用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 五月終於有飛機返香港
樓主: llmom
go

[英國] 五月終於有飛機返香港   [複製鏈接]

longlokma 發表於 21-6-4 14:56
因為資料唔係我哋自己入,都係學校處理  我哋只係答佢做唔做
如果只係 Chan Tai man 而唔係 Chan Tai man Peter就不用擔心...最常見會係 tai man Peter或 Peter Tai man呢種問題

回覆 poonseelai 的帖子

我想應該唔會. 我哋嘅passport 好清楚列明姓氏及名字, 外國人應該唔會攪錯。除非有其他亞洲國家嘅passport 真係無分姓氏名字. 但我相信如果名字全寫及passport number無錯, 我諗應該無問題

提提大家,8月底至9月初,香港去倫敦國泰學生飛最低 k class同H class 好多日都無晒位,我由8月20日開始睇. 仲有英航最低M class 由8月22日起至9月10日都無晒喇.比貴啲上K class 仲有位.

報告完畢

回覆 longlokma 的帖子

我女嘅report 係出Tai Man Chan

wloi 發表於 21-6-4 15:16
如果只係 Chan Tai man 而唔係 Chan Tai man Peter就不用擔心...最常見會係 tai man Peter或 Peter Tai man ...

明白,多謝你啊

tws2010 發表於 21-6-4 15:19

我女嘅report 係出Tai Man Chan

明白,thanks  

cfs 發表於 21-6-4 15:18
提提大家,8月底至9月初,香港去倫敦國泰學生飛最低 k class同H class 好多日都無晒位,我由8月20日開始睇. 仲 ...
係呀! CX 加了1050元上K Class. Cathy 要撲水.

其實係一家四口子

tws2010 發表於 21-6-4 15:17
回覆 poonseelai 的帖子

我想應該唔會. 我哋嘅passport 好清楚列明姓氏及名字, 外國人應該唔會攪錯。除非 ...

有家長 share 過 CX 回覆衹要test report shows  all parts of the full name 就 ok, BA 唔知

cfs 發表於 21-6-4 15:18
提提大家,8月底至9月初,香港去倫敦國泰學生飛最低 k class同H class 好多日都無晒位,我由8月20日開始睇. 仲 ...

我買6月初LHR to HKG, 跟住8月尾HKG to LHR, 是$5XXX。現在check 8月尾單程回程都已經是$6XXX。貴左,三間直航都貴左,係正常,航空公司知中學生一定在8月尾走,實加價啦。

多謝你報料,有時睇下這類資訊輕鬆下都好。

未多謝你在5月15日星期六通知航班有改動(VS只飛二四六),我見到後嚇一嚇,即call維珍。維珍話「係呀,只飛二四六,我們剛剛收到內部email」。因此,我在接著3小時內,改機票,改酒店,攪店左。唔該哂你!

longlokma 發表於 21-6-4 14:48

我唔係堅持,而係唔知啊
唔使擔心啦,學校做咁多呢D case, 應該唔會出錯。

康媽 發表於 21-6-4 16:23
唔使擔心啦,學校做咁多呢D case, 應該唔會出錯。

謝謝你,擔心係因為99%學生係坐CX返香港,而CX係好flexible,  兩種寫法都accept

longlokma 發表於 21-6-4 14:06
我本來都book咗係機場做Collinson LAMP, 但係因為想早啲有報告結果, 所以都係跟返學校大隊由學校安排做, ...
如果係CX 一定收,佢哋有講過CHAN TAI MAN 三個字只要三個字都有show 起個report 度就得。Whatever CHAN TAI MAN or TAI MAN CHAN , 但BA D 職員好流,佢覺得唔得就唔得。

yuyueng 發表於 21-6-4 16:35
如果係CX 一定收,佢哋有講過CHAN TAI MAN 三個字只要三個字都有show 起個report 度就得。Whatever CHAN TA ...

係,所以先担心啊

之前有家長分享了CX郵件回復話姓在後無問題,我一時搵無反個post,有無其他家長可幫忙下!

TTEE1819 發表於 21-6-4 15:50
我買6月初LHR to HKG, 跟住8月尾HKG to LHR, 是$5XXX。現在check 8月尾單程回程都已經是$6XXX。貴左,三間 ...
係,佢地暫時收起晒啲低class,唔知會唔會放返出黎,其實唔知點預,個心緊係想唔駛10日隔離啦,哈哈!唔好客氣,我都唔知有無用,幫唔幫到大家,幫到就最好啦,幫唔到就多一條信息都唔會好阻地方姐,哈哈

chriwily 發表於 21-6-4 16:54

之前有家長分享了CX郵件回復話姓在後無問題,我一時搵無反個post,有無其他家長可 ...

謝謝,我見過你說的CX回覆,但我孩子是坐BA,BA係特別麻煩的, 上網又搵唔到ba嘅客戶聯絡電郵, 完全唔知問邊個  

longlokma 發表於 21-6-4 16:56
謝謝,我見過你說的CX回覆,但我孩子是坐BA,BA係特別麻煩的, 上網又搵唔到ba嘅客戶聯絡電郵, 完全唔知 ...

唔好擔心,既然跟學校做test, 到時出左report睇睇, 如真係CHAN TAI MAN, 叫你孩子早點到機場CHECK IN。如果BA唔接受,馬上付£68做一次LAMP。雖然洗多左錢,但上到機,安全回港就好了!

TTEE1819 發表於 21-6-4 17:02
唔好擔心,既然跟學校做test, 到時出左report睇睇, 如真係CHAN TAI MAN, 叫你孩子早點到機場CHECK IN。如 ...

唯有係咁,謝謝你

llmom 發表於 21-6-3 13:44
https://www.addisonlee.com/

Thanks you all

llmom 發表於 21-6-4 10:19
衛生署提供,送到酒店,然後再收回,經SMS 發出結果。

好的,謝謝你!
‹ 上一主題|下一主題