用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 BNO VISA (18歲以上1997年6月30後出生)
樓主: cow
go

[英國] BNO VISA (18歲以上1997年6月30後出生)   [複製鏈接]

anitawong21 發表於 24-3-8 11:12
1. 旅行可以去英國以外地方,但最好係Scan passports 申請,因為打指模要去北角放低passports ,要直至有 ...
請問, 小朋友申請時是在英國讀書, 並持有STUDENT VISA, 申請BNO VISA時有咩要留意? 申請表上是否須要提供STUDENT VISA資料?

2.,如果早D入定資料,預備好哂文件......
==> 請問那裡可以找到所須文件資料, 以便可以提前準備.

bb1225 發表於 24-3-8 13:26
請問, 小朋友申請時是在英國讀書, 並持有STUDENT VISA, 申請BNO VISA時有咩要留意? 申請表上是否須要提供ST ...

請問, 小朋友申請時是在英國讀書, 並持有STUDENT VISA, 申請BNO VISA時有咩要留意?
留意唔好打錯嘢囉,可以令你好煩㗎其實問乜照直答,check啱哂先提交申請就ok啦

申請表上是否須要提供STUDENT VISA資料?
會問如果你有居留權的話,係用邊種visa,應該會要BRP number

如果早D入定資料,預備好哂文件......==> 請問那裡可以找到所須文件資料, 以便可以提前準備.
文件係俾哂錢先upload,upload完先至算正式提交咗申請!其實每入完一part 資料,save咗之後再落下一part,會逐步話你知將會要求你upload 乜嘢文件,入好哂就會出一份完整checklist 俾你。不過passport身份證、出世紙、結婚證書、bank statement 、住址證明幾乎係必須,scan定冇壞。預備upload文件時睇返文件格式及file name係咪合乎要求。

你嗰個係咪足咗18歲?未足好似要加封PARENTAL CONSENT LETTER。另外,叫佢搵定自己個NHS number。

最麻煩係嘔返十年旅遊史出嚟啫,得閒就搵定,分類返英國、EU、non EU出入境日期,不過小朋友之前申請student visa應該都有打過,有留低就摷返出嚟
8-)

anitawong21 發表於 24-3-8 16:29
請問, 小朋友申請時是在英國讀書, 並持有STUDENT VISA, 申請BNO VISA時有咩要留意?
留意唔好打錯嘢囉,可 ...

唔該晒你.睇落真係有d, 要花時間整理一下先.

小朋友已有studentvisa, 應該唔須要提供照肺証明吧,對嗎?

bb1225 發表於 24-3-11 10:19
唔該晒你.睇落真係有d煩, 要花時間整理一下先.小朋友已有studentvisa, 應該唔須要提供照肺証明吧,對嗎?
...

唔洗再照
8-)

最近有冇人申請BNO VISA? 大約要幾多時間? 阿女7月頭返HK先一齊申請, 唔知趕唔趕得切開學前批出呢?

bb1225 發表於 24-3-14 15:10
最近有冇人申請BNO VISA? 大約要幾多時間? 阿女7月頭返HK先一齊申請, 唔知趕唔趕得切開學前批出呢? ...
梗緊英國境內申請最穩陣,香港申請跌落黑洞批唔切你9月開學就入唔到境

yiphalook 發表於 24-3-16 08:51
梗緊英國境內申請最穩陣,香港申請跌落黑洞批唔切你9月開學就入唔到境
你意思係到左阿女返左英國先申請? 咁我咪要同佢分開入境? 如果英國境內申請, 佢9月開學時未有BNO VISA, 而我又未申請到, 如果我地一齊入境, 我只係VISITOR身份, 應該唔可以境內申請吧??

bb1225 發表於 24-3-16 16:00
你意思係到左阿女返左英國先申請? 咁我咪要同佢分開入境? 如果英國境內申請, 佢9月開學時未有BNO VISA, 而 ...

1) 你個女夠18歲未?
2) Year 幾 ?
3)你個女現在持Student Visa , 幾時到期 ?

katrinafu 發表於 24-3-16 16:49

2) Year 幾 ? Y11
3)你個女現在持Student Visa , 幾時到期 ? 2024年11月

bb1225 發表於 24-3-16 16:59
1) 你個女夠18歲未? 未
3)你個女現在持Student Visa , 幾時到期 ? 2024年11月 ...

https://www.gov.uk/british-national-overseas-bno-visa

不妨自己睇下申請詳情

"You can apply for a British National (Overseas) visa from inside the UK if you’re in the UK as a visitor."

即你可先入境才申請, 計5年居住期係由 bno visa 批出日期起

bb1225 發表於 24-3-16 16:59
1) 你個女夠18歲未? 未
3)你個女現在持Student Visa , 幾時到期 ? 2024年11月 ...

你等唔到九月提交申請喎,學校未必俾,呀女個student visa係只俾佢讀完Year 11,佢要再換一個student visa先返到去升Y12。
8-)

anitawong21 發表於 24-3-16 22:33
你等唔到九月提交申請喎,學校未必俾,呀女個student visa係只俾佢讀完Year 11,佢要再換一個student visa ...

最穩陣方法又唔怕跌落黑洞 ,先申請Y12-13  student visa , 然後等入學後一齊再申請 BNO Visa .

但如果你敢博的 , 你就 一早填哂所有資料 ,到阿女返到香港嗰一兩日 按Submi交錢申請 和Upload 文件。

我相信呢度無人百份百答到你係咪一定會出到個Visa , 因為聽過不少申請都會抽查。

anitawong21 發表於 24-3-16 22:33
你等唔到九月提交申請喎,學校未必俾,呀女個student visa係只俾佢讀完Year 11,佢要再換一個student visa ...
如果唔係你地問, 我都唔醒起Student visa 11 月就到期.

katrinafu 發表於 24-3-17 00:59
最穩陣方法又唔怕跌落黑洞 ,先申請Y12-13  student visa , 然後等入學後一齊再申請 BNO Visa .

但如果 ...
先申請Y12-13  student visa , 然後等入學後一齊再申請 BNO Visa . ==> 都係一個很好的方法. 到時佢先返UK開學, 我在香港搞掂先飛過去.我都知冇人可以比個exact answer. 我只係想了解下最近的申請情況(如果這裡有人在申請中), 看一下最近的申請時間而已.

唔該晒你地既意見. 謝謝!

bb1225 發表於 24-3-18 11:56
先申請Y12-13  student visa , 然後等入學後一齊再申請 BNO Visa . ==> 都係一個很好的方法. 到時佢先返UK ...

最近申請情況應該去FB群組問,點都多人過哩度。但而家先至3月,應該足夠時間去預備,就算唔好彩照肺有阻滯都仲夠時間,其實只要你哋大人方面冇特別問題,我覺得七月頭係搏得過,早D搞咗慳返student Visa簽證費
8-)

anitawong21 發表於 24-3-18 12:58
最近申請情況應該去FB群組問,點都多人過哩度。但而家先至3月,應該足夠時間去預備,就算唔好彩照肺有阻滯 ...
同意呀. 同埋唔須要早2次野.
謝謝你.

而家BNO VISA唔係好似有得俾錢申請做特快咩?

katrinafu 發表於 24-3-17 00:59

但如果 ...

唔好意思想問下,如何阿女係十月出世,九月開學,即係佢要喺香港先申請學生簽證先入到英國境讀書.因為我見大家提議最好係英國申請,
!我想問,如果攞到學生簽證,有冇話要隔幾耐先再可以申請BNO Visa?英國那邊會唔會覺得好奇怪?咁快又再申請BNO Visa呢? 麻煩你

大食媽咪 發表於 24-3-18 16:12
而家BNO VISA唔係好似有得俾錢申請做特快咩?

網上睇到資料有加快審批 ,每人加收£573 .

BBCoffee 發表於 24-3-19 23:39
唔好意思想問下,如何阿女係十月出世,九月開學,即係佢要喺香港先申請學生簽證先入到英國境讀書.因為我見 ...

10月出世 和9月開學有什麼關係 ?

冇話隔幾耐先可申請 , 問題是 簽證費囉 , IHS 費用都要比 ,但學生簽證的IHS 會之後退回。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊