係學英文先,已對Kumon建立了信心,否則個日之後,我可能不會join.
原文章由 NatalieMaMa 於 08-1-25 12:29 發表

我大女k2, 都係讀緊kumon數, 計緊+8, 但平日上課時都只係d十幾歲姐姐follow, 似乎未能給人信心, 是否其他centre都係咁?

andyrightma, 可否告訴我怎樣的centre跟唔過? thanks! ...

[ 本文章最後由 Ansonrubby 於 08-1-25 17:49 編輯 ]

原文章由 NatalieMaMa 於 08-1-25 12:29 發表

andyrightma, 可否告訴我怎樣的centre跟唔過? thanks! ...

我間是老細收派功課(長駐),另有幾個 miss sir ,坐在頭排,有咩佢會找你,有時你可搵佢,無miss專跟我仔,它在商場內,落地玻璃,睇到晒上堂情況

WA......越來越多人報到啦!
原文章由 NatalieMaMa 於 08-1-25 12:41 發表
name/就讀/性別/數/中/ERP/EFL
5354/K2/女/    數A70/中3A185/ERP3A40
200012/p1/男/數2A70
fyeung/K2/女/  數4A50
Heidi媽/P.1/男/ 數D150
Anson/ K3/ 男/ 數 B140/中4A/EFL C150+
lingchuling/K2/男/數4A60
nataliemama/K2/女/數2A60

原文章由 Ansonrubby 於 08-1-25 12:45 發表
我個centre也有此情況!中文由姐姐follow,試過首詩,我冇教佢讀,梗5識啦!就冇新的詩背啦!姐姐亦不教佢bor,又冇碟聽,我估kumon要求自學,不會次次有大人跟!
英文由Miss, Maths有時阿Sir,有時姐姐!
講真,比Miss, 阿Sir follow,我會 ...

我個centre個老師只係坐係先生枱度做自己野, 小朋友就坐係對住先生枱d學生枱度做數, 間唔中姐姐係隔離教吓佢, 同佢計吓時咁, 最初老師課堂後都會出黎同家長傾, 但近來少咗好多, 有次女女走都冇人理佢, 咁就留低成份功課係centre, 4歲小朋友有時真係唔記得攞功課ga ma...
請問你地有老師上課follow嘅centre係邊呀? thanks!

原文章由 NatalieMaMa 於 08-1-25 19:00 發表

我個centre個老師只係坐係先生枱度做自己野, 小朋友就坐係對住先生枱d學生枱度做數, 間唔中姐姐係隔離教吓佢, 同佢計吓時咁, 最初老師課堂後都會出黎同家長傾, 但近來少咗好多, 有次女女走都冇人理佢, 咁就留低成 ...

我centre幾好架,chinese由PTH老師跟全程(發音又準又懂教幼),Eng+maths由同一個老師跟,每次上課有comments而且實話實說(I like it,我要清楚佢上堂時態度和意見),上完堂校長都會親自follow進度,對我女去到邊,kick邊到好清楚.

原文章由 5354 於 08-1-25 20:19 發表

我centre幾好架,chinese由PTH老師跟全程(發音又準又懂教幼),Eng+maths由同一個老師跟,每次上課有comments而且實話實說(I like it,我要清楚佢上堂時態度和意見),上完堂校長都會親自follow進度,對我女去到邊,kick ...

可吾pm你個centre係邊呀? thanks!!

HI,

睇完各位媽媽的分亨,我已為囝囝(K3)報了公文英。

我揀了EFL。因為呢個course係比香港學生的。囝囝讀了由外藉人(1:4)教英文2-3年(冇功課)。學校係活動教學,每日都係冇吻功課,所以咪比佢再試下(以往曾經放棄公文數K1)。
teacher話佢英文吾錯,但怕佢坐吾定,所以揀了個4A比佢開始。雖然係超淺,但初開始我想比佢有成功感先,等佢吾好放棄。

下?太離譜啊!我centre個miss/ Sir 一定拖小朋友出門口,交比家長ga, so若我去接佢,就可即時傾下!
原文章由 NatalieMaMa 於 08-1-25 19:00 發表

我個centre個老師只係坐係先生枱度做自己野, 小朋友就坐係對住先生枱d學生枱度做數, 間唔中姐姐係隔離教吓佢, 同佢計吓時咁, 最初老師課堂後都會出黎同家長傾, 但近來少咗好多, 有次女女走都冇人理佢, 咁就留低成 ...

大家有看new果期Kumon期刊嗎?d學長好叻啊!我們也要有恆心啊!
btw,我發學覺EFL 雖然淺d,但可補小學不重視教Grammar的不足,學不同的sentence structure,至於reading,我自己跟,開始上track la.

[ 本文章最後由 Ansonrubby 於 08-1-28 08:11 編輯 ]

Sherryko9,

你讀ERP or EFL?

原文章由 Sherryko9 於 08-1-23 12:10 發表
囡囡亦由幼稚園中班開始上公文,現是小三,兩科語文(英及普通話)在校成績幾好,從來未少過90幾分,沒有上過其他補習班,媽咪全不曉普通話,有人以為囡囡家中有人說普通話,程度已超乎中學階段,每當考試時,中及英二科只需略 ...

你好SIUBO117,囡囡是讀ERP,C教材尾.ERP應該是大量英文故事閱讀,多數是講關於澳洲故事,真係幾深,所以媽咪建議大人要幫下小朋友手,解釋吓D故事;要求小朋友自己查字典,會令他們興趣大減,因真的很多生字,媽咪每次都要花大量時間查字和理解(有時D字不太深,但串起來就唔係好知佢點解???),所以覺得以現代的小朋友時間有限,功課又多,是沒有可能自己攪得掂;但如過得這關,對小朋友英文可以提昇不少,起碼不會對著一大堆英文文篇就煩和驚.囡囡在校的英文閱讀全沒問題,因相對公文英來說,學校是"easyjob".
媽咪好buy公文語文兩科的,但都係個句,家長一定要觀察小朋友進度,不能單靠小朋支自己一個人攪得掂.
其實過程幾刻苦,日日聽/讀和做,少一點耐力也不可,媽咪意思是包括大人啊!現在囡囡完成5張公文英,起碼要最少半小時,大約9個字.所以如要求他們自己查字,媽咪諗小朋友(指初小階段)會很快沒興趣閱讀下去,因真的用很長時間!

原文章由 SIUBO117 於 08-1-28 14:08 發表
Sherryko9,

你讀ERP or EFL?
‹ 上一主題|下一主題