用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 【KTS】 07年9月入讀小一ge家長入黎傾
樓主: Ben2003
go

【KTS】 07年9月入讀小一ge家長入黎傾 [複製鏈接]

Re: 07年9月入讀KTS 小一ge家長入黎傾

You may check with Hoi Tai Tour Bus, Tel: 23091116.

Sandra_100 寫道:
Is there any 校車 to Fanling? How about the pick-up time?

You may check with Hoi Tai Tour Bus, Tel: 23091116.

Sandra_100 寫道:
Is there any 校車 to Fanling? How about the pick-up time?

Thanks Cyrus!

[quote]
CyrusMom 寫道:

粉嶺冇校車。

For information.

有冇褓姆車資料呀?

"Click here"

From above topic 見到:
大埔、粉嶺、上水 -
溫太 2666 6167 / 9496 0869

我囝囝 P1 and P2 時,我住在粉嶺,搭溫太車,OK.
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

data08 and all P.1 mami,

上年我地好快咁就搵左個代表做個 contact list, 跟住 arrange gathering, 相約見面....等等, 好快就形成左而家個互助媽咪會, 會員 over 20, 每班都有....好有用架, 因為我地嘅小朋友成日唔記得帶工作紙, 功課, 寫漏手冊....等等, 我地d媽咪就會係bk呼叫, 其他媽咪就會現身相助....好 warm....好 sweet         你地可以參考吓

活動兒>>>咁你要有心理準備, 你小朋友本手冊將會很精彩, 好似日記咁個個星期都有d野寫吓.....不過你放心, 小朋友仍然好喜歡返學      另外, 經過一年KTS嘅生活, 阿仔已經冇上課出位, 坐好左d (仲係有d唔定), 仍然多口, 不過用黎答問題, 答問題終於記得舉手, 冇偷食喇, 不過仍然係會跑.....有少少進步....期望下年再好d

My daughter want to join!

Please e-mail me : [email protected]

bbhymother,

我幫唔到你地, 要你地d新p.1 媽咪自組
你地暫時好似唔見有帶頭人, 又未有共識

mp,

bbhymother 係我地班㗎!!!

bbhymother,

你去返我地個forums 吖 " Please click here~ " ,八月有bbq ar !
cheungmp 寫道:
bbhymother,

我幫唔到你地, 要你地d新p.1 媽咪自組
你地暫時好似唔見有帶頭人, 又未有共識

係咩~~   
咁係因為佢冇入會...
喂....bbhymother, 你做咩去左低年級個 forum 攞野呀, 快d去番我地度報到....
諗真d....你好似係E女媽咪   
[quote]
heiheikeikei 寫道:
mp,

bbhymother 係我地班㗎!!!

BEN
    THANKS!
Ben2003 寫道:
>請問考d物?難唔難考?

之前答過 991129,

07/08 KTS INTERVIEW

"Click here"

>我小朋友幼稚园比較淺,會唔會跟唔上?thanks!

其實,如果諗住你跟唔上,就唔會收。

收得,學校都唔驚你跟唔上,你唔使咁擔心。

希望你順利。 :

各位家長,
現在很惆悵,星期一interview,現在等通知;派位前無報定私校後備,派位唔理想…… 亞囡幼稚園三年都是4甲之內,成績操行老師校長勁贊,老師校長覺得很可惜,自己覺得好對唔住亞囡.請問今日都未有消息是否沒有機會入KTS? :cry:

>請問今日都未有消息是否沒有機會入KTS?

不是,星期一interview, 星期二一定未有通知,多數今日或明日通知,睇定 D 先惆悵啦。

希望你成功。:

PS 我有朋友既朋友考 2nd round.    
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
命運就是這樣的敲門。

TKS!
我想問一下你們注冊的最後期限是何時,會否有人仍然在選擇其他小學呢?我剛收到消息又是waiting.

另外你朋友既朋友考 2nd round是什麼意思呢?

更惆悵!

噢....waiting.... :cry:

>會否有人仍然在選擇其他小學呢?

相像到,而家仍有些家長在叩門....

eg. 安安已叩到大埔心儀小學,佢都估唔到會成功,所以遲些會出來賣已訂的 KTS書本。

"2nd round" - 之前有人用來形容今次的從新申請,其實係用錯詞語。
命運就是這樣的敲門。

明白,Thankyou!

Ben 哥, 你好好人, 有問必答!

醒目開學勳章

Ben2003 寫道:
噢....waiting.... :cry:

>會否有人仍然在選擇其他小學呢?

相像到,而家仍有些家長在叩門....

eg. 安安已叩到大埔心儀小學,佢都估唔到會成功,所以遲些會出來賣已訂的 KTS書本。

"2nd round" - 之前有人用來形容今次的從新申請,其實係用錯詞語。

點解間學校咁多人考(成1800人),但又咁多人放棄嘅   

wanmui:  你又揀成點 ,入唔入kts?

有無人陪我呀   
唔通我揀間無中學的小學真的很危險

醒目開學勳章

不如統計吓現有幾多個入KTS小一的bk mum/dad:
1) 春卷

春卷 寫道:

點解間學校咁多人考(成1800人),但又咁多人放棄嘅   

很多人,第一選擇是傳統名英中的附屬小學。

另外,有些不是博入傳統名校(eg. 安安),考私校是為了怕派得太差,所以 "買保險",如果入到就近心儀官津小學,便會放棄私校。(又唔使俾學費,返學又近...: )

多數考私校也不只考一間,如果幾間收,最終只會入一間。

所以,每年也有一定的人數放棄私校,這是很正常,亦每年都如此。  
命運就是這樣的敲門。

不如統計吓現有幾多個入KTS小一的bk mum/dad:
1) 春卷
2) Helen
‹ 上一主題|下一主題