用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 2007-08 Munsang K1升K2 來聚聚呀!!
樓主: Esseniti
go

2007-08 Munsang K1升K2 來聚聚呀!! [複製鏈接]

仔仔話:今年K2(我唔記得他說9班或4班)同台表演"瑪利亞"和"約瑟"在伯利恆找旅店, 讓"耶穌"出世這一幕.  他扮演第3間旅店(女招待員 ), 他說還要唱歌呀.  另外亞仔說:還有東方三博士. 你們的小朋友扮演什麼角色呀?  有無小朋友是扮演"耶穌", 又有邊位是扮演"瑪利亞","約瑟"和"東方三博士".  唔知會唔會在這裹找到全部扮演這表演的小朋友呢?  最慘無得去睇啦!  因為仔仔話只是表演給其他班小朋友看.  不過都好的, 可以訓練仔仔可以大膽一些.

原文章由 NELWINYOG 於 07-12-6 13:56 發表
仔仔話:今年K2(我唔記得他說9班或4班)同台表演"瑪利亞"和"約瑟"在伯利恆找旅店, 讓"耶穌"出世這一幕.  他扮演第3間旅店(女招待員 ), 他說還要唱歌呀.  另外亞仔說:還有東方三博士. 你們的小朋友扮演什麼角色呀?   ...

NELWINYOG,約個多星期前,同囡囡覺時,佢話今年耶穌用公仔代替,因為佢大個了,瑪利亞抱唔起,突然叫我估邊個做老闆,我說出了幾個依家D同學名都話唔係,最後佢講你囝囝個名,我當時十萬個為什麼 點解聖境有"老闆",又點解會同你囝囝一齊 ,但當時我想佢快D,所以冇追問及只回應一句"係呀"!依家你解答我了,thank you我當時都有除口問佢有冇角色,佢母性大發,想做瑪利亞喎 但佢話老師未揀好,唔知邊個做

[ 本文章最後由 lkyma 於 07-12-8 03:06 編輯 ]

原文章由 lkyma 於 07-12-8 02:58 發表

NELWINYOG,約個多星期前,同囡囡覺時,佢話今年耶穌用公仔代替,因為佢大個了,瑪利亞抱唔起,突然叫我估邊個做老闆,我說出了幾個依家D同學名都話唔係,最後佢講你囝囝個名,我當時十萬個為什麼 點解聖境有"老闆" ...

lkyma, 昨晚仔仔話老師有可能換他做"約瑟", 我問他點解, 他說好似有位同學請了假, 所以有可能叫他做"約瑟".  他說 : "瑪利亞"是跟他同班的同學叫"黎曼盈", 另外他又說"洪溢"做牧羊人.  他說"耶穌"到時老師會安排的, 不用人扮耶穌.  又說服飾到時老師會幫他們安排的.
聖誕節有這麼多天假期, 你有無計畫跟囡囡去那裡慶祝?

NELWINYOG,囡囡應該又係做天使,佢成日念一D對白,好好笑呀 christmas 都係周圍去開party olny!你呢,會唔會行開呀

原文章由 lkyma 於 07-12-11 23:09 發表
NELWINYOG,囡囡應該又係做天使,佢成日念一D對白,好好笑呀 christmas 都係周圍去開party olny!你呢,會唔會行開呀  

lkyma, 係呀, 我仔仔都是說你女女是做天使.  聖誕節我會在香港, 已約齊朋友去BBQ, 開心一吓.

請問你(或有無其他媽咪)知道在那裹有得買聖誕老人的衣服, 帽, 鞋.  因為亞仔昨晚說老師邀請他在20/12當日扮做聖誕老人, 要幫手派禮物(我在想老師應該是覺得他肥肥地   , 好似聖誕老人 ), 所以便叫他扮, 但是亞仔好開心, 他說好喜歡做聖誕老人.

原文章由 NELWINYOG 於 07-12-13 13:47 發表

lkyma, 係呀, 我仔仔都是說你女女是做天使.  聖誕節我會在香港, 已約齊朋友去BBQ, 開心一吓.

請問你(或有無其他媽咪)知道在那裹有得買聖誕老人的衣服, 帽, 鞋.  因為亞仔昨晚說老師邀請他在20/12當日扮做聖誕老人 ...

哈哈,都幾似喎 NELWINYOG,你去旺角花園街睇睇,果度有3-4間專買christmas物品,成條花園街既約中間位置,係地鋪,在一個十字馬路口向兩邊望就找到,我上年果度都買套聖誕女郎裙比囡囡,$1xx(有連身長袖裙+坡肩),價錢算OK 今日我先去完買佈置屋企,見到都有,但冇詳細睇D款及價錢!鞋穿返學黑鞋味OK囉

原文章由 lkyma 於 07-12-14 02:02 發表

哈哈,都幾似喎 NELWINYOG,你去旺角花園街睇睇,果度有3-4間專買christmas物品,成條花園街既約中間位置,係地鋪,在一個十字馬路口向兩邊望就找到,我上年果度都買套聖誕女郎裙比囡囡,$1xx(有連身長袖 ...

lkyma, 唔該你呀, 我有朋友都說花園街有得買, 等我明天去睇吓先.

你地有冇收到褓姆車由1月份開始加價呀?郭叔(葵涌區)由$820加到$850,雖然每月只加了$30,但感覺唔多好。你地各區價錢如何?

原文章由 suzuko 於 07-12-29 22:25 發表
你地有冇收到褓姆車由1月份開始加價呀?郭叔(葵涌區)由$820加到$850,雖然每月只加了$30,但感覺唔多好。你地各區價錢如何?

冇加......................

K2F

請問有沒有K2F的家長,請問老師叫他們帶什麼相回校呢?

Hello, 各位K2家長, 你們好嗎? 好似好耐無上傾吓啦! 唔經唔覺已下學期了, 你們小朋友是否成熟了很多呢? 唔再好似K1這麼依賴呢?  我覺得仔仔現在寫字叻了, 及畫畫及顏色分配都比以前好很多, 還有很多進步了都講唔哂, 大家上來talk吓交流一吓啦!  這個Topic好耐無人上八卦啦!

K.2下學期開始多啲功課, 我同女女講每日只可以訓2個鐘覺, 如果唔係做唔晒啲功課.

聽老師講K.3要認句子, 所以今年要認字認多啲先得呀.

Teacher encourage the child to say the newspaper in class, I think is a good start for them.

各位K2媽咪, 放完年假我仔仔心都散哂, 希望他可以快些收拾心情迎接下學期啦!
請問你們老師有無在家長會, 說下學期要特別注意什麼, 因為我請唔到假, 所以只有婆婆陪我仔仔回校, 如有什麼特別注意或課程更改, 可否告知我, 謝謝!

有無媽咪可以將啲生日會日子寫出來呀?

原文章由 oliviapylo 於 08-3-4 13:18 發表

The coming date for Birthday Party will be on 6 Mar 2008, ie. tomorrow. The next one will be in May but I've forgotten the exact date.

原文章由 oliviapylo 於 08-3-4 13:18 發表

6/3/ 2008  Thu
9/5/2008   Fri
6/6/2008   Fri

有無媽咪可以話給我知學校影相是那日, 是影什麼相(我已付10元)? 是穿校服(不是運動衣)嗎?  因為我唔見了留底的那張紙.

原文章由 NELWINYOG 於 08-3-6 13:40 發表
有無媽咪可以話給我知學校影相是那日, 是影什麼相(我已付10元)? 是穿校服(不是運動衣)嗎?  因為我唔見了留底的那張紙.

It's class photo that the kids wear uniform on 16/1/2008.

醒目開學勳章

原文章由 NELWINYOG 於 08-2-21 13:38 發表
各位K2媽咪, 放完年假我仔仔心都散哂, 希望他可以快些收拾心情迎接下學期啦!
請問你們老師有無在家長會, 說下學期要特別注意什麼, 因為我請唔到假, 所以只有婆婆陪我仔仔回校, 如有什麼特別注意或課程更改, 可否告知 ...

其實都係同 k1 差吾多,冇乜特別
‹ 上一主題|下一主題