用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Form 1 happy life, 召集靚c9
樓主: jazzmama
go

Form 1 happy life, 召集靚c9 [複製鏈接]

JP

今日得知個斜枱板要大約 rmb300
木料
啞白色

我期望是 $200 左右
如果 $300 我可能會去紅磡間兒童枱專門店再睇吓先
佢地開張前一日我剛好經過
都見地有 d $6xx  至 $1xxx 既枱
可以調校高低 & 斜度

see here:
http://www.roxyhk.com/html/products/p_artso/artsoset.htm

如果有一張約 $6xx 蚊
我可能會買張枱 instead of 買塊板 (約 2呎 濶)
因為老 2 遲 d 都要用枱.

妳如果祗想要斜板
我可以幫妳叫 design company 訂
因為我裝修仲有少少先完工
仲可以訂到.

mandy

原帖由 JP 於 10-3-6 19:58 發表

Hi, Mandy!
我有興趣呢隻斜枱面呀!

Hi all,

好耐冇入黎同大家傾計喇,雖然過晒氣,
但都想同各位講句:祝大家新年快樂!

同大家講下近況先,阿女係聖誕假前入
左醫院,起初係感冒請左三天病假在家
休息,第四日開始出現胃痛,佢係痛到
係張床度「典」,我唯有立刻送佢去急
症室,基於佢本身係心臟病患者,急症
室 d 醫生都驚佢有事所以要佢留院!

但後來醫生同我講,佢覺得阿女係心理
影響到心理,醫生話我知只要我行開左
或短時間離開醫院,阿女不知幾生猛,
仲同隔離左右既小朋友有講有笑,有時
仲玩到顛晒添,點睇都唔似有病,但我
一返到佢間病房或佢見到醫生 / 護士行
埋佢度,佢就即刻訓番低並露出好不適
的表情,醫生向我了解過阿女的學校/家
庭生活既情況後,懷疑阿女係詐病留院,
目的係為了逃避一些事情不肯面對,如不
想返學之類,醫生亦講,過往接觸過不少
這種情況既學生,仲要係絕大多數都係升
上中一既學生,由於係社交(人際關係) 及
課程(學業程度跟不上) 適應不到而令到情
緒困擾,因此衍生出這種心理病,若果佢
身體根本就冇事,佢繼續住院都無甚幫助
,我覺得醫生言之有理,所以亦同意阿女
出院 ,但阿女一知道要出院回家並要回校
上學就即時係病房大吵大鬧,簡直可以講
係近乎失控,之後佢才滔滔不絕咁講左好
多野,佢話爸爸成日要佢溫習,但自己無
論點盡力成績依然強差人意,佢唔知點先
至可以考到較好既成績向爸爸交待,d 老
師好惡,d 同學又成日排擠佢,所以佢好
怕返學 ....

我即時聯絡班主任及向駐校社工求助,後來
班主任 我,事件亦較明朗化,原來一路
以黎問題出於阿女自己,才造成今日既局面
,聽完老師講既野我都無話可說!

班主任話一開學已留意到佢既性格太自我,
講野好倔,下下一野「得」到 d 同學好應,
有時佢講野好「命令式」既語氣,仲要係我
講左係咁就係咁,你不能有異議,若有人不
認同佢既想法,佢即刻好大反應好激動,亦
試過拍檯鬧番 d 同學及怒目相向,試問咁既
性格點會唔犯眾憎呢?被人排擠係必然既事!

班主任問我,屋企有冇邊位家庭成員平日常用
一 d 帶有「命令式」語氣既態度同阿女溝通?
聽到呢度我都知班主任背後既意思,只係佢講
得婉轉而已,實則係話家長係咪成日咁樣同個
女講野,日積月累令佢自自然然咁用呢 d 態度
對待同輩,班主任口中果個人咪係 daddy 囉!

我將老師既評語及建議講比阿女同老公知,自
呢次事件後,佢真係肯聽我地和班主任話,好
積極咁去改變自己對同學既態度,上堂較以往
留心,雖然班入面有同學對阿女依然不理不睬
甚至對佢單單打打,阿女學懂控制自己既情緒
不再發脾氣,以上種種改變係上個月家長日我
去學校取成績表時班主任話我知既,知道阿女
肯接受意見又願意去改我係好安慰,希望唔係
三分鐘熱度啦。

但另方面就唔係幾開心,班主任講阿女既程度
始終跟不上,上學期考試,中、英兩科主科都
唔合格,若黎緊六月的期終試仍有主科不合格
好大機會要留班,原本幫阿女補習果位小學教
師因要照顧自己的孩子,自上月開始已不再接
任何補習工作,我依家仍未搵到新補習老師,
加上我住呢區大部份補習社推出既都係雞精班
,我都唔知係邊度搵私人補習比個女,好頭痕!

InMaMa

InMaMa

想問下你, 呀女有無要求轉校呀 ?
明白你囡囡同同學相處出現問題
令佢返學唔開心
我仔又一排返學都話d 同學唔埋佢堆
佢地分黨派...
主要都係呀仔同另一同學都好激
下下互串個隻
後來我硬住頭皮搵個位媽咪 (咁橋係bk 媽)
同佢講我地2件仔係學校情況
希望我地2位媽咪在中間做和事佬
過左一排, 佢地就好d
不過由於性格問題, 都係唔會放過串人的機會

不過, 你囡囡攪到心理影響生理
真係要好好留意
讀唔成書唔緊要
千期唔好比佢有自卑心

如果你有時間, 不如問定其他學校資料
轉校可能對女女有幫助
當然, 都要女女明白
自己都要改善一下對人態度
你女女知唔知可能要留班呀
佢自己有咩意見

原帖由 InMaMa 於 10-3-8 12:03 發表
Hi all,

係張床度「典」,我唯有立刻送佢 ...
你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7

joanneka

sorry, 早排真係好煩, 未有時間覆你e-mail

我仔學校各科比重如下 :

English 25.00%
Chinese 20.83%
Mathematics 20.83 %
Liberal Studies 12.50%
China Studies 4.17%
Integrated Science 16.67%

我地分3個terms考試
分別係 40%, 30%, 30%

我地LS通識都係用英文教...真係幾鬼難
因為祂顧念你們

mansonwai:
我對張斜板都好有興趣,阿囝張書桌是在窗台上造的,可以用到嗎?

InnMaMa:
囡囡現在情況如何?我想妳要多d同佢傾計,因為這種情況,不會一下子轉好,有時又會反反覆覆,妳們有否信仰?我相信這對她會有幫助!

原帖由 mansonwai 於 10-3-7 01:33 發表
JP

今日得知個斜枱板要大約 rmb300
木料
啞白色

我期望是 $200 左右
如果 $300 我可能會去紅磡間兒童枱專門店再睇吓先
佢地開張前一日我剛好經過
都見地有 d $6xx  至 $1xxx 既枱
可以調校高低 & 斜度

see here:
...

Mandy, JP, Jazzmama
唔該晒.

Jazzmama
傻啦, 明架.
你地今年有無參加校際呀?
我女今個sat係灣仔參加grade5.

原帖由 jazzmama 於 10-3-8 13:19 發表
joanneka

sorry, 早排真係好煩, 未有時間覆你e-mail

我仔學校各科比重如下 :

English 25.00%
Chinese 20.83%
Mathematics 20.83 %
Liberal Studies 12.50%
China Studies 4.17%
Integrated Science 16.67%

我地 ...

InMaMa

祝福你囡囡人際溝通不斷進步
學業係一條漫長既路, 比多點時間囡囡

另外好多謝你既分享呀
我都即時有反醒
我都怕自己會過火

InMaMa你好,

看來你個女都好明白事理, 愿意嘗試改變自己對別人的態度。 如果想女女繼續改善, 父母可以多留意, 並且作出適當的配合和贊賞。 以鼓勵女女可以將這些合理的行為變成是習慣就好了。 加油啊。

Bkman

Hi all,

多一點努力 多一點回憶!

醒目開學勳章

C火 我都唔清楚亞仔學校各科比重???

因為為佢學校其他野都夠煩:;pppp: 一時又要你一定要買校褸,轉頭個衰仔又整唔見左件校褸!
科學作業有交,但亞 sir 話冇,佢就不了了之。
欠交功課5次就要留堂一小時,但佢又話有一人次係有交,叫佢自己問清楚,佢就搵個不對的人問不對的野,最終就係問唔到好完滿o既答案 禁又拖多一日!
終於都要亞媽出馬,一次過攪掂晒!
幾時先唔洗禁依賴亞媽,要知道唔係神仙,唔係期期都攪得掂!
我想尤佢,比佢碰下釘,但家下d學校係又記乜唔係又記乜 攪到我地d 家長精神崩潰!
你地d小朋友家下放學通常幾點先番到屋企?matthew 日日冇4點半都唔願放學!
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

我仔好準時走
佢唔打波, 因為唔夠人打…haha
同埋佢有三日放學後都有野做

原帖由 M&A Mom 於 10-3-8 16:48 發表
C火 我都唔清楚亞仔學校各科比重???

因為為佢學校其他野都夠煩:;pppp: 一時又要你一定要買校褸,轉頭個衰仔又整唔見左件校褸!
科學作業有交,但亞 sir 話冇,佢就不了了之。
欠交功課5次就要留堂一小時,但佢又話有一人 ...

醒目開學勳章

原帖由 hhma 於 10-3-8 17:09 發表
我仔好準時走
佢唔打波, 因為唔夠人打…haha
同埋佢有三日放學後都有野做

禁米好囉!家下我成日覺得自己好似X婦等老公番禁!又唔知佢個日會唔會失驚無神又話要幾點番!

matthew 直頭以為自己係NBA,一有籃球打,真係世界末日都唔理!

唔夠打?d高年班唔侵佢玩??
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

佢人又細粒, 行左埋去都睇佢唔到, 比人踩屎都未知呀, 哈哈哈

原帖由 M&A Mom 於 10-3-8 17:23 發表

禁米好囉!家下我成日覺得自己好似X婦等老公番禁!又唔知佢個日會唔會失驚無神又話要幾點番!

matthew 直頭以為自己係NBA,一有籃球打,真係世界末日都唔理!

唔夠打?d高年班唔侵佢玩?? ...

醒目開學勳章

原帖由 hhma 於 10-3-8 18:04 發表
佢人又細粒, 行左埋去都睇佢唔到, 比人踩屎都未知呀, 哈哈哈

禁d F.1仔有乜野好玩,打乒乓球、打籃球?唔比d活動佢地發洩精力就好易走去攪事!

你仔成日操水,好快標高架啦!

我就怕matthew唔夠高,所以唔比佢參加足球隊,要佢參加籃球隊。

呢d班就有參加, 佢參加左手球
but佢會轉返badminton
但小息,放學, 佢就無留底玩lor

係呀, 小朋友無野做會搞事架
所以我keep him busy

原帖由 M&A Mom 於 10-3-8 18:12 發表

禁d F.1仔有乜野好玩,打乒乓球、打籃球?唔比d活動佢地發洩精力就好易走去攪事!

你仔成日操水,好快標高架啦!

我就怕matthew唔夠高,所以唔比佢參加足球隊,要佢參加籃球隊。 ...

Joanne

我仔學校同 JP 差不多
中/英/數 佔 3
science  佔 2
其他佔 1

原帖由 JP 於 10-3-6 20:09 發表

Joanne,
我仔學校中/英/數/IS佔3,中史2,其他1
Anyway,EMI school重英都無可厚非,尤其你地學校通識用英文添。

InMaMa

睇完妳既 case
我都有唔開心

有一些情景實在太相似亞仔小學既時侯

我唔記得妳個女現時是那一間中學 ?
是否係一間出名而 banding 高既中學.

其實, 我所講既係
亞仔讀培小時 因為大部份 d 同學太叻
而老師祗會著重 d 乖既學生
我個仔小學時會用欠交功課黎令我頭痛
有做都會被人寫手冊 (因為話唔記得帶喎)
總之就.....

現在亞仔係一間 band 2 學校
初初我好唔開心佢入唔番培中
而且, 都驚佢會自卑心受損

但事情唔係我所預期, 而且剛剛相反
亞仔有 d 同學都係好叻, 亦有幾多同學差過佢
唔知點解, 亞仔自信高左好多
成日要係學校同人 dou 高分
行為-->簡直完美.....
以前 d 欠交功課, 成個上學期祗發生過 一次
仲唔洗我 check 功課都可以自律
相比起 6年級, 簡直係天同地之別

我上星期日取完成績表都問過我個仔
如果佢成績下學校考得好
會否考慮叩番自己學校
亞仔話唔想
佢話呢間讀得開心, d 老師又攪笑又好人
講真, 唔係學校 banding 既原因
我都想亞仔係呢間學校
因為我都鐘意呢間學校

講番妳個 case
manson 上次測驗都有唔合格 (數學)
所以, 我立即搵左個中學老師同亞仔補習
今次考試有 8x 分
搵中學老師補係就係貴幾多
但係 d 老師識得 tip d 題目
又識話被個仔知點先會扣分,
時間係張卷要點分配做卷
我覺得咁又好值得比貴少少

另一方面,
我想話如果妳個女真係追唔上
係下學期一定要搵人幫一幫佢
如果都係唔能夠拉番總分而要留班
妳有否考慮轉校 (如果會, 真係要開始搵定那一間)
我覺得如果個女同 d 同學相處唔到
而且人地升班佢要留班
d 老師佢又唔鐘意既
再留係呢間學校 可能令佢有唔開心既回憶.

況且, 我覺得中一係要有好既基礎
唔係既, 上到中 2 時再加上從前唔明既知識
會否係一個負荷呢

加油呀.....
支持妳

mandy

Hi all,

mayc

我叫屋企裝修間公司訂做
唔會好似呢塊咁
係一舊木板....斜面

其實, 教協都有...圖中類似既膠料 -- 斜板 (細塊 d)
200蚊有找

我間屋應該差不多攪掂
之後, 裝修公司應該唔會散件咁同我訂
如果妳 & JP 真係想要
要呢幾日覆佢落入我張屋企單入面做
咁妳地要快快考慮, 比呎吋佢 & colour & 斜度

而我就決定買多一張抬 (紅磡那一間)
因為我 2仔都有所需要多一張抬

mandy

原帖由 mayc 於 10-3-8 14:06 發表
mansonwai:
我對張斜板都好有興趣,阿囝張書桌是在窗台上造的,可以用到嗎?

InnMaMa:
囡囡現在情況如何?我想妳要多d同佢傾計,因為這種情況,不會一下子轉好,有時又會反反覆覆,妳們有否信仰?我相信這對她會有幫助!

...

hhma

我家下責罵完 manson 都會反醒吓

講真, 見佢有 d 語氣話細佬 & 細妹時
真係驚見自己既影子 +

所以, 父母都要觀察自己既言行先好話個仔/女
原帖由 hhma 於 10-3-8 16:40 發表

另外好多謝你既分享呀
我都即時有反醒
我都怕自己會過火

M & A Mom

我個仔勁鐘意留係學校

有時留到 5點幾先肯開始係學校返屋企

但我問過老師, 佢真係留係圖書館做功課 / 幫手

咁我都唔知點好

我同妳一樣怕個仔踢足球唔高, 要佢去打籃球

原帖由 M&A Mom 於 10-3-8 16:48 發表
你地d小朋友家下放學通常幾點先番到屋企?matthew 日日冇4點半都唔願放學!

我就怕matthew唔夠高,所以唔比佢參加足球隊,要佢參加籃球隊。

joanneka

我女有參加校際呀
彈 110, 我都唔記得係咪 grade 3 啦
我地月尾至比賽
仲有大把時間

原帖由 joanneka 於 10-3-8 16:22 發表
Mandy, JP, Jazzmama
唔該晒.

Jazzmama
傻啦, 明架.
你地今年有無參加校際呀?
我女今個sat係灣仔參加grade5.
因為祂顧念你們
‹ 上一主題|下一主題