用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會青山聖彼得堂兆麟苑幼稚園 兆麟苑聖彼得堂 07-08 升k2家長朋友入來傾吓 ...
樓主: accsu118
go

兆麟苑聖彼得堂 07-08 升k2家長朋友入來傾吓 [複製鏈接]

其實昊一真係好得人鐘意架 記得有次歌詠組出表演, 佢落左車就猛叫阿女個名 咁我就同阿女講, 人地叫你, 你做乜唔應人架 阿女竟然話唔知佢叫乜名喎 咁我咪叫阿女自己問囉 點知昊一聽到就好大方, 好精靈咁話我叫昊一, 係日字下面寫個天既昊, 1234既一
原帖由 celia_ip 於 09-6-14 18:17 發表
Dear all,

我都好耐無上 bk 啦, 各位好嘛??  囝囝囡囡派到邊間學校呀?? 昊一 會讀 "何日東小學下午校"  , 今年有好多同學仔派到 "何日東" & "梁周順琴" , 好似大多都派到心儀我小學. 真係戥大家開心~
要停 ...

回覆 2# cwaisum 的文章

十分贊成你的話 "就算是一個簡簡單單的畢業典禮, 讓我們可以看到寶貝穿上袍, 拿過證書也好" 亦担心連7月6日畢業旅行都取消, 不如我哋家長一齊向學校反映意願啦!!!!!!

真的好希望仍有畢業禮...

我們的小孩子,在這三年幼稚園成長過程裡,經歷了太多,學會了無數事情...
初入學時連說話都未說得清,到現在已是牙尖嘴利;由ABCD到現在的 long sentence.....他們在學校哭過; 笑過; 傻過; 樂過,也曾經令到我地呢班媽咪"激心過",開心過"和"擔心過"....這一切一切都是從幼稚園裡所經歷的。

高班返學的日子突然的"斷了尾巴“,如政府決定不複課的話...學生們與老師們就連道別一聲都沒有,便靜悄悄的離開了校園,就此結束幼稚園的生涯...真是多麼多麼的可惜...
我相信我地呢班高班的家長心情都是一樣----感到很婉惜之餘同時也感到很矛盾-因感染人數不斷增加,心知複課的機會很微,但,心底裡仍有祈盼希望畢業禮可以延期...

而家唯有祈下禱,希望感染人數不要再突增!!

我跟囝囝說可能會不用再返學了, 或者連畢業典禮及典禮旅行都要取消, 他都很唔開心還問我 "MAMA咁我幼稚園都未畢業, 係唔係唔可以讀小學,中學,大學?????" 真係唔知點答好!!

今日老師致電取功課及作業, 我順道問問畢業典禮事宜, 老師說可能會有, 不過要等校長決定。或許各位仍想有畢業典禮的家長, 不斷向學校反映, 畢業典禮可能不會胎死腹中。

另外, 我和丈夫決定除非學校免了七月學費, 否則我們也會盡上責任,繼續交學費, 不過, 校車費就不會交了。

剛剛收到老師通知 Disneyland 畢業旅行取消, 畢業典禮會改在學校簡簡單單舉行, 日期未定.雖然有啲失望但總好過無

吾知係咪分班行畢業禮呢?  全高d班7/14, 家長日就7月17.  
disney旅行取消左, 真係好失望....仲以為outing 應該冇問題tim.
[url=[img][/url]
‹ 上一主題|下一主題