用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 始終要TSA
樓主: 荷蘭人
go

始終要TSA   [複製鏈接]

skmibb

我唔想為操而操。
--------------------------------------------------------------------------
無人想為操而操。

“私立直資有操練,鍾意操練係佢地嘅事,但點解搞到全世界都要跟這個遊戲規則?”

根據上文,我理解你所說的遊戲規則是指操練。
想知道依你看法,是誰人搞到全世界都要跟這個遊戲規則。

judy 發表於 15-12-17 12:18
最稳定的數据,是死咗之後嘅數据據。

如這邏輯說得通,很多學生初中才超前,很多學生高中才超前,很多學 ...

唔止咁!有些人在社會工作了一段時間,又跑回學校進修。
所以,無須將小三學術成績無限放大。

唔止咁!有些人在社會工作了一段時間,又跑回學校進修。
所以,無須將小三學術成績無限放大。

對,咁做咩要操呢?

judy 發表於 15-12-17 12:38
對,咁做咩要操呢?

參考自教聯會 :

教聯會副主席蔡若蓮在本台節目認為,
全港性系統評估TSA的題目發生異化,
是因為教育局「僭建」TSA目的,
由原來只用作參考,變為評估學校表現,
令教師無形中感到壓力。

引用:palmchristy++原來你都明白嗎?+有些事情是

原帖由 卓遙 於 15-12-17 發表
palmchristy  原來你都明白嗎? 有些事情是否取消, 不單在乎受眾有多少人以及其主觀意願.
公民子女接受正確完善教育是基本權利

XXXX

又係嗰種TSA就是教育的思維,又係嗰種沒有TSA就沒有操練的思維。

社會進步,要每一個持分者,在自己的範圍內,自己可以決定的事情中,選擇做「正確」的事。學校自己知過多操練傷害孩子,卻選擇做「傷害孩子」的事,然後話比人迫。就算學校真是受害者,學校應該推壓力落無辜小孩?大人唔頂壓力,要小孩頂。何況教育等如操嗎?好似有人打刧,比人捉到之後佢話社會迫佢一樣。道理有幾充分?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

1234ats 發表於 15-12-17 12:31
skmibb

我唔想為操而操。
//想知道依你看法,是誰人搞到全世界都要跟這個遊戲規則。//

鍾意睇數據既人應該唔會太抗拒,仲要得出黎既數字可以將香港係全世界排到前列位置,應該好歡迎添,不論呢堆數字點得黎

p.s. 我唔係指TSA
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

KCLI66 發表於 15-12-17 12:48
評估學校表現有錯嗎?
工作有壓力是不正常嗎?

錯唔錯、正唔常正常唔係我哋去決定,
但如果教育局改變TSA原意、用途,理應先得到各方同意。

令教師無形中感到壓力。

我估,全世界TSA都有評估學校表現的,而香港TSA,講到明是評估學校表現。甚麽異化,理論上說不通。分別只是,香港教育局特别弱勢、特别無鬼用而已: 學校表現差,你可做甚麼?分分鐘要给更多支援。

TSA表現差,教師無形中感到壓力,十分正常。問題是怎樣做,才能對學生最好。

KCLI66  說得對  發表於 15-12-17 13:07

anixon 發表於 15-12-17 12:40
參考自教聯會 :

令教師無形中感到壓力。
參考變評估,是如何變呢﹖是指那些"阿太捽數"嗎﹖實際行動是如何呢﹖

教師的壓力是甚麼呢﹖

有壓力所以要操學生,我看不透中間因果關係,中間好似 SKIP 好多個 STEPS…

anixon  Please refer to #1299  發表於 15-12-17 13:12

KCLI66 發表於 15-12-17 13:05
政府對受資助學校進行監管,乃是責任及理在當然,不需各方面同意,不同意的可選擇不接受資助。

同樣地, ...
點先可以脫離政府教育體系?
Learning to Read, Reading to Learn.

KCLI66 發表於 15-12-17 13:05
政府對受資助學校進行監管,乃是責任及理在當然,不需各方面同意,不同意的可選擇不接受資助。

同樣地, ...

恕我未能同意,任何政府部門(包括教育局) ,如果要改變任何政策,
都應該有充分咨詢,與各方達至共悉,否則會令社會動盪不安。

恕我未能同意,任何政府部門(包括教育局) ,如果要改變任何政策,
都應該有充分咨詢,與各方達至共悉,否則會令社會動盪不安。

是不是取消TSA除外?

引用:Quote:KCLI66+發表於+15-12-17+13:05+政府

原帖由 MASAYA 於 15-12-17 發表
點先可以脫離政府教育體系?
唔用公帑咪得囉。用公帑,又唔比監管,到時納稅人唔妥了。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 15-12-17 13:25
唔用公帑咪得囉。用公帑,又唔比監管,到時納稅人唔妥了。
即係變私校?其實係咪就咁申請就得,有咩條件有咩限制?真心想知

KCLI66 發表於 15-12-17 13:27
可以移民,可以讀私校,可以讀國際學校,可以往外國升學...
但做子女的可否選擇離開父母、脫離父母?
全部選擇都係

好多新網友!!!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題