用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 聖羅撒小學 PART II
樓主: BBChu
go

聖羅撒小學 PART II [複製鏈接]

原來大家都同病相憐

原文章由 wanmui 於 15/4/08 09:01 PM 發表
我個女考得最差的是中文,好難幫,尤其是中作,唉!!!

wanmui
我囡都係呀, 唉!

上次攞成績表時問過老師點解中文科咁差, 老師話佢地既課程對於一年班係難左少少, 所以大部份學生都比中文科拉低晒, 其實有d題目我都唔係好知點答, 幫唔倒亞女, 冇辨法

原文章由 ShanShan 於 08-4-16 14:25 發表

wanmui
我囡都係呀, 唉!

我都問過亞女,佢話好多人都低分,我就 佢,因為我以為佢駁咀,原來大家都有呢個問題。

原文章由 BBCheryl 於 08-4-16 17:47 發表
上次攞成績表時問過老師點解中文科咁差, 老師話佢地既課程對於一年班係難左少少, 所以大部份學生都比中文科拉低晒, 其實有d題目我都唔係好知點答, 幫唔倒亞女, 冇辨法

...

唉!下個月就係啦,話咁快就黎學期尾lu.

原文章由 大彤彤 於 08-4-17 10:45 發表
唉! 大家唯有寄望五月份的大考喇.

諗起都

原文章由 Kuseiszeto 於 08-4-17 12:20 發表

諗起都

其實真係有d 驚ga, d小朋友都好大壓力, 好似今次咁 囡囡都知自己放左太耐假,人都散晒, 所以考得麻麻, 不過時間實在太近,我都有d驚佢地夾硬教晒d課程就考, 到時可能比今次出嚟既成績仲要差

都唔明點解5月咁快考試, 7月中先放暑假, 考完試仲有成個幾月做咩呢

原文章由 kellyho123 於 08-4-17 12:37 發表

其實真係有d 驚ga, d小朋友都好大壓力, 好似今次咁 囡囡都知自己放左太耐假,人都散晒, 所以考得麻麻, 不過時間實在太近,我都有d驚佢地夾硬教晒d課程就考, 到時可能比今次出嚟既成績仲要差 ...

寄望......................我吾敢想

我都係甘話.停課兩星期,夾硬教哂d嘢,無時間温又考試,應該delay番考試。
原文章由 BBCheryl 於 08-4-17 18:21 發表
都唔明點解5月咁快考試, 7月中先放暑假, 考完試仲有成個幾月做咩呢

亞女都係中文失好多分,特別係作文。

佢近排都係搞對抗:;pppp: ,做工課溫書就 。我地都 。但而家D數又真係深左好多。連加三次,又減數。文字題仲難。

原文章由 wanmui 於 08-4-16 22:00 發表
我都問過亞女,佢話好多人都低分,我就 佢,因為我以為佢駁咀,原來大家都有呢個問題。

原文章由 wanmui 於 08-4-17 21:38 發表
我都係甘話.停課兩星期,夾硬教哂d嘢,無時間温又考試,應該delay番考試。

上次家長日我問過老師, 中文會有兩課留待考完試之後先教.咁我相信其他科目都未必會全部教哂先考試啩.

我都有聽過話要就學校60周年校慶既原因所以要將6月份既考試提早, 但係佢地點解唔可以調反轉頭,搞晒佢地要做既校慶活動先考呢 ???

原文章由 大彤彤 於 08-4-18 10:07 發表
咁都好d.  流感停課二星期, 應該都好難一下子追返哂d原本的教學範圍.  我希望其他科都會調節.

聽聞學期尾大考一向都在六月舉行, 但由於今年要安排很多校慶活動, 所以今年會在五月舉行大考.

唉! 我個囡復課後愛上了 ...

原文章由 kellyho123 於 18/4/08 02:04 PM 發表
我都有聽過話要就學校60周年校慶既原因所以要將6月份既考試提早, 但係佢地點解唔可以調反轉頭,搞晒佢地要做既校慶活動先考呢 ???

係咯, 真係難為了我哋呀.

各位家長 (本想寫媽咪, 但我知好似都有 Daddy 係到)

我想問下你哋d囡有冇比蚊咬呀?  我個囡 Wed 返嚟比蚊咬得好緊要呀, 又痕又痛, 好陰公.  瞓係張床係到

好好彩暫時未有, 不過我記得舊年都咬得好勁下wor~

原文章由 ShanShan 於 08-4-18 16:34 發表

各位家長 (本想寫媽咪, 但我知好似都有 Daddy 係到)

我想問下你哋d囡有冇比蚊咬呀?  我個囡 Wed 返嚟比蚊咬得好緊要呀, 又痕又痛, 好陰公.  瞓係張床係到 ...

原文章由 ShanShan 於 08-4-18 16:34 發表

我想問下你哋d囡有冇比蚊咬呀?  我個囡 Wed 返嚟比蚊咬得好緊要呀, 又痕又痛, 好陰公.  瞓係張床係到 ...

我個囡都比蚊咬左好多粒, 隻眼仲咬到腫左tim呀 , 阿囡話上堂時見到有兩隻蚊飛來飛去, 但因為上緊堂, 所以唔敢出聲

我個囡都後愛上了放學icu的飛天小女警, 唉!我夾硬唔比佢睇!

原文章由 大彤彤 於 08-4-18 10:07 發表
咁都好d.  流感停課二星期, 應該都好難一下子追返哂d原本的教學範圍.  我希望其他科都會調節.

聽聞學期尾大考一向都在六月舉行, 但由於今年要安排很多校慶活動, 所以今年會在五月舉行大考.

唉! 我個囡復課後愛上了 ...

Totally agree!

原文章由 kellyho123 於 08-4-18 14:04 發表
‹ 上一主題|下一主題