用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 07-08年度入讀 York N1的媽咪~入黎啦~
樓主: Krystal
go

07-08年度入讀 York N1的媽咪~入黎啦~ [複製鏈接]

有冇同學仔有興趣??
想自組游水班(九龍灣德藝會)
時間: 星期五/六晚 時間再夾
人數: 2-3人

我好擔心!!!

以前讀那間厔村學校,無論是漏帶甚麼,老師都會用紙仔告知,甚至以電話聯絡.
現在york是名校嗎!我發現我放漏咗本書成兩個星期,即無書上堂兩個星期,都無人通知我.
學校漏派進度(帶書)表,要我問到先補比我.
我無交功課都無人問我或通知我要交,是否他們跟本無留意到每一個小朋友呢?
我明白帶漏或交漏都是我疏忽,但無意中發現校方好似無mug理d小朋友,加上網上有人話用個”亂”字來形容,令我更擔心,智能班又不是新開的班,為何校方還給家長這個"亂”字呢? 我好唔安樂.錢方面已不計較了,我之前是否作了一個錯唔的決定,選了york,你們有無人想轉校?

transfer to york

hi all york mummies...

im new to tis forum...

im thinking of transferring my son to york...i've read some of the treads regarding comments on york in your forum...besides they being or getting expensive, is york really a gd sch?

my son is currently in a nursery cum child care centre for a few mths...he's not really used to the environment so i think i have to switch sch for him...

it'll help if there's some feedback fm current york mummies....

many many thanks...

原文章由 acmc 於 08-5-6 07:34 PM 發表
我好擔心!!!

以前讀那間厔村學校,無論是漏帶甚麼,老師都會用紙仔告知,甚至以電話聯絡.
現在york是名校嗎!我發現我放漏咗本書成兩個星期,即無書上堂兩個星期,都無人通知我.
我無交功課都無 ...

剛剛開學頭兩個月,我都有類似你嘅情況出現,漏帶書本,因為唔識睇佢張進度表,我開頭以為只係俾家長睇下這星期教什麼而已~但又係過左2~3星期後,ms chan先至開聲話我知~[我係親身接送仔仔返學放學的~]其實我覺得自從ms鄭走左之後,我個仔返學嘅情況無以前咁清楚,以前由學前班到正式返學,佢嘅班主任都係ms鄭,呢個ms有乜嘢都會主動同mama講,好似今日有通告,聽日要帶咩等等,都會喺放學時見到家長們就提一提大家,但係正式返學無耐,突然又話ms鄭唔舒服,由另一個老師ms chan代課,過左2個星期後,又話ms 鄭辭左職!當時佢一轉老師,我個仔已經唔開心,佢原先已經唔想返學,跟左ms 鄭後有少少好轉[放學時係開心嘅~]突然佢無返2/3日,我個仔已經變得更加唔想返學~日日都喊~我一路都有諗過同仔仔轉校~但係怕佢唔習慣,突然又轉校~而且之前有朋友嘅仔仔讀過呢間學校,話佢英文好,所以一路拖到而家都無搞轉校~
係呢~唔知咁多位mama識唔識ms chan呢?
因為我喺仔仔的同學仔mama口中知道佢都幾無心機教仔~而且仲成日鬧仔...鬧到我個仔嘅同學仔唔敢返學,日日企喺學校門口問mama[今日唔知會唔會鬧我呢?]我自己都見過一次,係突登喺家長面前鬧~班小朋友都好乖,無嘈無搞事架~
唉~我自己覺得呢個老師,無咩責任心,唔會主動向家長交代任何嘢~同以前ms鄭嘅做事方法實在太唔同啦~

[ 本文章最後由 mamaSTONE 於 08-5-7 03:04 編輯 ]

acmc, mamaSTONE

你地讀邊一班呀, 我小朋友讀N1B1 am 班主任係 Ms Yu, 我覺得佢好好 wor, 我成日唔記記得帶書, 過一兩日佢都會寫紙條提我, 我叫佢打電話比我, 都會即日覆我, 所以我都好滿意.

我想問下小朋友現在一星期得一堂普通話, 唔知升上L2, 會唔會多D堂呢, 因為我覺得普通話訓練好似唔足夠.

我小朋友讀N1c pm ,我覺得都好好, 我都試過幾次唔記得帶書或其他東西, miss會先同我小朋友講要帶邊本書返學,如小朋友再沒帶,就寫字條,多數我小朋友都會記得講要帶咩,甘樣可以訓練小朋友的獨立性。 所以我都好滿意。
我覺得普通話訓練唔足夠,希望L2時加收的費用可以有多D教學資源啦.

原文章由 acmc 於 08-5-6 19:34 發表
我好擔心!!!

我無交功課都無 ...

我都試過成個學期都是帶同一本English Book 1,    
一直都無miss 通知, 但我又唔擔心,我曾見課室裏另
有比原本size大課本

你個仔讀邊班 我女讀n1d am 又係ms chan 佢地班之前個ms ng又係走左 佢地d miss 好似走得好密甘既
原文章由 mamaSTONE 於 08-5-7 03:01 發表

剛剛開學頭兩個月,我都有類似你嘅情況出現,漏帶書本,因為唔識睇佢張進度表,我開頭以為只係俾家長睇下這星期教什麼而已~但又係過左2~3星期後,ms chan先至開聲話我知~[我係親身接送仔仔返學放學的~]其實我覺得自從ms ...

好陰公呀 阿女係學校比d 唔知蚊/虱 咬到 塊面 同腳仔都紅晒 尋日已經係甘 今日上pe堂 我同佢貼左好多防蚊貼 我已經打左去學校 希望佢地d滅蚊行動勤d啦
原文章由 ShinTeresa 於 08-5-7 22:02 發表
你個仔讀邊班 我女讀n1d am 又係ms chan 佢地班之前個ms ng又係走左 佢地d miss 好似走得好密甘既   

Hi,

My son study in N1A1 am. The class teacher is Miss Kwun & Miss Kwok. My son & I like them so much.

原文章由 meldoy2216 於 08-5-7 10:08 發表
acmc, mamaSTONE

你地讀邊一班呀, 我小朋友讀N1B1 am 班主任係 Ms Yu, 我覺得佢好好 wor, 我成日唔記記得帶書, 過一兩日佢都會寫紙條提我, 我叫佢打電話比我, 都會即日覆我, 所以我都好滿意.

我想問下小朋友現在一 ...

妳囝囝讀n1a1叫物名?

DEAR MAMA STONE,

如果我冇估錯你小朋友同我女兒是同一班N1C A.M,之前我都試過有你講的問題出現,例如小朋友忘記帶英文書,但MISS CHAN都有寫紙回來提醒、DVD出了問題都換了兩次、女兒在家中不聽話MISS CHAN都有同我女兒講返邊到有唔好的地方,當然以上問題必須是家長主動與老師聯絡才可互相配合,可能我小朋友是搭校車,所以我從來都沒有接觸過MISS CHENG,初期小朋友都有唔開心MISS CHENG走了,但好快小朋友口中只有MISS CHAN及MISS 謝,其實你嘗試同MISS CHAN 溝通下,可能會好D,因為本人覺得將小朋友轉來轉去不是太好,而且暫時我覺得小朋友的進度OK(個人見解)
原文章由 mamaSTONE 於 08-5-7 03:01 發表

剛剛開學頭兩個月,我都有類似你嘅情況出現,漏帶書本,因為唔識睇佢張進度表,我開頭以為只係俾家長睇下這星期教什麼而已~但又係過左2~3星期後,ms chan先至開聲話我知~[我係親身接送仔仔返學放學的~]其實我覺得自從ms ...

回覆 #11 acmc 的文章

你好:
        我都有同感,老師每個星期派發的進度表,我以為正反面係一樣內容,只不過係中英文唔同,點知琴日先由個女女口中知道,原來開學以來我從來都冇帶過o的英文書畀佢,真係有o的離譜,點解冇人會提下我呢?但係親子閱讀的書遲o左一日交,老師就一定會即刻寫紙仔畀我,叫我帶返畀學校…!點解會咁麼樣呢?唔通真係撿錯咗學校?但係佢唔係名校咪?老師的流動性又大,真係有o的但心,我會再觀察o下,今天我都係第一次諗過係唔係要轉校…!但就唔係因為下午班的事…!講真我覺的學校教的唔錯,但係似乎對小朋友就唔係好細心啦…!同埋都唔係好了解女女在學校的學習情況,我有打電話過去問,發現原來女女還學校都有好多地方係需要改善的,但係如果我唔打呢個電話的話,老師就沒主動跟我聯絡過,咁麼咁多問題又到幾時我先會知道呢?這實在太唔應該啦…!我覺的小朋友有乜o野老師都應該盡早通知家長先o岩!如果唔係,家長似乎好被動…!好似呢o的情況又唔知點同個學校反應o下哦…!如果呢方面有所改善,約克就依然係我心目中的名校啦…!

其實講真 佢地d ms 都好辛苦架 點有可能個個都成日打tel去傾 反而呢點我又覺得係我地d家長要做主動 我記得有次唔知咩事打比ms chan 佢成差不多7點先復我 仲係學校個tel喎 so 佢地d workload都好heavy 架 呢方面真係要双方佩合啦
原文章由 月盈媽咪 於 08-5-8 02:52 發表
你好:
        我都有同感,老師每個星期派發的進度表,我以為正反面係一樣內容,只不過係中英文唔同,點知琴日先由個女女口中知道,原來開學以來我從來都冇帶過o的英文書畀佢,真係有o的離譜,點解冇人會提下我呢?但係親子閱讀的書 ...

原文章由 月盈媽咪 於 08-5-8 02:52 AM 發表
你好:
        我都有同感,老師每個星期派發的進度表,我以為正反面係一樣內容,只不過係中英文唔同,點知琴日先由個女女口中知道,原來開學以來我從來都冇帶過o的英文書畀佢,真係有o的離譜,點解冇人會提下我呢?但係親子閱讀的書 ...

你嘅情況我都有出現過,我上學期都有3/4個月無攞過英文書俾個仔上堂,佢地又係無講過~[[我又係以為張進度表中文同英文係一樣,原來英文果邊嘅下面係有少少唔同...激死!]]我仲要日日都見到個ms,但係都無講過帶書問題....
好老實吖~學校嘅嘢,家長真係完全唔知架!咁你話點會問個ms?到我喺其他家長口中知道嘅時候,可能已經係過左好耐lu...當我知道時,我做家長嘅當然會主動去問返個ms,唔通要d家長日日問住個ms,[有無特別嘢呀?你學校有咩特別安排呀?我個仔有無帶錯嘢呀?]等等...根本無可能嘅事~雖然家長都有呢個責任,但係試問連個家長都唔知,咁點可以配合到?其實小朋友喺學校有咩問題,佢地嘅班主任係第一個會知,咁點解唔會主動同家長溝通呢?
我同呢位mama一樣,有時唔記得還故事書,第二日一定有張紙仔提你,未交學費2/3日,好快你就會收到紙仔叫你交~
[[唔通學校有利益嘅嘢,就會咁主動?其他嘢就你自己發現啦~發現到咪你好彩囉!發現唔到就各下嘅事啦!!唔通學校係抱住呢d心態?]]

我只係講下自己感受而已~
我有一個教幼稚園嘅家姐,仔仔一開學無耐,佢都有話我知佢地學校好亂,老師成日都轉....叫我同個仔轉校~但係我當初無諗過會咁多問題出現~!所以無聽到佢意見!!

其實大家都不用太擔心帶唔帶書這個問題,我問過小朋友,他們都不用拿書出來用(英語字母書、英詩、英文主題書及中文兒歌)。試想,如果要等全班同學自己攞齊書,然後老師講一頁,學生揭一頁、讀一頁,那豈不是浪費時間?亦會影響小朋友的專注力,學校老師多數會用big book講故事,而且如大家有去過觀課日及買cd,都會看到外籍老師如何教英語,十分活潑,不是拿著書照著讀。我想學校叫我們在什麼時候要帶什麼書回校,是想給家長知道學生的學習進度。既然不用拿出來用,咁所以我覺得老師不知道你有沒有帶書屬正常,

而常識的主題書學校是會收起在上課時用,因為有些練習會在堂上一起做,所以要帶常識的書才是最重要。如果你沒有帶常識書而老師沒有提醒家長,那我就會覺得奇怪。至於圖書,當然會緊張,你唔還,那其他同學豈不是沒有得借?

原文章由 mamaSTONE 於 08-5-8 20:01 發表

你嘅情況我都有出現過,我上學期都有3/4個月無攞過英文書俾個仔上堂,佢地又係無講過~[[我又係以為張進度表中文同英文係一樣,原來英文果邊嘅下面係有少少唔同...激死!]]我仲要日日都見到個ms,但係都無講過帶書問題.. ...

原文章由 ANC 於 08-5-8 23:46 發表
其實大家都不用太擔心帶唔帶書這個問題,我問過小朋友,他們都不用拿書出來用(英語字母書、英詩、英文主題書及中文兒歌)。試想,如果要等全班同學自己攞齊書,然後老師講一頁,學生揭一頁、讀一頁,那豈不是浪費時間?亦會影響小 ...

原文章由 ANC 於 08-5-8 11:46 PM 發表
其實大家都不用太擔心帶唔帶書這個問題,我問過小朋友,他們都不用拿書出來用(英語字母書、英詩、英文主題書及中文兒歌)。試想,如果要等全班同學自己攞齊書,然後老師講一頁,學生揭一頁、讀一頁,那豈不是浪費時間?亦會影響小 ...

我而家都無擔心呢個問題lu~因為已經知道幾時要用咩書,同埋已經識得睇佢張進度表~!唔通個仔返學差不多成年都未搞掂咩!只不過係覺得唔同ms,會有唔同嘅工作方式!

我都有去觀課,但係老實講吖!你睇到嘅嘢,會唔會係真係事實呢?我就唔咁講一定~不過,無論點都好,我暫時都覺得個仔返學都ok同開心就算了~我點解到今時今刻都唔真真正正去搵另一間學校嘅原因,係因為始終個仔都適應左呢間學校,呢到嘅老師,呢度嘅同學同埋生活方式....無乜特別嘢都希望唔想郁動個小朋友~!

但係,可能我自己本身有朋友嘅仔仔之前係讀呢間學校,所以有左比較,我朋友講佢仔仔以前[前年畢業]讀得有幾好,d ms有幾好,英文進度都好好等等....但係我將而家學校嘅嘢講俾佢知,佢都覺得學校變左好多~我自己覺得可能係上年政府搞左個學卷,所以呢間學校為左就家長,唯有減學費~因此收入少左,就少左好多以前應該會有嘅嘢~呢樣我可以理解~

少少題外話吖~
我頭先同仔仔傾計,我知道佢而家返學係開心嘅~係鐘意返學玩!!我已經好安慰lu~不過今日見到個仔一放學就係咁"R"隻腳,佢話上體育堂時俾蚊咬~腳都紅晒~真係可憐=="
我諗聽日要同佢班主任傾傾先得啦!!

回覆 #1 mamaSTONE 的文章

In my understanding, even at other famous school e.g. SC and KV, many parents (my friends) also comment that diff. Ms. has diff. practice.   Pershaps teached by a very good Ms. at K.1 but not at K.2 and 3.  Indeed, York really teaches our kids many things.  

Concerning the Mosquito at school, I also understand similar situation at other schools at Kowloon Tong as these area is relatively has more plants and trees.  Pls also note that the impression to Primary school may not be good if the kid is changing kindergarten.
‹ 上一主題|下一主題