用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小提琴交流站
樓主: lillymarie
go

小提琴交流站   [複製鏈接]

睇高手過招, 真係獲益良多, 雖然我都覺得伴奏緊要, 但係拉琴既人的功力都係為主, 阿女搵到個鋼琴家伴奏校際(咁啱佢得閒, 順便的), 分數都係同平時一樣.. 無因為勁伴奏而高分, 大多評判既眼光係雪亮的..

Sindy 發表於 14-6-5 14:40
睇高手過招, 真係獲益良多, 雖然我都覺得伴奏緊要, 但係拉琴既人的功力都係為主, 阿女搵到個鋼琴家伴奏校際 ...
無因為勁伴奏而高分,但至少冇扣到分!  被伴奏影響而被扣分應該都大有人在。

囝囝的老師說很多人覺得BACH悶,是因為他們不懂得拉。拉得好,BACH的歌好好聽。
囝囝上半年初接觸BACH violin sonata中最容易的兩個movements. 三個字:好鬼難!現在準備緊BACH violin concerto in A minor 1st mov. 老師說這首歌好多人都以為好容易,因為最高只去到第三把位,但要拉得好聽就是另一回事了。阿囝挑戰自己,揀咗呢首做考試歌。

伴奏真的好重要,尤其去到高級水平,音樂演繹配合不好的話,令整首樂曲大打折扣。你細聲,他响亮,你溫柔,他粗暴; 都夠死啦。

有時伴奏仲可以救你一命。我細囝考5級時,有首歌開頭和結尾好相似。阿囝考試時拉到尾,竟然拉咗開頭個段!他事後話我知,當時伴奏不讓他停下來,一直彈下去。阿囝唯有繼續拉,拉到某個地方,覺得自然啦,就跳返落尾段結束。伴奏全場緊貼跟住他去。我睇返考官的評語:got a little hiccup, but recovered well.

88violin   這般素質的伴奏真勁!  發表於 14-6-6 12:39
四隻貓  agree  發表於 14-6-6 10:25
for every one criticism, three positives must be given.

比賽試過見伴奏錯至停, 導致提琴停;
又有提琴拉快而伴奏跟唔到,
冇影響就假!

AND BACH的鋼琴先大件事! 左右手都係密集旋律兼對位, 真係左手劃圓右手劃方, 一彈錯停低根本無法recover, 唯有由頭彈起

呀!
如果係ORGAN仲犀利, 腳都係旋律兼對位, 要有3個腦!

tinyuichan 發表於 14-6-6 10:57
比賽試過見伴奏錯至停, 導致提琴停;
又有提琴拉快而伴奏跟唔到,
冇影響就假! ...
呢D都係低級錯誤... 好多時就算有演奏級既伴奏, 因為初做,對於夾琴無經驗, 配合唔到拉琴果個 expression唔啱, 影響到成首歌...

88violin   係呀!  發表於 14-6-6 12:38

回覆 Sindy 的帖子

鋼琴家都會發台瘟,所以要做好伴奏這份工都有難度ga!

lead得好的鋼琴、一切盡在不言中.....功力!
水準經驗達到那兒就是那兒,沒有甚麼高、低級的錯誤,要求而己。
若果是Sonata, 那就不是伴奏那麼簡單!
Chamber Music更是一門專科。

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

tinyuichan 發表於 14-6-6 11:00
AND BACH的鋼琴先大件事! 左右手都係密集旋律兼對位, 真係左手劃圓右手劃方, 一彈錯停低根本無法recover,  ...
我大囝最怕彈BACH,每次都練到喊。
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:小提琴交流站

我今年請了很好得伴奏,成績也是最好的一次。練習時伴奏給了很多音樂上意見我女都好buy,覺得很大幫助。係貴,但覺得值

Sindy    發表於 14-6-6 19:36

88violin 發表於 14-6-6 12:37
回覆 Sindy 的帖子

鋼琴家都會發台瘟,所以要做好伴奏這份工都有難度ga!
果幾級歌你都發台瘟, 佢係鋼琴家, 我都唔會咁叫佢啦.. 嘻嘻...

titibaby 發表於 14-6-6 14:38
我今年請了很好得伴奏,成績也是最好的一次。練習時伴奏給了很多音樂上意見我女都好buy,覺得很大幫助。係 ...
所以我好多時除左睇價錢, 都會睇下值唔值, 老師都係咁講, 今次校際, 本來搵左個400個鐘.. 我覺得有少少貴, 後尾佢要請假, 我飛左佢, 再搵過另一個, 1000一個鐘, 但我覺得好值, 所以價錢同實力(教唔教到野) , 兩樣野都要夾埋睇.. 好多時有D家長, 一味淨係睇個銀碼, 越平越好, 我都鄧佢地擔心

papaof2 發表於 14-6-6 15:04
我囝老師教小提琴也可以伴奏,減輕我要另找伴奏嘅麻煩。
我女以前老師就係咁.. 鋼琴主修, 小提琴玩下, 我女跟佢學小提琴.. 堂堂都有伴奏同佢夾... 物超所值.. 後尾搵佢教埋鋼琴.. 不過現在人不在香港... 可惜

回覆 papaof2 的帖子

能夠遇到有心教小朋友的老師已是難得。
我最欣賞囝囝老師每次都記得上一堂教過甚麼,亦記得之前討論過的問題,令人覺得他很關心囝囝的進度,不是下課就忘記他。

最近囝囝準備考試歌Stravinsky Russian maiden song, 老師教到第三堂決定教他另一首bartok sonatina。他說Stravinsky那首要拉得好,需要有成人的理解力,因這歌不夠明亮開心,唔啱阿囝。教完Bartok那首再問阿囝鍾意邊首, 果然如老師所說,喜歡風笛熊舞。

papaof2 發表於 14-6-6 23:47
我囝老師很有經驗,她能帶到囝囝拿到不錯的成績。記得在考五級前兩個月才找她敎,這時候囝囝不懂 aural。我 ...
其實可能我傳遞錯左信息. 大唔大師級唔係一個問題, 最緊要教既野正確,  但好多時好平既, 可能600/800既一個月, 佢本身都經驗不足, 啱啱出黎教, 同埋最緊要首歌既expression, 同埋佢地既'心得'不足而已, 老實講, 八級既, 我真係無膽試, 見到而家既考左八級, 其實好多野都有待改進, 佢地拉既曲目亦唔夠多, 除左考試歌, 都係指定既基本曲, 有次遇到個考左入演藝, 讀緊DIP., 佢好多野都解答唔到, 不過如果佢本身學既手勢正確, 教啱啱學的我諗都OK掛.. 但真係我無乜信心, 好似我仔係音統, 個老師好有經驗.. E1/E2都教緊拉琴要配合呼吸, 首歌先有'生命'... 呢D野, 我未曾係平老師身上搵到, 大多數都只係教拉歌, 深層既野係無.. 所以上到高級都只係so so...

首風笛熊舞都唔易拉喎!我剛在youtube搵,想俾阿囝聽下,點知搵到的片中無人能夠完全拉得準。有一位老師post上youtube做示範,嚇我一跳!連音都搞錯了!
‹ 上一主題|下一主題