用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 官塘福建家長站~Part 2
樓主: tinetinew
go

官塘福建家長站~Part 2   [複製鏈接]

回覆 素兒 的帖子

謝謝你的通知,轉頭去睇!

引用:youtube+有各社啦啦隊比賽睇各社表演都好精

原帖由 素兒 於 13-12-14 發表
youtube 有各社啦啦隊比賽睇
各社表演都好精彩
好正

I love my dear husband and dear daughter.

謝謝通知,睇咗好正

我睇返上年2012年既紅社, 真係別出心裁, 正!

引用:我睇返上年2012年既紅社,+真係別出心裁,+正

原帖由 素兒 於 13-12-16 發表
我睇返上年2012年既紅社, 真係別出心裁, 正!
係呀!

I love my dear husband and dear daughter.

溫馨提示~

各位住將軍澳既家長, 請注意

MTR來往觀塘至寶琳站暫停,現未知通車否, 請通知你既子女, 及安排.

回覆 素兒 的帖子

請教各位家長:上學期考試範圍及每日考邊科的時間表有嗎?e-class沒有,問仔仔又話無,我怕佢漏左!

回覆:hklaw1013 的帖子

我囝都話冇

回覆 evonng 的帖子

謝謝你的回覆。今天已見到 e-class有通告了。

各位福中的家長, 你們好!
我小兒剛收到取錄信, 今年成為福中一份子.
我對學校一些日常生活有些問題,  不知你們可否幫忙解答.

1) 午飯是否一定要留校吃飯?  是自己帶飯都或向指定飯商訂飯餐?  學校有沒有微波爐供使用?
2) 如學生在某課目成績追不上,老師會不會在課後幫學生補課?
3) 學生與師生關係如何?
4) 學校會派發每學生一部IPAD使用。請問是不是每天都要放在書包?學校會不會監察學生有沒有私底下加了某些不是學業上的軟件? 例如電子遊戲。
5) 初開學時,老師在上課時,會不會使用中英交替上課,比學生有適應時間?
6) 除學費外,學校平時會否都要求家長捐款事情? 
7) 學校內的課外活動費用是否昂貴? 
8) 小測每星期次數多不多? 老師會否突然在小息或吃午飯後小測?
9) 課本和校服是不是自己在市面書商和指定校服商購買?
10) 學校有沒有指定每學生一定要參加某類活動?例如制服團隊,社會服務。
11)中一暑假有沒有學團旅遊?是全部學生參加?團費貴嗎?

回覆 123WING 的帖子

根據我既記憶和我所知的嘗試回答你, 畢竟我女兒只是讀了幾個月, 有些事情我也不知道的哦, 希望有其他家長可以代答.

1) 午飯是否一定要留校吃飯?  是自己帶飯都或向指定飯商訂飯餐?  學校有沒有微波爐供使用?
    可自行帶飯, 亦可以向指定飯商訂飯餐, 不知有沒有微波爐供使用.

2) 如學生在某課目成績追不上,老師會不會在課後幫學生補課?
    中,英,數有補底班, 在放學後.

3) 學生與師生關係如何?
    我所見老師也很好, 如:英文老師有加入WHATSAPP, 同學可以隨時問問題; 女兒的課外活動老師也開了  WHATSAPP, 大家互相提醒練習時間等等. 其他老師可能都有, 但我沒有詳細問, 這些只是在不經意的時候發現.   

4) 學校會派發每學生一部IPAD使用。請問是不是每天都要放在書包?學校會不會監察學生有沒有私底下加了某些不是學業上的軟件? 例如電子遊戲。
    好像是要帶回校, 不知是否要每天; IPAD應該不可以私底下隨意加APPs,  因為有個唔知係ID定密碼, 校方才知道.

5) 初開學時,老師在上課時,會不會使用中英交替上課,比學生有適應時間?
    我記憶中, 在開學前有一連串活動, 第一個是在五月份開始, 每個星期六上, 因為全英的關係, 所以上英文科目的, 如: 數學,IS, 電腦....  也會在上堂時, 講解學校的校規, 都幾嚴架, 當正式上堂. 到七月, 八月又要回學校, 上些什麼就忘了. 有些是免費的, 有些要100元. 包膳食。有了這些事前功夫, 開學後, 大家就會比較能適應, 不會講中英交替, 同學問問題就可以.

6) 除學費外,學校平時會否都要求家長捐款事情?
    讀了幾個月, 沒有這類.

7) 學校內的課外活動費用是否昂貴?
    包一個課外活動, 如果要參加多一個收$100.

8) 小測每星期次數多不多? 老師會否突然在小息或吃午飯後小測?
     抱歉!這個不清楚, 我一向不問這些的.

9) 課本和校服是不是自己在市面書商和指定校服商購買?
    課本也可以在外面購買, 校服我們買維多XX

10) 學校有沒有指定每學生一定要參加某類活動?例如制服團隊,社會服務
      中一的啦啦隊一定要參加吧, 其他不知道. 但課外活動好似要參加一個.

11)中一暑假有沒有學團旅遊?是全部學生參加?團費貴嗎?
     我們暫時未有, 看這裡的家長說, 好像是自由參與, 我沒有太留意這個, 抱歉!

總括來說, 這間學校不是樣樣都講金錢, 就算要收費, 暫時來說都可以接受. 不是動輒巧立名目來收費, 這方面可以放心. 值得一提的是, 校服儀容對中一生是相當嚴謹的.

yovin  本來考慮b1仔仔是否放棄大抽獎去註冊, 學校甘好 , 我都18号前注冊了!多謝您 , 素兒o  發表於 14-1-16 03:05

多謝"素兒"家長的資料.

如有福建家長可以提供更多資料, 非常感謝!

另外想問多一條問題:  學校是否比學生帶手機回校? 在上堂時,手機如何處理?

福建家長多給些資料.

回覆 123WING 的帖子

可以帶手機回校 , 但是一定要關機 . 如果要打電話和家長聯絡. 可以到校務處會電話打比我地
出了校門, 就可以開電話.

不過, 如果在上課中手提有響.會點樣處罰. 我囝未有試過, 所以我都不清楚

如果你想知的話, 我可以問下阿囝有冇同學試過.

唔該唒shingmama的資料.

回覆:素兒 的帖子

想問下(運動)課外活動係咪一定要欣選?因小女有興趣參加但無運動細胞,有咩運動係唔使欣選?

ELJCHL 發表於 14-2-10 16:59
想問下(運動)課外活動係咪一定要欣選?因小女有興趣參加但無運動細胞,有咩運動係唔使欣選?

...

我諗係D1既運動係要甄選, 如: 羽毛球, 游泳。其他都可以自由參加掛, 下年我建議囡囡參加籃球, 無咁辛苦, 又可以長高D。

回覆:素兒 的帖子

藍球唔係好辛苦咩?

ELJCHL 發表於 14-2-12 12:59
藍球唔係好辛苦咩?

我諗籃球0係學校練習掛, 好過依家通山跑 不過都要囡囡肯先得囉。

回覆:官塘福建家長站~Part 2

我見小冊子中中三有日文和法文,是否必讀科目,要考試的嗎?
初中的同學仔比例上,放學去補習社的多嗎?還是私人補習多呢?
請賜覆,Thank you very much.

‹ 上一主題|下一主題