用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 BNO VISA (18歲以上1997年6月30後出生)
樓主: cow
go

[英國] BNO VISA (18歲以上1997年6月30後出生)   [複製鏈接]

katrinafu 發表於 24-4-24 23:43
Year 1 , 仲話想做一年野 再讀Master .

都OK啊!最緊要佢鍾意。

bb1225 發表於 24-4-23 12:14
請問你是境內/境外申請?

境內

bb1225    發表於 24-5-2 15:21

luckyangel 發表於 24-4-30 02:10
境內

大家好想問下個student visa 批左但係indicate entry 三個月內入境,但個stamp 係冇mention visa 係last到幾耐,係咪個valid visa duration 會印在bpr ?我個疑問係immigration 點知個visa幾時夠期呀?唔該晒大家

BBCoffee 發表於 24-5-8 09:51
大家好想問下個student visa 批左但係indicate entry 三個月內入境,但個stamp 係冇mention visa 係last到 ...

只要你入咗境,到英國brp自會有visa valid period,我仔之前high school valid period 2 年,但因遲D都無BRP,今年Year 1 個visa得一年,下年應無BRP啦!

luckyangel 發表於 24-5-10 08:19
只要你咗境,到英國brp自會有visa valid period,我仔之前high school valid period 2 年,但因遲D都無BRP,今 ...

BRP好似用到年尾

亮燈 發表於 24-5-10 21:28
BRP好似用到年尾

係呀

BBCoffee 發表於 24-5-11 15:24
係呀

依家有BRP既都陸續換e visa,用share code 。

發表於 4 天前 |只看該作者

想請教大家,
我女兒現在用student visa,將打算在UK境內自己獨立申請BNO visa,去年9月開學到現在只是今年4月回港一個月,她沒有再照肺。請問如果她在Tb Test果度答No,就會即時有一欄空格可以給她說明原因嗎?
還是要等到最後在upload文件果度才有?
還是在哪裡說明沒有肺片的原因?
真係有點擔心!找不到地方填原因。
先謝謝大家的幫忙!

發表於 昨天 01:24 |只看該作者
回覆 喵咪媽 的帖子

好似無問啊

發表於 昨天 08:28 |只看該作者
janicetsang 發表於 24-5-23 01:24
回覆 喵咪媽 的帖子

好似無問啊

唔好意思請問無問是指沒有空格給填沒有肺片的原因還是無問什麼?你小朋友也是在UK境內申請嗎?
先謝謝你的答覆

發表於 昨天 11:14 |只看該作者
喵咪媽 發表於 24-5-23 08:28
唔好意思請問無問是指沒有空格給填沒有肺片的原因還是無問什麼?你小朋友也是在UK境內申請嗎?
先謝謝你 ...

唔會問你點解冇照肺,其實你填好哂之後,系統會根據你填嘅資料,去決定你之後要upload咩文件

8-)

發表於 昨天 13:28 |只看該作者
anitawong21 發表於 24-5-23 11:14
唔會問你點解冇照肺,其實你填好哂之後,系統會根據你填嘅資料,去決定你之後要upload咩文件

謝謝你的回覆,
我女兒在英國讀書差不多4年,student visa到期日是25年尾,咁現在在UK境內獨立申請BNO visa ,在upload 文件時須要自己加紙說明一下冇肺片的原因嗎?
先謝謝大家!

發表於 昨天 19:04 |只看該作者
喵咪媽 發表於 24-5-23 08:28
先謝謝你 ...

是呀,女兒在UK境內申請,好似無問TB test有關問題,因為佢本身是student visa(嗰時有提供TB test),之後申請BNO visa. 文件方面佢只係需要交出世紙,其他什麼都不用交,大約七個禮拜剛剛批咗。

發表於 昨天 20:49 |只看該作者
janicetsang 發表於 24-5-23 19:04
是呀,女兒在UK境內申請,好似無問TB test有關問題,因為佢本身是student visa(嗰時有提供TB test),之 ...

謝謝你的回覆!
我女兒在英國讀書差不多4年,student visa到期日是25年11月。
請問以下這2條問題應該怎樣回答呢?
(1)Are you ordinarily resident in UK?
這條是答yes嗎?

(2)Are you living in the UK in the past 12 months?
這條也是答yes嗎?

先謝謝大家!

發表於 昨天 21:18 |只看該作者
喵咪媽 發表於 24-5-23 20:49
謝謝你的回覆!
我女兒在英國讀書差不多4年,student visa到期日是25年11月。
請問以下這2條問題應該怎樣 ...

第一條,呀女用持有緊student visa 留英,所以係yes

第二條,yes,期間短暫出過境,唔影響㗎
8-)

發表於 昨天 22:06 |只看該作者
喵咪媽 發表於 24-5-20 06:08
想請教大家,
我女兒現在用student visa,將打算在UK境內自己獨立申請BNO visa,去年9月開學到現在只是今 ...

其實你填緊未?你填緊先知佢之後問乜,同埋哩幾年嚟,佢D問題、用字係會經常因應需要作出修改,所以你跟返佢問乜,老實去答就得!

佢係會順住落咁做,一路填、save低每部份,就會睇到要求咩文件!其間你可以睇返checklist自己填咗乜,發現有錯係仲可以返轉頭改!

直至差唔多填哂,系統會提示你好對清楚所有嘢,因為過咗哩part就冇得返轉頭改,詳細語句係乜唔記得啦,但大至都係咁。之後俾錢,同埋會出正式document checklist,叫你執齊哩埋文件,限期內要upload!

所以你放心慢慢填啦!如果你唔係需要等換新passport搞哩個申請的話,有時間最好早D開始填!因為你今日做唔哂,save低之後再登入去繼續做都得!所以早開始,你一路填嗰陣,發現如果需要咩文件,仲有時間俾你準備,直至你覺得真係需要正式提交申請,咁你再三對清楚,肯定啱晒就俾錢、upload,咁就搞掂啦!最緊要唔好心急,一急就好易做錯嘢!

8-)

發表於 13 小時前 |只看該作者
anitawong21 發表於 24-5-23 21:18
第一條,呀女用持有緊student visa 留英,所以係yes

第二條,yes,期間短暫出過境,唔影響㗎

唔該晒!

anitawong21 發表於 24-5-23 22:06
其實你填緊未?你填緊先知佢之後問乜,同埋哩幾年嚟,佢D問題、用字係會經常因應需要作出修改,所以你跟返 ...
謝謝你的詳細建議!
我女兒未開始填表,佢今年暑假會留在英國不回港,佢話等假期得閑先開始填表,我現在幫忙整理下資料,爬下文及收集下有經驗家長們的資訊,等女兒到時填表時我可以幫到些忙(唔想到時填表時佢問我嘢,我咩都唔知,我都想可以幫到佢,)
唔好意思再想問問,你話一路填嗰陣,就會知道需要咩文件請問在哪裡可以睇到?
還是到最後俾晒錢才知道要什麼文件?
先謝謝大家的幫忙!

喵咪媽 發表於 24-5-24 07:24
謝謝你的詳細建議!
我女兒未開始填表,佢今年暑假會留在英國不回港,佢話等假期得閑先開始填表,我現在幫 ...

咪登入返佢UKVI account裡面睇囉

8-)

發表於 11 小時前 |只看該作者
anitawong21 發表於 24-5-24 07:44
咪登入返佢UKVI account裡面睇囉

唔該晒你呀!萬分感謝!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊