用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 有沒有讀禧年小學的家長
樓主: qkhui
go

有沒有讀禧年小學的家長 [複製鏈接]

吾該, 等我留意下先. 昨天收到老師的电話, 提醒星期六的迎新日, 加上老師的姓氏和亞女高班老師一樣, 很有親切感.

原帖由 qkhui 於 09-8-27 16:03 發表
學校有ka, 不過如太多人, 要抽籤

醒目開學勳章

原帖由 KAnn 於 09-8-28 11:43 發表
吾該, 等我留意下先. 昨天收到老師的电話, 提醒星期六的迎新日, 加上老師的姓氏和亞女高班老師一樣, 很有親切感.

我呀仔 k1 同小一 既班主任都係叫蘇老師
k2 同今年小二 既班主任又係叫黃老師.

出年既班主任唔知會唔會又同姓呢??...

hahaha, 我仔k3 同 小1 個班主任又係噉岩係梁老師...

原帖由 km1357 於 09-8-31 15:12 發表

我呀仔 k1 同小一 既班主任都係叫蘇老師
k2 同今年小二 既班主任又係叫黃老師.

出年既班主任唔知會唔會又同姓呢??...

原帖由 唔該 於 07-11-29 14:10 發表
我本身係91、其實我依區都有好多好學校、好似呂明才咁.......但我覺得唔啱我個仔、同埋我依邊好ge學校都係正邨屋、好多好多新移民、我鍾意禧年校風好、隔離間中學校風又好、富安果度又唔雜、禧年可能唔就腳、所以少 ...
你真好彩啦,而家讀成點呀,係好你想象中咁好呢,比d心得o黎分享下啦,我地係下一年的家長.pls

我仔仔今年巳小三, 當時選禧年其實第一個原因係近自己屋企, 正正在樓下.. 而問過幼稚園老師, 都建議首選禧年.所以就選禧年..
其實我無同其他學校比較過, 禧年叫深定係淺, 功課多定係少 ? 不過從仔仔小一,小二來看, 都可以接受, 小一時, 他們是有考試默書的, 當時發覺好浪費時間, 所以有家長跟學校提議, 到升上小二, 學校巳取消了考試默書, 這證明學校是會改善的.
不過講真, 課程是比較快, 小一小二功課也不是太多, 抄寫也不是太多, 每星期會有中及英文默書, 一年有四次考試, 平時只有評估 (不計分)的.
由小三開始, 就會分精英班, 功課也明顯是多了.
小朋友是什麼性格, 你自己最清楚, 他需要一間怎樣的學校, 也是你最清楚..  

原帖由 Sanmic 於 10-10-1 12:50 發表
你真好彩啦,而家讀成點呀,係好你想象中咁好呢,比d心得o黎分享下啦,我地係下一年的家長.pls

原帖由 qkhui 於 07-11-29 14:51 發表
我鍾意禧年校風好, 又近home, 我住富安,
我仔間幼稚園校長同主任都推薦我選禧年
同埋好似你所講, 中文全普通話....
不過我聽校長講, le 間都多功課, 不過o的老師好好

...
係米6年中文都全普通話架
‹ 上一主題|下一主題