用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 李宗德 _ 龍仔龍女開學喇 !
樓主: 家熹媽咪
go

李宗德 _ 龍仔龍女開學喇 ! [複製鏈接]

家熹媽咪:

我1/8便會往李宗德交學費, 買書, 做校服, book校車。

請問你過往的經驗, 會否當日好多人, 會混亂呢, 其實買書是否在出面書局都係差不多價錢呢, 做校服的, 聽聞有間係頌富都幾好, 如果係的話, 買書和做校服係外面做, 咁就唔使咁趕

原文章由 stella2005 於 07-6-28 18:01 發表
家熹媽咪:

其實我都唔係話怪責個家長的......sorry.

家熹媽咪:

仲有, 做校服應該裙和體育服, 每樣一套, 定係每樣兩套, 定係裙一套, 體育服兩套呢?  Sorry呀, 咁多野問添。

去天頌買校服好過係學校,論質地,價錢.

原文章由 stella2005 於 07-7-12 21:53 發表
家熹媽咪:

我1/8便會往李宗德交學費, 買書, 做校服, book校車。

請問你過往的經驗, 會否當日好多人, 會混亂呢, 其實買書是否在出面書局都係差不多價錢呢, 做校服的, 聽聞有間係頌富都幾好, 如果係的話, 買 ...

除左我坐係阿女身邊睇住佢做,其他人叫都無用.
電話打返去都唔SO我

原文章由 830mama 於 07-7-12 16:33 發表
connie,

咁邊個在家睇住佢? 可5可以叫果個人幫手睇佢做作業 or other ?我個就好d d..., 因我在家嘛
我就會要求他除了做每日一篇外, 仲要每日做10頁暑期作業, 晚飯前未做好就不準睇TV, 不過每次都 ...

stella2005

校裙最好買2條, 因一星期只得一天會穿體育衫, 而體育衫一套都ok, 但校裙最好2條, (唔夠時間洗呀, 潮濕又乾唔到....)

connie3803:

Thanks for your advice.

原文章由 connie3803 於 07-7-13 12:16 發表
去天頌買校服好過係學校,論質地,價錢.

[ 本文章最後由 stella2005 於 07-7-13 15:06 編輯 ]

violin-cello:

Thanks for your advice.

原文章由 violin-cello 於 07-7-13 15:03 發表
stella2005

校裙最好買2條, 因一星期只得一天會穿體育衫, 而體育衫一套都ok, 但校裙最好2條, (唔夠時間洗呀, 潮濕又乾唔到....)

咁....真係無mud計

原文章由 connie3803 於 07-7-13 12:38 發表
除左我坐係阿女身邊睇住佢做,其他人叫都無用.
電話打返去都唔SO我

有無人知道今年本校升中派位結果.

原文章由 looking 於 07-7-14 16:27 發表
有無人知道今年本校升中派位結果.

我唸好多天水圍家長都想知

出售:  小二課本

Cornerstones 1d - Ride a Rainbow  $70
Cornerstones 2a - Anthology        $50

Cornerstones Around the Corner     $80

Phonics K (Scholastics)   $40
Phonics A (Scholastics)   $40

朗文常識 (2004) 2A       $20
朗文常識 (2004) 2B       $20
朗文常識 (2004) 2C       $20

朗文音樂 (二上)              $30
朗文音樂 (二下)              $30

我會學 - (互聯網知多點) - 朗文    $30

啟思語文新天地 (二上1)  $20
啟思語文新天地 (二上2)  $20
啟思語文新天地 (二下1)  $20
啟思語文新天地 (二下2)  $20

Longman Primary Mathematics Book 2A     $20
Longman Primary Mathematics Book 2B     $20
Longman Primary Mathematics Book 2C     $20
Longman Primary Mathematics Book 2D     $20

Dear all,

請問上暑期英語班~~要帶d 0羊返學&要著校服

原文章由 830mama 於 07-7-15 01:53 發表
Dear all,

請問上暑期英語班~~要帶d 0羊返學&要著校服

你冇收到通告咩? 通告冇說明要著校服, 但有編組
時間: 8:30a.m. - 3:00p.m.
上課時準下列文具:

1. 鉛筆、筆刨、 擦膠
2. 黑色及藍色原子筆
3. 顏色筆/蠟筆
4. 剪刀
5. 漿糊筆

[ 本文章最後由 煒良媽咪 於 07-7-15 10:44 編輯 ]

煒良媽咪,

係wor, 你咁講我又記得見過下張通告 ,
唉..一開始放暑假就mud都唔記得  , 多謝你提醒.

原文章由 煒良媽咪 於 07-7-15 09:50 發表

你冇收到通告咩? 通告冇說明要著校服, 但有編組
時間: 8:30a.m. - 3:00p.m.
上課時準下列文具:

1. 鉛筆、筆刨、 擦膠
2. 黑色及藍色原子筆
3. 顏色筆/蠟筆
4. 剪刀
5. 漿糊筆

Dear all :

最近真係忙到得閒屎唔得閒病呀 ! 呢個暑假過成點呀 !? 合皮冇呢 ? 自從拎完成績表之後 , 就日日忙住同阿仔溫書溫書再溫書 ! 唉 ~
朱家有個小豬B,人人叫佢做家熹!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

原文章由 patee 於 07-7-7 20:25 發表
唔經唔覺,一年好快過去,又到暑假 ,
我覺得這一年過得真快,好似開學無耐咁快又升二年級 ,
我希望來年大家繼續努力,令這 topic 延續,
亦希望編班後  宝姨姨幫我哋 up ...

哈哈哈 ~ 好呀 ! 這個包在我身上 !
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

原文章由 stella2005 於 07-6-28 18:01 發表
家熹媽咪:

其實我都唔係話怪責個家長的......sorry.

唔緊要啦 ! 大家宦係心急自己個小朋友做大前提 ! ^^

原文章由 connie3803 於 07-7-12 11:12 發表
我要返工,阿女放假係屋企mug都唔做,點好?

我隻豬仔都係呀 ! 我有事出街 , 條友仔就做都唔做吓 ! 激鬼死 ! 我咪同佢講囉 , 我要佢每日做5版 , 如果果日做唔倒 , 第2日就10版,第2日又做唔倒 , 再倍數加上去 !

我未開始放假時 , 就send 定個時間表比佢喇 ! 但每日佢做倒既又有幾多 , 唉 ~

原文章由 stella2005 於 07-7-12 21:53 發表
家熹媽咪:

請問你過往的經驗, 會否當日好多人, 會混亂呢, 其實買書是否在出面書局都係差不多價錢呢, 做校服的, 聽聞有間係頌富都幾好, 如果係的話, 買 ...

上年去又唔多覺話好多人 , 好亂喎 ! 都ok架 ! 同埋佢地有2日揀 , 或者因為咁 , 所以feel好多啦 ! 不過好熱就真既 !@@ 記得帶多2包紙巾就真 ! 哈 ~

我上年都有諗過自己出去買 , 因為我有幾間書社都有join佢地vip , 但講真 , 要走出走入 , 重唔係一間過 , 所以有佢喇 ! 我有d小一書 , 本來都唔知點處理佢地 , 咁啱你講起 , 不如 .... 你睇喺啱唔啱用 , 我呢2日抄返d書名 , 如果用得著既 , 就慳返d喇 ! ^^

原文章由 stella2005 於 07-7-12 21:56 發表
家熹媽咪:

仲有, 做校服應該裙和體育服, 每樣一套, 定係每樣兩套, 定係裙一套, 體育服兩套呢?  Sorry呀, 咁多野問添。

如果你問我 , 我本身唔係日日開機洗衫 , 加上 , 小朋友衫好難先到一機 , 所以 , 我上年就買咗2套PE , 2套裇衫短褲喇 ! 有陣時遇上成個星期落雨 , 都唔怕乾唔切嘛 !
‹ 上一主題|下一主題