用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 有無K1C (KENT RD) 家長
樓主: graceshumwy
go

有無K1C (KENT RD) 家長 [複製鏈接]

sunphoto88  
哦! 原來如此, 好特別呀...不過好難學寫...

原文章由 sunphoto88 於 07-9-21 23:54 硐表
my son said..."one small ball, one large ball, one great (??) ball. Shall we count ".....amazing .

graceshumwy 囝囝個在恒生銀行排隊時見 翱翔戶口 時尹改的

一DD咋, 頭先又講話音樂堂老師關埋門, 跟住雙手合上側頭扮訓覺, 尋日又講0岩左自己係西瓜組囉

原文章由 waiwing 於 07-9-21 23:31 硐表
hi siufo,
咁佢而家係咪都可以講到比你知返學學左d咩呀?

校服要10月27日星期六返去取架, 唔知會唔會分段呢?如果差唔多時間, 我地可以聚聚添呀!

係就好lor,到時可以見下面。

原文章由 siufo 於 07-9-22 10:00 硐表
校服要10月27日星期六返去取架, 唔知會唔會分段呢?如果差唔多時間, 我地可以聚聚添呀!

睇睇下d posts,原來宜家已有6個 K1C parents,遲d唔知會唔會再多d:

BK login              Kid's name
chingchingb.ma     Alexa  (girl)
graceshumwy       Parco  (boy)
MaggieHuang        Edwin  (boy)
siufo                     匡匡  (boy)
sunphoto88          翱翱  (boy)
v.lo                      Josephine  (girl)

應該學左"大" "手" "腳" "眼" "耳" "口",因我將呢6張字cards靜雞雞放o係d當眼地方,亞囡發現時逐一用磁石貼上white board然後讀出來,重有講左手、右手、左腳、右腳。

原文章由 siufo 於 07-9-22 10:00 硐表

siufo

however, i might be in China on 10/27.  Let's me see if i can change my schedule

原文章由 graceshumwy 於 07-9-22 00:42 硐表
maggie

佢五月一日出世, 而家三歲五個月. 咁你仔仔幾大呀?

Grace
Edwin is my elder son (born on 1 Aug 2004) and his brother Felix is the younger one (born on 25 Oct 2005)

is that you also has 2 sons ?

吓! 原來真係教咗咁多字喇, 死啦...我仲放喺file裡面未拎出黎呀, 唔得喇...我都要快d拎出黎問吓parco仔先得, 唔係佢實唔記得晒.

原文章由 chingchingb.ma 於 07-9-22 15:35 硐表
應該學左"大" "手" "腳" "眼" "耳" "口",因我將呢6張字cards靜雞雞放o係d當眼地方,亞囡發現時逐一用磁石貼上white board然後讀出來,重有講左手、右手、左腳、右腳。 ...

maggie

係呀! 我都一樣有兩個仔仔, 大係parco, 04年5月1號出世, 細佬叫bosco, 06年3月3號出世.
你兩個仔仔相差好近喎, 正如人地話三年抱兩, 你仲勁兩年抱兩. 利害利害...咁佢兩個相處得好唔好, 會唔會打架之類? parco有時都唔讓bosco, 會同佢爭嘢玩, 有時鬧佢添, 不過有時又對佢好好, 咩都比佢讓佢... 我要成日提住parco對bosco要好d, 佢仲係bb, 好多嘢都唔識, 你就大個仔, 要教佢錫佢先得架...
你有無發覺細佬會比兩個同期時叻d呀, 我覺得bosco比parco當期時叻, 唔知係咪有哥哥關係呢! 學嘢,講嘢或者做任何嘢都好快就識同做到.  

grace

原文章由 MaggieHuang 於 07-9-22 16:49 硐表

Grace
Edwin is my elder son (born on 1 Aug 2004) and his brother Felix is the younger one (born on 25 Oct 2005)

is that you also has 2 sons ?

好嘢...我都希望遲d會多d, 可以識多d媽咪daddy...多d交流!

原文章由 chingchingb.ma 於 07-9-22 10:39 硐表
睇睇下d posts,原來宜家已有6個 K1C parents,遲d唔知會唔會再多d:

BK login              Kid's name
chingchingb.ma     Alexa  (girl)
graceshumwy       Parco  (boy)
MaggieHuang        Edwin  (boy)
siufo    ...

今日落好大雨呀...唔知parco搭褓姆車搭成點呢?

係喎! 我想問問上星期學校停電咪有通告比番我地, 咁喺本handbook裡面除咗平時朵紅色花花外,另外仲有朵細藍色花花係咪代表有通告意思呀? 定係其他意思呢?
若你地知道話我知呀...thx!

Hi graceshumwy,

朵細藍色花花係代表有通告意思,手冊指引有解釋到。

原文章由 graceshumwy 於 07-9-24 11:22 硐表
今日落好大雨呀...唔知parco搭褓姆車搭成點呢?

係喎! 我想問問上星期學校停電咪有通告比番我地, 咁喺本handbook裡面除咗平時朵紅色花花外,另外仲有朵細藍色花花係咪代表有通告意思呀? 定係其他意思呢?
若你地知道 ...

School holidays for tomorrow & the day after.  Wish u all have a happy mid-autumn festival.  

今朝因落雨問題內心爭扎好唔好俾阿女返學,一方面担心阿女俾大雨淋(因担心褓姆一拖幾兼顧唔到担遮),另一方面又担心學校唔鍾意學生請假......但最後我都係無俾阿女返學:cry:

我諗下次如再有此情況,會自己或工人親自送返學,或者我都要信任褓姆車,其他小朋友都係咁搭la!

大家可唔可以話我知今日老師教左d咩或做左d咩? Thanks!

v.lo,
今朝有幾陣雨都幾大, 不過保母車都送到學校門口, 所剩路程唔係咁多姐, 我見過其他學校既保母車係會先穿晒雨褸再落車, 我估應該做法都差唔多, 另外你都可以買定件雨褸俾亞囡架, 實唔會濕喇!

v.lo,

冇返一日唔緊要la,我諗學校會明白。

今日教左d咩亞囡冇多講,淨係話左一句"now即係宜家"。

原文章由 v.lo 於 07-9-24 13:16 硐表
今朝因落雨問題內心爭扎好唔好俾阿女返學,一方面担心阿女俾大雨淋(因担心褓姆一拖幾兼顧唔到担遮),另一方面又担心學校唔鍾意學生請假......但最後我都係無俾阿女返學:cry:

我諗下次如再有此情況,會自己或工人親自送返學,或者我都要信任褓姆車,其他小朋友都係咁搭la!

大家可唔可以話我知今日老師教左d咩或做左d咩? Thanks!

[ 本文章最後由 chingchingb.ma 於 07-9-24 23:30 編輯 ]

Thank you, chingchingb.ma and siufo!

祝大家中秋節快樂!:D

尋日派左張顏色紙, 有楊桃同柿, 跟住我拎d字咭出黎, 佢一睇就認到"耳", 手就會講左手右手, 右腳同左腳, 另外我估學左眼口耳鼻既英文, 我見佢尋日有講, 仲有老師會唔會叫佢地作歌呢 因為呢排除左鍾意唱歌, 仲好鍾意作歌詞, 我問佢有冇唱過打開雪櫃有公仔麵咖啡之類, 佢話冇喎, 跟住就唱"打開雪櫃有daddy媽咪...快d攞佢出黎.....食左佢"?????

祝大家中秋節快樂!!
‹ 上一主題|下一主題