用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 95區家長大都會
樓主: MIHOLO
go

95區家長大都會 [複製鏈接]

Re: 95區家長大都會

HI 各位媽咪

請問你地有痛冇聽過史丹褔泳會 , 我想暑假比亞女去學呀 ,唔知好唔好 , 可否比D意見呀 ?

MIHOLO:

你唔好放棄, 你即管親身去學校了解下, 我成日聽人講, 校長見到d媽咪有誠意, 佢地最終都會收的, 加上如果小學呢一刻仲未知有無留班生的話, 應該仲會有位的(個人睇法).

hayamama:

你好攪笑呀, 我依家真係好想睇下你個"真身"呀 .  不過yeeli佢真係好叻   , 自學都咁掂, 我怕我有排都學唔到呀
~只要有夢想,凡事可成真~

MIHOLO:
早兩天我地都打過電話返自己小學部那邊問,原來她們在上星期已通知晒成功叩門的候補佳女 等我地還在痴痴地等...!雖然唔收啫,都好應該講聲呀... Anyway,我都有唔開心,又問過幼稚園老師仲有無咩好做,佢都話原則上可做的我都做了,如想再強調自己的誠意,也許寫多一封信比校長以表誠意。所以我決定再寫:校長大人敬仰,本人已知悉貴校'沒收'小女...唯本人真係好愛你 ~ 間學校,雖然你唔愛我,個女,但我地會一直係到守候候候候候候...開咗學都等...直到你肯比機會我,個女,為止!

yeeli, Alkyng,
鬼咩,我五呎卧床,聲大夾惡... 奈何係電腦白痴,家陣仲要張叩門學校表上嘅校長們當係我老細咁看待,真係覺得自己(而家啲呀媽)幾慘...     

kiukiubb

我仔仔學過史丹褔泳會 我覺得麻麻 , 我仔仔當時學了4-6月..我忘了, 當時仔仔學的一組約4-5個人但又繼續加入新人 ,我覺得會令學習進度慢 . 後來我朋友介紹改學大力泳會
不錯, 初時學4人小組, 后成長改6-8人小組 OKAY, 家長也可以進入觀看不用費用. 我仔仔學了一年多.

hayamama

看完妳又愛的宣言    真是笑 C 我 !
令我很開心 !好我會努力以赴.

盡力...盡力

MIHOLO ,haya

你地唔好放棄,有好多開咗學都重有得入架,你再去信先,
再send e-mail比校長,要求校長比多次面試機會,
你表明好有成意,可能重有希望架,有d開學都重有機
會有後補位,重有最後就係小二再去考插班,

haya比你笑c我,原來你咁優默架,

我既公仔係用photolmpact整出嚟架,你電腦有無呢個裝photolmpact,裝咗後就可以慢慢學,如果無我睇下可唔可以燒隻碟比你地裝,其實我都係bb班咋,
我有時唔識都要去自由講場個到問整圖高手架,因為我之前學過整網業,所以可能會快明d,但都係自摸 試下試下就識架

MIHOLO
msm呢個問題??你老公一早己經開咗個msn,咁你借用你老公個msn傾都得架.
其實你可以再開一個hotmail跟住登出你老公嗰個,因為多數都一開電腦就自動登入,咁入你嗰個hotmail就可以玩得,

alkyng

係呀你做咩傾傾下閃走咗唔出聲
係咪走咗去午睡,     

kiukiubb

我仔仔無去過史學,但我兩個朋友既仔仔都學過
,一個tko史,一個沙田史都話痳痳.

hayamama
你係咪想轉大頭相,係就要下載一d唔可以大過150x150
既相就可以放出bk大頭相,而下面簽名檔,就大dsize都唔怕,你可以下載你鐘意既圖,跟住係去觀看帳號到入去img貼上
去,唔明再問.

yeeli,
講出嚟真係唔好見笑;我同老公都係咁低能,成日都聽到人地講話燒咩燒咩... 我真係一啲都唔明!咩MP3呀,NDS呀,I-POD呀,I-POD MINI呀...我只知道佢地大概的用途,但點樣download/upload?人地一講呢啲嘢我真係一啲都唔敢搭咀架!打牌自摸我就識,新科技同電腦呢家嘢我就怕晒

MIHOLO
係囉~我都係咁話,橫掂都衰咗咯,一於括出去啦!想點做就去做,唔使怕羞架,有啲校長怕人煩,有啲又鍾意人求多幾次....我地都無法知道自己面對緊啲咩對手,盡力做咗;將來都對得住自己呀仔呀女,如果你真係咁好耐性仲可以一路亨佢地只門到二年班插班tim!

MIHOLO , YEELI

ic , 因為我7月中左右屋企裝修要搬去奶奶到住 , 咁我奶奶住康盛 , 而史的泳會在景嶺書院咪諗住報名囉 , 好彩問左你地咋 , 唔係就煩 。

MIHOLO
  大力泳會係邊樹呀 , 將錢一個月呀 ? THX !

YEELI:

你講邊日呀, 我唔係閃去瞓呀, 我落街咋 , 今朝研究左一輪整個d閃字, 發覺真係攪唔掂, 越睇越眼瞓, 所以都唔明點解你咁犀利可以自己鑽研到 , 你個仔有你呢個阿媽真係好幸福      

你地有冇比D小朋友去邊度學游泳呀 , 我隻佬話比人教會好過自己教喎!

kiukiubb 寫道:
你地有冇比D小朋友去邊度學游泳呀 , 我隻佬話比人教會好過自己教喎!

我個女就由我老公教,因我老公本身係游泳教練,所以我無比個女出去學呀!

但講時講如果你O地真係想比個小朋友學游水的話,就要睇下你O地係想佢只係玩下水,唔怕水的話,其實去泳會都OK,但如果係真係想佢O地識游的話,最好都係搵私人教練,而人數最好係1:1 OR 1:2 ,一來安全方面,教練真係可以睇到佢O地,二來學得會快好多,因泳會甘多人其實個個人質數都唔同,呀SIR教都難教好多,但求佢O地旭到就叫識游的了

yyo2

Thx ! 不過我唔清楚私人的可以去邊度搵 , 同埋會係幾錢一個鍾 , 一般要學幾多堂要得 ?

hayamama

點會呢,慢慢學就會識架,打牌我反而唔係好識呀     

alkyng
結果隻碟得唔得呀??
我都想問下你地,我仔仔成日同對面鄰居玩,由k1玩到宜家,但我發覺對面朋友仔上咗小一之後把口開始好粗俗,佢重識講x街 呢個小朋友又好鐘意大聲叫,嚟我屋企玩就越嚟越放,週圍琴,跳梳化,咁我好唔好同佢媽咪講,但佢媽咪都成日話好難教呢個小朋友,定唔好比佢地再一齊玩.

kiukiubb 寫道:
yyo2

Thx ! 不過我唔清楚私人的可以去邊度搵 , 同埋會係幾錢一個鍾 , 一般要學幾多堂要得 ?

已pm答了你

yeeli:

隻碟應該ok喇 .

如果係我, 我會睇下同個媽咪熟唔熟, 如果都幾熟的話, 我直頭會直接話個小朋友講粗口唔岩, 而且仲會同佢講唔好爬來爬去, 如果唔係下次唔比你來我屋企玩, 之後都會同番佢媽咪講, 佢會講粗口, 另外一定會同番自己個小朋友輔導, 話佢知呢位鄰居小朋友0既唔岩地方, 而且唔準佢學, 最後我會盡量少d比佢地接觸, 因為我覺得小朋友真係好易受朋輩影響, 加上佢地呢個年紀仲未分得清岩與唔岩.

alkyng
我今日己經同佢媽咪講返,而我當時己經同呢個小朋友講咗,你唔可以講,如果唔係我就唔比你地一齊玩,但呢個小朋友細個唔係咁架,細個時都ok,佢都係同我仔仔玩下玩具,一齊睇下卡通片,上學期個時都有攞d功課一齊做,係返咗小一下學期開始咁樣,宜家重博佢媽咪咀博得好利害,所以我都唔會比佢同我仔仔玩,我宜家都有d擔心咩佢上咗小學會咁架, 佢重係讀將天架,真係要睇僅d自己個小朋友.

YEELI:

我仲打算問你佢讀邊間小學, 唉...原來係將天.

照咁睇你呢位鄰居小朋友都係響學校到學返來的, 所以小朋友上到小學真係要睇得好緊, 始終d學生都係來自唔同階層0既家庭, 每個家庭0既教育又唔一樣, 都唔知佢地會遇到d乖or唔乖0既. 而我身邊屋企人0既小朋友讀小學就要叻學會改歌詞.

alkyng

就要叻學會改歌詞??
唔明點解??
上小學睇得好緊,上咗中學咪要"跟"得好緊,   
我地一身兒女債     

YEELI:

即係將d歌星d歌, 改左d核突歌詞, 唱埋d屎屎尿尿 .

我個女今年k3都響學校學左幾句攪笑野 :

"講大話, luc 大牙, 醫生話你無刷牙, 遲早變成劉德華"

‹ 上一主題|下一主題