用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 ^_^創價 2007 ~ K1 家長 (PART 4)入黎傾下啦
樓主: janetngan2
go

^_^創價 2007 ~ K1 家長 (PART 4)入黎傾下啦 [複製鏈接]

janet

近幾日返學, 小朋友好似隻糉咁

原文章由 janetngan2 於 2008/1/18 11:19 AM 發表
sweetman:
哦..原來你同Pinocchio既小朋友都係返上午班~
多謝你,這幾日甘凍返上午班既小朋友會好凍記緊要穿夠衫呀~
你唔好講偷睇啦,大家交流下嘛
去個人網頁睇吓有冇嘢要買, 如有可pm我代買。

家長日 - 我地約左星期六 1:20 pm

睇番之前既 post, 好似星期五先見下午班既家長, 唔知其他上午班既家長約左幾時呢?
:-P

pinocchio
終於都遇到同組既媽咪喇, 柏禧有時都會提起禮鄯:)
:-P

pink, 乜咁岩既, 蔚蔚隻眼有係細菌感染呀, 星期日已經覺得隻眼有小小唔同, 即刻同佢搽眼膏, 因為返學前蔚蔚都試過, 所以我好有經驗, 一睇就睇得出, 禽日就無返學去左睇醫生拎左d消炎藥同眼膏, 希望快d好啦

我本來約咗sat. 2:30, 但是因為想約彭sir, 於是改咗11:30,
10:30 先見彭sir. 有無人約咗彭sir呢?

柏天真係有深近視 (700度), 從此要做四眼仔.
[img align=left]http://b3.lilypie.com/YC-Gp8.png[/img]

patBmom:搵返件冷衫就好喇~

sweetman:前排甘凍返上午班小朋友就一定會穿到成隻粽甘,下星期好似會凍返添呀~

ballball:尉尉都係眼仔唔舒服,希望快些好番啦~
我姪女都試過眼仔細菌感染,之後佢隻眼就好容易唔舒服(紅晒/有黏液)
醫生話隻眼有過一次細菌感染,日後都會比較容易感染(唔知係咪?)

ernestfu: 柏天有甘深近視,係咪先天性?定係成日行好近睇電視呢?
我無約彭sir~

我諗都係啦, 因為蔚蔚個d係生眼挑針咁, 有一粒野架, 上次生完一隻眼, 跟住唔夠一個月就到另一隻眼, 而家未夠一年又黎過, 真係激鬼死, 唔知係唔係同遺傳有關, 我老公以前細個又係成日生...........

sunny仔滴左藥已經好快復原,隻眼無再漿住喇,多謝各位姨姨關心:loveliness:
阿仔今日含住泡淚話d藥水唔舒服,好驚,結果我犧牲色相,叫佢摸住我心跳話輸送d勇氣比佢(佢知道媽咪可以用臍帶輸養料比佢),咁佢就好搞笑咁比個”我不入地獄誰入地獄”既樣,然後乖乖滴左。事後摸摸自己心口,佢仲好天真咁話”真係輸左比我!我個心跳快左!”其實只係佢自己緊張心跳加速,真係笑死!
不過講到”感染一次就好容易再感染”就咪搞,大家唔好嚇我 希望唔好再番發。
都係蔚蔚勁,ballball你竟然可以幫佢搽藥膏!佩服佩服

annie:
咁橋,我都係sat2:15呀,到時應該撞到你!

ernestfu:
柏天咁細個就有700度,真係好犀利喔! 最少要戴十幾年眼鏡,你要同佢佩副輕薄既,如果唔係好快會有兩個印仔,第時做激光/戴con人地都知佢係四眼仔呀!  ( 我就係一個實證……嗚……)
同埋我覺得依加d高xor8x眼鏡質素差左好多,你會唔會去專業驗光師度佩?

要咁細個小朋友日日載住副眼鏡都真係幾辛苦既,
不過你咁早發現都好啲,
起碼可以盡早想辦法同佢糾正.:D

原文章由 ernestfu 於 08-1-22 16:35 發表
我本來約咗sat. 2:30, 但是因為想約彭sir, 於是改咗11:30,
10:30 先見彭sir. 有無人約咗彭sir呢?

柏天真係有深近視 (700度), 從此要做四眼仔.

Oscar媽,
想請問你復活節假大概係由幾時到幾時呢?
因為想同個仔去旅行呀!
唔該晒!:loveliness:

醒目開學勳章

patBmom,

你預 20/3 - 30/3
31/3 開始返學..

你想去邊到旅行呀!!
復活節 21/3-24/3 我會帶 oscar 去台北呀!!

原文章由 patBmom 於 08-1-23 01:53 發表
Oscar媽,
因為想同個仔去旅行呀!

[ 本文章最後由 Oscar媽 於 08-1-23 09:28 編輯 ]

Hi sweetman,

家長日你約左幾時呀? 我約左星期六230pm呀,睇下有無機會見到你

原文章由 sweetman 於 08-1-22 13:15 發表
janet

近幾日返學, 小朋友好似隻糉咁

Hi Annie,

好高興係度相遇呀..我諗開學時都應該見過面架,不過當時唔熟無咩傾計,希望下次有機會呀,家長日我都約左下午230,希望見到你呀,柏禧係咪都係搭校車返學呀?禮鄯自從搭左校車返學之後,我覺得佢講野曳左好多呀,唔知你地既小朋友有無咁情況呢

原文章由 Annie926 於 08-1-22 14:19 發表
pinocchio
終於都遇到同組既媽咪喇, 柏禧有時都會提起禮鄯:)

復活假3月20-29日,派下學期手冊時會有校曆表,你唸住去邊度旅行呀?
我都苦惱緊農曆新年假做咩好,話曬天寒地凍,有無媽咪有好節目介紹?
原文章由 patBmom 於 08-1-23 01:53 發表
Oscar媽,
因為想同個仔去旅行呀!

Oscar媽,

想請教下你,台灣除左木柵動物園之外,仲有邊度適合同小朋友去呀,我係第一次帶埋囝囝去喳,原本想去singapore,嘩!CNY加得好離譜呀,唔該晒

原文章由 Oscar媽 於 08-1-23 09:27 發表
patBmom,

你預 20/3 - 30/3
31/3 開始返學..

你想去邊到旅行呀!!
復活節 21/3-24/3 我會帶 oscar 去台北呀!!

原文章由 Pinocchio 於 08-1-23 12:36 發表
禮鄯自從搭左校車返學之後,我覺得佢講野曳左好多呀,唔知你 ...

絕對同意!!我個仔係唔睇電視既,番學前都好斯文,最粗魯既遊戲就係渣住架車跑兩跑。
但開學唔夠一星期,竟然大講特搜戰隊(一套電視卡通),仲係屋企扮槍話要打死晒d人。粗魯既言行都令我好懊惱,但我又唸小朋友唔可能係我地保護下過一世,遲早都會接觸到,不如趁依家仲細教定。唯有阿qd安慰自己。

Pinocchio, annie

我約左星期六9:25am, 所以見唔到你地啦, 不過星期六你地會唔會去學校"親子玩具DIY"呀, 到時見啦

原文章由 Pinocchio 於 2008/1/23 12:28 PM 發表
Hi sweetman,

家長日你約左幾時呀? 我約左星期六230pm呀,睇下有無機會見到你

re : 親子玩具DIY

我想問吓, 硬咭紙要有幾硬呀, 我怕買錯呀
去個人網頁睇吓有冇嘢要買, 如有可pm我代買。

醒目開學勳章

Pinocchio,

我都係第一次去台灣咋!!而家我都搵緊資料..
你幾時去呀!!

原文章由 Pinocchio 於 08-1-23 12:47 發表
Oscar媽,

想請教下你,台灣除左木柵動物園之外,仲有邊度適合同小朋友去呀,我係第一次帶埋囝囝去喳,原本想去singapore,嘩!CNY加得好離譜呀,唔該晒

...

醒目開學勳章

我預計得好準..
20/3-30/3...
原文章由 pinkcheung 於 08-1-23 12:41 發表
復活假3月20-29日,派下學期手冊時會有校曆表,你唸住去邊度旅行呀?
我都苦惱緊農曆新年假做咩好,話曬天寒地凍,有無媽咪有好節目介紹?
...

Hi, Pincocchio,

有呀!! 有呀!! Elyse返學後講野都曳左  其實佢係屋企既表現反而不察覺, 係我有次打電話比邱老師, 問佢Elyse係學校既學習情況, 佢話我知有時Elyse講曵野, 例如:x女包, 着快d啦!(着鞋時説); 我聽後十分愕然, 我屋企都無人講野粗魯, 最攪笑係老師問佢跟邊個講, 佢居然話係媽媽講  真係比激死!! 都唔知D曵既説話跟邊個學

家長日--我本來係1号早上9:45, 但請唔到假, 改左2号3:30pm, 仲約埋彭sir 2:45

Hi, Oscar ma,

你踏正公眾假個4日去台灣, 一定好貴
我公司做埋2月結業啦! 我都想3月去個trip先搵工, 唸緊帶唔帶Elyse去, 如果帶埋Elyse去=無得relax :(  唔帶又掛住佢
‹ 上一主題|下一主題