用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 聖保祿天主教小一新生
樓主: TTMA
go

聖保祿天主教小一新生 [複製鏈接]

各位媽咪,

囡囡入到聖馬大.如有幸上到spc的話,會唔會好難pick up呢? 因為spc都出名工課多,又多默書測驗咁.我怕過左3年聖馬大時光的小朋友,上到黎會追唔上!
希望以前是聖馬大的家長可以解答

原文章由 YongXin 於 07-12-4 15:16 發表
個問題好敏感.

區內妳提及既幾間幼稚園/小學, 都係歷史悠久既好學校. 入到任何一間妳講既幼稚園, 都飲得杯落有餘呀! 小一派位亦派得唔錯, 又係去返妳講0個幾間小學.

既然係咁, 就視乎妳想小朋友過三年怎樣既幼 ...

醒目開學勳章

係呀! 考0左0的英/普口試呀, 唱歌試呀咁, 今日就考普通話筆試, 阿女都算合作, 同我溫0西十課, 我諗起0個0的四聲都有0的頭暈. 溫就溫0西喇, 睇0下阿大小姐返學途中/學校玩既時候, 跌0左幾多野出來, 然後對住份卷又拎返幾多正確既野出來.

下星期考中/英默, 以前全部默過0西, 應該無問題.

再下星期就戲肉考四科主科. 慢慢續日同阿女溫0的囉, 太多太密無用既, 悶親佢, 好彩阿女都肯專心坐低讀書, pick up都快既.

又係0個句, 大人要積極0的, 用多0的方法, 有趣味0的去溫. 我琴日攞返個神奇畫板出來, 我問然後比大小姐寫每個字既普通話四聲, 佢耐無玩個玩具, 鬼咁新奇又開心, 咁又比我呃0左乖乖溫書 .

原文章由 kyma1128 於 08-1-10 13:38 發表
Hi, it has been a long time not hearing from all of you. Are you (YongXin )very busy in preparing the exams for your daughter? I am your fans(因為曾看過妳在BK內的其他回應/主題。)Your remarks are very interesting and helpful! ...

[ 本文章最後由 YongXin 於 08-1-10 17:07 編輯 ]

醒目開學勳章

唔知计唔计落总分,但係我諗应该係成绩表都会有个grade卦?

我以前中/小学無普通話读架,好彩大学同埋出来做野後自己学0左, 工作上都不時要講,所以都教到阿女。

四声初期主要都係要靠死记,但係如果接触得多,講得多,就可以渐渐聽得出个神韵,再講得多,就跟本唔需要睇声调符号,講得好準架喇。

唉! 有边个係会自动自觉温书架,有得班大小姐揀,仲唔玩樂大过天0羊。不过我既要求好清析,做完最重要既温习读书功课,我知你認真努力既, 完成後咪可以去玩啰。

原文章由 kyma1128 於 08-1-10 18:00 發表
係啦,我見到嗰4聲就投曬降,我哋都唔知讀咗D什麼!好像記不到什麼似的, 唯有聽天由命.我哋以往讀書時學校好像沒有太著重于普通話,實在覺得4聲仲難過ENG 的串字.又你們知否普通話會計落REPORT的總分嗎?
你囡囡都肯專 ...

醒目開學勳章

創意默書, 我都無同阿女溫, 阿女咁叻"造字", 呢次真係開正佢0個攏, 唔洗勞煩到我.

不過長遠來講, 你都要慢慢諗計要女女坐定定專心讀書, 一路讀上去就無依家小一咁輕巧架喇, 始終知識係要下苦工記入腦既. 續次續次慢慢讀耐0的, 等佢地習慣同明白呢0的係重要, 同埋係責任.

原文章由 kyma1128 於 08-1-11 14:03 發表
阿女話噚日D普通話唔深,可以應付到,反而其ORAL就麻麻地,老師話要整句答,但她就冇.
今日啲中文創意dict,可能都會幾創意,因為一方面知道不計分,另一方面又不知道考什麼,我都冇mood去幫佢溫,我士士但但的,她又懶懶閒閒, ...

醒目開學勳章

非常同意!

原文章由 kyma1128 於 08-1-11 15:03 發表
老生常談的FORMULA,小朋友們又參透了多少?現今的小朋友真太幸福,辛苦的還是大人罷!(還記得小時候爸媽都要外出工作,樣樣都要自己攪掂,感覺上小朋友們更能獨立,更生性.) ...

YongXin,
請問這學校是否真的很多功課, 很難應付呢?

原文章由 YongXin 於 08-1-11 15:08 發表
非常同意!

醒目開學勳章

功課? 我女讀0左半年小一, 我覺得一0的都唔多! 平均每日4/5樣, 每樣既量都唔多既: 例如詞語6/7行, 两科習作各两版, 再加改正咁. 假期多一兩樣. 遲0的升上去高班就唔知.

本家課冊每日都係得0個8格寫, 好似都未試過寫満. 每晚我家大小姐都好快就做完, 半個鐘多0的度一定做0西執埋書包刨埋鉛筆, 不過當然要我坐響则邊發聲/陪讀/提点...

原文章由 snoopy008 於 08-1-16 10:50 發表
YongXin,
請問這學校是否真的很多功課, 很難應付呢?

YongXin,
請問升回中學部的比率有多少呢?

原文章由 YongXin 於 08-1-16 11:46 發表
功課? 我女讀0左半年小一, 我覺得一0的都唔多! 平均每日4/5樣, 每樣既量都唔多既: 例如詞語6/7行, 两科習作各两版, 再加改正咁. 假期多一兩樣. 遲0的升上去高班就唔知.

本家課冊每日都係得0個8格寫, 好似都未試過寫 ...

醒目開學勳章

校網咁講:

"聖保祿中學為本校直屬中學。

本校「中學學位分配」成績優異。於二○○六至二○○七年度,擠身第一及第二組別的學生共超逾86%。"

我唔係好清楚"擠身第一及第二組別的學生共超逾86%"係唔係等同入返直屬中學, 因為唔知中學係唔係一, 二组都全收 ? 聽講出面有學校, 二组尾既同學如果想入返本身中學比較危, 因正苦語文政策, 中學語文要85%(?)學生達標方可繼續以英語教授, 否則會轉中中, 所以有些中學情願自行階段時, 收多0的第一组(自己小學+其他小學)谷靓個語文標 .

我未煩到呢步住, 大小姐survive到初小要求至算啦 ! 請求教高年班家長.

原文章由 snoopy008 於 08-1-17 09:56 發表
YongXin,
請問升回中學部的比率有多少呢?

應該不少於直屬中學規定預留的111個位, 即75%的小六生.

200 - 30% - 5% = 130
130 * 85% = 111

[ 本文章最後由 pistachio 於 08-1-17 15:34 編輯 ]

醒目開學勳章

哦! 明白0西! 唔該0西!

咁即係要保住大小姐既成績,唔可以0係最尾0個25% !

原文章由 pistachio 於 08-1-17 15:32 發表
應該不少於直屬中學規定預留的111個位, 即75%的小六生.

200 - 30% - 5% = 130
130 * 85% = 111

醒目開學勳章

哎! 一言難盡, 我要幫佢好多至得呢! 升中? 漫漫長路呀朋友!

原文章由 kyma1128 於 08-1-17 17:23 發表

我相信妳囡囡的成績都不錯嘛!:loveliness:

醒目開學勳章

已fax了给你!

原文章由 kyma1128 於 08-1-19 10:42 發表

Please see PM! Thanks.
‹ 上一主題|下一主題