用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站--Part 3
樓主: 軍魁星
go

優才書院家長分享站--Part 3 [複製鏈接]

原文章由 dabbycheung 於 07-7-12 19:22 發表
想補充一點,G8學生今年5月亦有考一個IGCSE英文公開試,程度等同F.5.(學校亦有派個別G7學生去考呢個試,但結果要8月至知)

我仔個補習老師同我講(佢係退休中學教師),優中既英文課程相對出面既英中,真係好深 ...

佢地中二已經考IGCSE 我真係擔心今年英文會跟唔上

PS. 各位家長你地好呀 我係下學年G9 的插班生
請多多指教

原文章由 rain_bow7 於 07-7-13 13:03 發表

佢地中二已經考IGCSE 我真係擔心今年英文會跟唔上

PS. 各位家長你地好呀 我係下學年G9 的插班生
請多多指教

rain_bow7,

歡迎你!

都係果句,盡左力就算,唔好比自己太大壓力!

原文章由 dabbycheung 於 07-7-13 14:15 發表

rain_bow7,

歡迎你!

都係果句,盡左力就算,唔好比自己太大壓力!

今年 G2 都可能有插班生, 因為有同學移民, 退左學.

thanks ecore,
請問小學多唔多學生需要補習? 因為身邊有朋友個仔入咗油天, 而家好努力咁揾緊補習老師, 準備進入作戰狀態 .

簽名被屏蔽

原文章由 hui1206 於 07-7-13 22:39 發表

我就無揾補習老師,跟得上就得

我估絕大多數G1的同學都無補習, 不過我個仔有, 因為佢自已做功課超慢.  補到今晚都仲補, 因為佢話就來搬屋, 唔舍得個補習姐姐wor, 咪來睇佢"讀"多拉A夢囉.  應該係最後一次喇.

原文章由 軍魁星 於 07-7-13 23:06 發表

我估絕大多數G1的同學都無補習, 不過我個仔有, 因為佢自已做功課超慢.  補到今晚都仲補, 因為佢話就來搬屋, 唔舍得個補習姐姐wor, 咪來睇佢"讀"多拉A夢囉.  應該係最後一次喇.

軍生,搬左會唔會再搵過個補習?

而家補習公價要幾錢一個鐘?我都有d擔心囡囡sooner or later都要搵補習, 因為我地兩公婆都返工,夜晚驚唔夠時間同佢慢慢go through 功課.

原文章由 軍魁星 於 07-7-13 23:06 發表

補習老師一般應該係負責d乜架? 做功課, 備課, 温默書, 測驗? 我聽過好多part-time大學生補習唔係好得,我唸可能係識做唔等如識教.而我阿仔就唔係好受我教, 有時自己唔識做,又唔肯聽我教, 好似日前配詞咁, "子"後面配乜字, 佢就唸到用"子巾",我好有心機咁解釋比佢聽點解唔可以咁寫, 但佢一於堅持, 話否則不如比我做喎, 比佢激到cc下. 所以都覺得日後可能要找補習老師幫下手.

散學禮相集

軍生,
辛苦晒 , 早知唔駛帶相機.

係囉,就算我有佢d器材都無本事用.我用部機仔影小公主表演都手軟.佢d器材成支軍天炮咁大支.

原文章由 beesbees 於 07-7-14 01:12 發表
軍生,

G1一星期有4日有功課堂的, 除非個小朋友好似軍仔咁enjoy做功課要慢慢嘆, 否則係堂上都完成到7-8成(除了要做週記,不過都唔係個個星期要做)

另外我問過G4的家長,佢話G4都可以係功課堂上完成大部份功課,所以返屋企執下就得啦. 我仲要返shift添,唔係大問題.

原文章由 淡然 於 07-7-14 00:13 發表

軍生,搬左會唔會再搵過個補習?

而家補習公價要幾錢一個鐘?我都有d擔心囡囡sooner or later都要搵補習, 因為我地兩公婆都返工,夜晚驚唔夠時間同佢慢慢go through 功課.

用字典做model answer得唔得呢?  中文咁多同音異字,莫講話小朋友容易混淆.大人都未必分得清. 有字典做你個醜人,唔駛傷害大家的親子關係啊.

原文章由 Aoi 於 07-7-14 00:17 發表

補習老師一般應該係負責d乜架? 做功課, 備課, 温默書, 測驗? 我聽過好多part-time大學生補習唔係好得,我唸可能係識做唔等如識教.而我阿仔就唔係好受我教, 有時自己唔識做,又唔肯聽我教, 好似日前配詞 ...

計埋移民個位同學,M1B都只有22個學生,都未到limit.

原文章由 軍魁星 於 07-7-13 18:53 發表

今年 G2 都可能有插班生, 因為有同學移民, 退左學.

我個仔上學期無搵補習, 反而成績唔錯, 五科里面有三科有"()" (即頭五名), 下學期搵左補習, 得返一科有 "()".

原文章由 beesbees 於 07-7-14 01:12 發表
軍生,

你點會知我影左相咖? 我靜係通知左 M1A d 家長炸wor.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

Hi 各位優才家長,

唔好意思,又有開學問題。

剛收到學校通知,開學日由9月3日改了9月5日,你們是否一樣呢?因6月時通知的還是9月3日開學的,想「八掛」知吓內情。

另外,運動服要穿白色運動鞋,請問運動鞋是否要全白色的?

AFSL

原文章由 AFSL2007 於 07-7-14 22:02 發表
Hi 各位優才家長,

唔好意思,又有開學問題。

剛收到學校通知,開學日由9月3日改了9月5日,你們是否一樣呢?因6月時通知的還是9月3日開學的,想「八掛」知吓內情。

另外,運動服要穿白色運動鞋, ...

er?! 中學部跟小學部是否相同的呀?!
那秘書姐姐還未通知我 連書單也還未寄來 唉 (很心急ha)

運動鞋方面的問題我也想問
以白色為主但並非整對純白色可以嗎?
‹ 上一主題|下一主題