用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 觀塘K interview 討論區
樓主: lwy_brenda
go

觀塘K interview 討論區   [複製鏈接]

apple_love 發表於 15-1-20 15:52
根德係間勁傳統的幼稚園,仲出名嚴,k2已經個個星期有默書,唔係個個小朋友啱讀。依你口吻,學術比較著重, ...

其實入得根德既學生都唔會辛苦, 因為好多人都覺得佢地谷, 但其實佢地有自己一太教學方式, 雖然每個星期斬有默書, 但基本上都唔需要同佢地溫, 學術對於我黎講真係好著重, 因如果唔打好基礎, 上小學仲仲吃力, 細仔讀緊CANNAN, 我見佢相比下好多野都唔識, 我真係好擔心佢小學仲辛苦

引用:Quote:BabyLee0707+發表於+15-1-20+15:47+

原帖由 Bebichhichi 於 15-01-20 發表
其實CANNAN 係一間好好既學校, 雜費應該間間迦南都有, 不過只係一年2次, NURSERY 就包晒所以無雜費, 入面讀 ...
我自己都有迦南offer.

apple_love 發表於 15-1-20 15:57
我自己都有迦南offer.
你最後揀CANNAN OR 創價?

Bebichhichi 發表於 15-1-20 15:21
係REJECT OR WAITING? 如WAITING 入信都應該有機會, 因我有幾個FD 都會放返個位出黎 ...

係 waiting, 而且我係第一日就寄求位信, 之後打過去問收到未, 老師話收到, 仲話有機會的, 但只得 pm 位, 我又唔介意的, 但老師話要 5 月先通知~

後來, 1 月頭迦南打來 call waiting, 叫我囡下月插班 N, 只要過到評估,就3 月頭通知我直升 K1,  所以我放棄而家讀緊果間 N, 轉過去迦南, 博可以直升, 始終排 waiting 條隊又唔知有幾多人, 機會應該細過校內評估直升掛~

咁樣轉一轉校, 用多咗成 5千呀(舊校要比埋 2 月份學費 around 4K, 又要做過新校服, 只係冬天都要 1 K, 夏天都未買), 希望真係可以直升到啦~

引用:我fd+轉咗校去油救k2,我問佢呢間新開好唔

原帖由 bobo_媽 於 15-01-20 發表
我fd 轉咗校去油救k2,我問佢呢間新開好唔好,佢就另晒頭,我話點解呀! 呢間應該同平救口碑都唔錯架,原來 ...
真係勁多big 6 ? 学卷校我有平救pm,油救am,仲諗住油救添!

引用:Quote:apple_love+發表於+15-1-20+15:57+我

最僉

引用:Quote:apple_love+發表於+15-1-20+15:57+我

創價

apple_love 發表於 15-1-20 16:19
創價

E... 你之前唔係話太遠, 所以放棄嗎?

apple_love 發表於 15-1-20 16:19
創價

我有朋友讀緊話呢間學校幾好, 不過可惜女女REJECT............

引用:Quote:原帖由+bobo_媽+於+15-01-20+發表一

原帖由 apple_love 於 15-01-20 發表
基督教都係比較重學術,九龍塘分校口碑唔錯,個人認為值得考慮
我終於可以放下心頭大石,有答案,原來基教中心都主要學術。 唔該晒,唔駛15/16煩死自己

引用:Quote:apple_love+發表於+15-1-20+16:19+創

原帖由 ha0930 於 15-01-20 發表
E... 你之前唔係話太遠, 所以放棄嗎?
係呀,一心唸住cannan,但個個都話soka好好,再上soka個網頁,見到佢地教學好好,例如教動物,佢地真係會俾隻真的狗狗小朋友摸摸,教職業真係邀請個警察叔叔入學校同佢地分享,而且被選為優質學校,我相信小朋友入去讀一定好喜歡上學

引用:Quote:原帖由+apple_love+於+15-01-20+發表

我終於可以放下心頭大石,有答案,原來基教中心都主要學術。 唔該晒,唔駛15/16煩死自己

...
九龍塘分校n班已經日日有NeT,每星期都有普通話,學巻來說係好學術了

如果註冊後有其他學校收, 係咪可以問學校拎返張學卷架?

引用:Quote:原帖由+bobo_媽+於+15-01-20+發表我

原帖由 apple_love 於 15-01-20 發表
九龍塘分校n班已經日日有NeT,每星期都有普通話,學巻來說係好學術了
油塘唔知會唔會一樣教法,因為之前我考慮佢太新,加上無人講,原本打算去聖匠,但一星期各2堂英同埋普有jm講無net用番本地人教,我都無所謂,但見基督中心日日有堂net教。

引用:Quote:原帖由+apple_love+於+15-01-20+發表

油塘唔知會唔會一樣教法,因為之前我考慮佢太新,加上無人講,原本打算去聖匠,但一星期各2堂英同埋普有jm ...
早一兩年有jm話佢地in完九龍塘分校,收到通知話九龍塘無位,話可以transfer去油塘分校讀,當時有人話問過兩間課程一㨾,你可以打去再confirm下

引用:Quote:apple_love+發表於+15-1-20+12:40+點

點講呢............感覺呢間間學校太過炫耀自己, 由佢要人排幾晚通頂拎表開始, 仲強調自己學生入SIU KEUNG  ...
我都15 16緊 我有金麗同平救offer 兩間都係pm 但我想小朋友入循道 所以唔知揀邊間好

Bebichhichi 發表於 15-1-20 15:56
其實入得根德既學生都唔會辛苦, 因為好多人都覺得佢地谷, 但其實佢地有自己一太教學方式, 雖然每個星期斬 ...

o係藍田都有根德園既學生, 有時見佢地都好開心返學

多謝大家意見~我應該會放棄油救讀註冊聖匠, 希望轉到AM 啦

引用:Quote:Evachau+發表於+15-1-20+14:35+我放

點解放? 咁會讀邊間?
基督教中心,老公鐘意校舍大和新啲,日日又有NET!

油塘唔知會唔會一樣教法,因為之前我考慮佢太新,加上無人講,原本打算去聖匠,但一星期各2堂英同埋普有jm ...
聖匠開放日,我問過一星期有兩日NET喎!

‹ 上一主題|下一主題