用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 屯門奧斯卡幼稚園
樓主: finger
go

屯門奧斯卡幼稚園 [複製鏈接]

Re: 屯門奧斯卡幼稚園

janetc:
哈哈~~我都係~~
因為我外家都係住屯門,so我都係搵返間近佢地o既幼稚園.
第時等佢地湊~~
我媽唔洗辭工,佢都湊到彤彤.
因為oscar可以最夜留到7:00.佢放5:00.放左o係蝴蝶村買送再接孫都無問題.
而家會搵份工d時間就返個女.
聽你咁講,oscar d老師真係好有耐性~~
我個女而家咩都唔肯食.人又瘦wo~~
次次同佢食飯都令我好嬲~~~
呀~~~係呀~!
我想問如果小朋友開學後.如果我驚個女唔慣.我有無得去暗中觀察佢上堂架~?
有無mami住龍門居.但小朋友係答校車~??

Hi bb2002,
觀察佢上堂應該得,唔駛暗中卦. 不過我覺得你既出現,會影響佢表現law. Let's her grow up.
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)

hi zippy,

今日有sport day d相o拿, 我都想快d睇.

veronic 食飯都食好少, 但有時係我朋友屋, 和2個朋友仔一起, 就食好多, 其實這個都係我轉全日的其中一個原因.  當然工人唔細心係最大因素, 你o個個係唔係賓賓黎ka???  見佢好似唔錯喎, 我都almost要start to look for 下一個, 真係煩   
~不要計較生命中不足的地方, 反要珍惜生命裹擁有的一切~ ~ 我們往往忙於計劃明天, 卻忘記珍惜今天巳擁有的, 彷彿我們從未好好活在今天~ ~ 不要窮盡一生去賺取財富, 最終只會耗盡財富去重整健康 ~

Hi! janetc,

妳有公公婆婆幫妳, 妳真幸福, 我媽媽在九龍, 我公公婆婆不在香港, 我又唔想再受工人氣, 但如果自己揍, 我又怕好辛苦, 因為我在九龍上班, 回到屯門最早都要6:30p.m., 我先生有時要番大陸,  所以都不知怎樣做才好。

bb2002

don’t worry 個女唔慣, 有咁多小朋友同佢玩, 玩下玩下就慣,好似 janetc 咁講, 暗中觀察佢,俾佢知到仲衰, let her grow up la   
~不要計較生命中不足的地方, 反要珍惜生命裹擁有的一切~ ~ 我們往往忙於計劃明天, 卻忘記珍惜今天巳擁有的, 彷彿我們從未好好活在今天~ ~ 不要窮盡一生去賺取財富, 最終只會耗盡財富去重整健康 ~

Hi VanessaMeMe,
Sorry,引導錯誤tim.我指的公公婆婆,即係我亞爸亞媽,我跟左個仔叫呀.

hi;
我問過only join食lunch答案係唔得

Hi zippy,
   你真係打去問搭食,好鬼攪笑jac : :

Hi fans,
我見你地好多個,囡囡都叫彤彤,潮流興?!

janetc :
我比個女激死我,我佢食MC DONALD佢ONLY食french fired(唔知有無寫錯)我叫佢食D飽,佢話:HEY!我唔彩你仲要差起條腰講,JANETC:原來宜家IN小學好鐘意睇下小朋友有無CER.及課外活動,嘩仲勁過見工.

zippy,
個個細路都鍾情 french fired ka la, 真係無晒佢地符.  
chloe 都幾得意, 不過真係唔知好嬲定好笑. 嘩! IN小學原來咁麻煩.

janetc,
彤彤呢個名真係好興ka, 我同veronic去民生interview時, 同一group 20人, 有5個叫彤彤, 好彩oscar用英文名
jer   

哈哈~~
彤彤好聽ma~~咩姓氏都用得~~
我老公個姓好少有.so我林個女個名時都頭痛~~

hi all:
我林我太過誇張喇~!!
如果彤彤真係唔慣,老師會講~~
不過頭果幾日都我會觀察佢上堂o既~!
唔該晒你地先~!

Dear all fans,
而家d小朋友係幼稚園階段已經要學好多野,d cert真係多過我同你. 因為大多數小學都鼓吹1體1藝.
For example,
我一位同事,仔仔由k1-k3已經學過,現在讀p1:
playgroup,畫畫,游水,珠心算,溜冰,抬拳道,合唱團,phonics,英文會話..等等. 仲有sunday返教堂. 而家好似揾緊人教小提琴tim. 勁!
我姑仔個女,由k2-k3已經學過:
畫畫,珠心算,彈琴,ballet,英文會話..等等.
我真係唔知應該比d咩野仔仔學,平日已經要返全日,到星期六,日佢自己都想有family day,自己私人空間,仲要佢返學好似好殘忍. 但當今所謂既教育制度,不知所謂又浮誇,真係害了我地這班用心良苦的父母及未來的棟樑. 係咪,學野多=醒d? 我只知學野多=S兩棟$$$$$$$$$$$$$$$.
    :-x  

hi janetc & zippy & all

今日開birthday party終於可以咩生日袋返學又可以著便服扮靚靚,hailey 放學返黎講 birthday birthday , birthday cake, 唔知佢地有乜野玩呢? 咁開心??

就係因為教育制度出問題, 我地都唔使咁煩, 煩完幼稚園又煩小學中學,因為我地緊張小朋友所以會用盡方法去選擇最好俾佢地, 亦希望佢地將來會有開心愉快的校園生活, 讀書成績次要最緊要學好做人品格.
還要替她們安排課外活又係$$$$為人父母壓力好大!!!

對屯門的小學冇乜寄望!!!

:-x   真無奈

小婦人:
聽你囡囡講得咁開心~我都好期待我個女快d返學~
你講得o岩~~我都係對屯門元朗d小學無信心~~
但要自己個仔女品德好除父母外,家人同學習環境都好緊要.
小朋友一返學,就再大半日時間係對住老師同同學仔~~
so一間學校o既校風好緊要~~
我都有去過港島觀察過佢地o既中學.
當然我唔期望個女咁勁去到港島區中學讀書~

總之,煩小女問題真係好煩~~但係值得~

Dear all:

小學都唔知點揀好?係人都想自已小朋友中英平衡,唔想有太大壓力,讀得開心自然就識到好多野,起碼肯番學,最怕小朋友唔肯番學,所以一間學校環境都好重要,我未confirm邊間kinder好多間連埋chloe都去過,結果1 st都係oscar chloe一入到去玩到唔想走,要先生幫口叫佢走先走.但小學又點呢?就算國際上一條龍,我又無咁

今日收到雜費及書簿費通知,要$21xx,chloe報讀半日主流要$21xx,咁全日咪仲貴?

Hi,
請問奧斯卡有沒有分校?

Hi Zippy,
雜費及書簿費,半日主流班係貴d ka,舊年要$1,9xx. 好似只需交11個月學費and仲要俾茶點費tim. 你要問清楚有d咩要比$,好讓自己計算. (知道後請報料)    
打個比喻: 幼稚園好似去酒樓食飯,茶芥加一要計; 幼兒園就好似叫全包宴law.
全日主流班歸幼兒園部管轄.
雜費及書簿費,全日國際班今年要1,4xx,舊年要$1,1xx.
加左價....咁又要比多三佰幾.  

A~~~有冇同tina contact呀? 冇晒聲氣既. 唔知佢讀唔讀呢.

janetc 寫道:
依我記憶:
(幼兒園部)
半日主流班N11,650
半日國際班N1,IK1-IK32,250
全日主流班N1N,K1N-K3N2,995
全日國際班IN1N,IK1N-IK3N3,595
(幼稚園部)
半日主流班K1-K31,500

總之幼稚園部只辦半日主流班. 其餘的歸幼兒園部.

各位:

Janet, 謝謝您的 calendar.

日前, 因為我囡囡次選的幼兒園要我們交學費, 所以便希望奧斯卡那邊可以及早面試, 並確定收囡囡入報, 幸好學校可以特別安排, 囡囡也沒問題了.

見到您們小朋友的活動, 真希望快些到十月囡囡入學.

牡丹
亨受和孩子的每一秒鐘!

Hi 牡丹,
你好堅決揀奧斯卡喎 由天水圍咁遠走黎讀,你驚唔驚囡囡唔鍾意/唔適應奧斯卡ka?
我都冇同囡囡報2nd Choice,一心一意入奧斯卡,佢唔收我我會死螺law.
你囡囡識講幾多野呀?
‹ 上一主題|下一主題