用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 07-08年度入讀 York N1的媽咪~入黎啦~
樓主: Krystal
go

07-08年度入讀 York N1的媽咪~入黎啦~ [複製鏈接]

你地學校冇用學卷 梗係冇甘多野煩啦
原文章由 Junecoffee 於 08-5-14 15:34 發表
All mami,

這幾天都有留意妳們的留言, 其實我囝囝係讀york的姊妹學校stafford的, 見到妳們所說來年學費加幅都幾大, 真係好無奈, 相比下我地間校隱定好多, 又有net teacher 做班主任, 學費有加, 不過都可接受, 而妳 ...

原文章由 ShinTeresa 於 08-5-15 10:09 發表

其實所有嘢都一樣, 只係學費貴妳們一D, 同妳們收的通告都一樣, 不過好似茶點冇禁貴, 老師都好好, 可能係人少, 其他老師都識得自己小朋友嫁! 如今年妳們都加到3XXX幾, 這味一樣, 但係我哋仲有net teacher長註喎,環境應該都好少少, 冇咩蚊喎.

gogoma,

妳所擔心的不用怕, 好多人都不會讀, 我哋嗰邊都係一半一半咋.

唉~!! 樣樣都係

不參加:
gogoma
STEPHANIE
參加:

未決定:

thanks!
原文章由 ShinTeresa 於 08-5-15 10:09 發表

不參加:
gogoma
STEPHANIE
mamaSTONE
參加:

未決定:

我都無諗住讀WOW~
我寧願攞果d錢俾個仔出去學第二d嘢好過lu~

咿~乜你地仔仔女女果班無咩人報呀??
我個仔果d朋友仔個個都有報呀!!我怕我個仔到出年無晒d好朋友tim呀~雖然果幾個mama話聽個講座話,要收d叻仔叻女,唔要果d咩都要人幫手嘅小朋友[即係食飯又慢,仲要人幫手整呢樣整果樣果d小朋友],佢地話打定輸數讀唔到wow~
我就無聽過個講座,係佢地講返俾我聽咋~

不參加:
gogoma
STEPHANIE
mamaSTONE
Meldoy2216

參加:

未決定:

不參加:
gogoma
STEPHANIE
mamaSTONE
Meldoy2216
kittty

參加:

未決定:

不參加: shin teresa
原文章由 kittty 於 08-5-16 16:40 發表
不參加:
gogoma
STEPHANIE
mamaSTONE
Meldoy2216
kittty

參加:

未決定:

原文章由 ShinTeresa 於 08-5-13 13:43 發表
係米除左 item 1-3 係唔晒order 其他全部都要 ??  

有無 Mami 唔會買晒所有雜費用品o家   ,因我有部份係唔會買, 會唔會影響小朋友上堂進度啦?

I didn't buy those stationary in the list. My daughter always like to bring her own stationay to school even she has one set at school. Actually, they already have same set of stationary at school this year, all will return to us by end of this school year. They always cannot finish all itmes.

Her teacher called me about my order, she said it's better to be 統一for students. I believe it's an excuse from school as they want us to buy everything from them . I still told her we would like to buy ourselves, and my daughter will bring them to school at the 1st day of next school year.

錢...我就預咗比你賺,我冇所謂;但啲老師就話買哂啦,果個證件套又話下年會轉颜色,你話我點教個仔要節儉同環保呀!

請問約克幼都有邊o的小朋友L2開始返多元智能班o架?

各位媽咪你o地好:

我好想問下都有邊o的小朋友係9月份L2返下午班o架?亦都

想問下9月份升K3,而家讀緊下午班o既媽咪,您o地覺的讀下

午班後覺的如何?效果好唔好o架?聽話仲要有o的o羊“資優課

程?係點o架?是否仲有個數學班o架?咁要幾多錢,係唔係要星

期六返o架,對唔住太多問題…!請多多指教…!”

[ 本文章最後由 月盈媽咪 於 08-5-27 00:02 編輯 ]

暑期作業

我有d想不訂暑期作業,請問有沒有媽媽打算不訂暑期作業?
你地之前的聖誕、新年、復活的假期作業有沒有買?

原文章由 longwing 於 08-5-31 12:02 發表
我有d想不訂暑期作業,請問有沒有媽媽打算不訂暑期作業?
你地之前的聖誕、新年、復活的假期作業有沒有買?

我有 仲要一次個比晒添   @17 x 3

請問生日會如果唔買蛋糕,小朋友會唔會冇蛋糕切架?學校建議買小禮物或食物,我都覺得如果太多蛋糕的話,呢個主意都好!
出世時 20/7/04:3.4kg 27/8/04:5.3kg 16/9/04:6.5kg 20/10/04:7.35kg 1/12/04:8.2kg 3/1/05:8.73kg 17/6/05:10.3kg

原文章由 mamaSTONE 於 08-5-8 20:01 發表

你嘅情況我都有出現過,我上學期都有3/4個月無攞過英文書俾個仔上堂,佢地又係無講過~[[我又係以為張進度表中文同英文係一樣,原來英文果邊嘅下面係有少少唔同...激死!]]我仲要日日都見到個ms,但係都無講過帶書問題.. ...

點解你地講到york咁差.我仲幫小朋友今年6月做左插班生仲買晒d野比晒錢,最主要D間幼稚園英文好先讀.但原來咁 咁依家都幾煩

[ 本文章最後由 可樂仔 於 08-6-4 22:36 編輯 ]

原文章由 可樂仔 於 08-6-4 01:44 發表

點解你地講到york咁差.我仲幫小朋友今年6月做左插班生仲買晒d野比晒錢,最主要D間幼稚園英文好先讀.但原來咁 咁依家都幾煩

呢位媽咪,你都唔使咁心恢,約克係是有佢的不足,但亦唔系差的咁緊究,一個老師唔代表全校的老師,每個學校都有好的地方,同埋不足的地方,祇要你吸收晒我的所講的問題同埋知道佢o地所存在的問題,加以小心o的未得嘍,其實約克的英文教o既的確幾好,呢樣o野又唔使好但心,希望到時你的小朋友可以遇到一個好o的o既老師就ok喇…!

原文章由 月盈媽咪 於 08-6-5 00:23 發表

呢位媽咪,你都唔使咁心恢,約克係是有佢的不足,但亦唔系差的咁緊究,一個老師唔代表全校的老師,每個學校都有好的地方,同埋不足的地方,祇要你吸收晒我的所講的問題同埋知道佢o地所存在的問題,加以小心o的未得 ...

佢係讀N1E PM,有10個小朋友
‹ 上一主題|下一主題