用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 聖保羅書院家長交流區
樓主: yeahyeahyeah
go

聖保羅書院家長交流區   [複製鏈接]

回復 Teresa 的帖子

When the final result is not released, there is still hope.  No matter what, the experience is also important for the boys.

Jackieson 發表於 13-8-30 16:04
回復 hogwarts 的帖子

請問中四中五的A~F係點分科分班, 見到例如4A有29人, 5A有20人, 4A應該升5A? 即是有9 ...
今年F4編班新制度,冇分文科理科商科班,一到自选科目時間,便齐齐各散去不同班房上課。

回覆:ElizaW 的帖子

好安排!

ElizaW  學校不想標籤那班是劲班!  發表於 13-9-3 09:59

ElizaW 發表於 13-9-2 11:23
今年F4編班新制度,冇分文科理科商科班,一到自选科目時間,便齐齐各散去不同班房上課。 ...
中二亦是同樣安排, A~F無話邊幾班係譜通話班, 到時便各散去上堂.

Hogwarts,

請問以往中四嘅中/英科目,有無分小組上堂嫁?

hogwarts  Seems starting from last year.  發表於 13-9-4 22:03

請問有冇同學住大埔?可約埋一起上學。亞仔剛讀F1,我和他也在適應中。請問有冇建議由大埔回校最快途徑應怎行?

ElizaW  大埔Shatin同學們會轉車到Mongkok, 油麻地,Jordan乘970  發表於 13-9-6 14:31

回復 bb815 的帖子

我在這區附近工作,我用此方法到學校接仔:
火車 ﹣>旺角火車站 ﹣>在新世紀後面行落去坐紅van (time spent: 5 mins) 經西隧到水街落車 (20 mins arrived - 見下link),行上學校後門 (8 mins), 試過車駁車,前後一小時到,不過番學預鬆d, 最好預1小時20 mins.

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7007020901957

明天是F.1 Orientation Day, Try this way.

thx for chowwy,即係最快都要預個半鍾

F4 Maths 今年分8 Group

Group 1 & 2 Core Maths
Group 3        Core Maths + M1
Group 4        Core Maths + M2
Group 5 & 6  Core Maths
Group 7        Core Maths + M1
Group 8        Core Maths + M2

今年新制F4 分班

A班同學全部主科修History
B班同學全部主科修Bio / Chi Hist
C班同學全部主科修Phy
E班同學全部主科修Econ
F班同學全部主科修Chem

其他两科自選科目上課就走課室。

9498mami  D班同學可能全部主科修ICT? 因為向Class Teachers List只有D班先有ICT讀???  發表於 13-9-10 11:37

bb815 發表於 13-9-6 13:29
thx for chowwy,即係最快都要預個半鍾
我地住九龍西,7時落樓,要轉車,坐970,過去一個星期上李陞小學非常塞,有時8時才到校,你預1.5 hrs穩陣些,預早好過預遲,最多日後掌握路線及行車時間才遲些出門口。呢個星期開學週(大、中、小、幼,一同開學),970,7.30am到裕華對面站都飛站,因為迫滿人。慢慢來,我和孩子都在適應中(這幾天,孩子都問我,為什麼要到那麼遠返學?^^)。今天,認識多了同學,他開始喜歡這間學校了

引用:今年新制F4+分班A班同學全部主科修HistoryB

原帖由 ElizaW 於 13-09-06 發表
今年新制F4 分班

A班同學全部主科修History
How about 4D

ElizaW  sorry!未問到!  發表於 13-9-8 16:44

回復 Chowwy 的帖子

你住九龍西已很好了,我們住大埔啊! 現每天我開車到西隊口跟着亞仔搭970,早幾日黃雨就車到學校。都要諗諗那條路徑比較快捷穩陣。坐火車地鈇到金鐘轉23號,或到中環坐綠van?至於有家長提議係新世紀坐紅van,唔係唔好,但返學繁忙時段坐鐵路系統覺得時間易掌握 d,請問有冇家長知道係金鐘轉23號,或到中環坐綠van那條線快些?如到中環在那個位上車比較多車?和搭幾多号綠van?那條線不用掜路?因見到學校資料咭上有很多交通工具前往,真是花多眼亂!勞煩各家長提供意見

可以在中環坐55號Van ( 大家樂旁) 車算密,叫高街有落 ( 即學校後門) ; 小兒排隊期間如見巴士4X或30X即走上前改搭, 李陞小學落車便可.

有些同學過對面交易廣場地下小巴站搭Van, ( 有兩條線都経香港大學, 但忘記? 號 ), 上車嘟卡前要同司機講聖保羅書院, 司機會調整車費, 香港大學門前落車. 因我年多前坐過, 現在不知有否改變.
以上資料希望對你有幫助。

回覆:聖保羅書院家長交流區

請教係中環乘小巴或巴士要預幾點係站頭等?

回覆:DHmon 的帖子

可以試下坐地鐵到金鐘𨍭31號綠van港大門口有站。車程約15-20分鐘。

我哋往柴灣,亞仔每天七點出門口,如果坐788落中環轉4X, 大約7:40返到學校,不過全程無位坐都幾辛苦。如果坐地鐵去金鐘轉23號,就差不多八點返到學校。
返咗一星期,每日個書包都好重,好似無乜書可以放低係學校locker,亞仔識到好多新同學,佢話好多同學都住好遠,荃灣,將軍澳都有。暫時睇佢返學都幾開心,下晝食飯唔出街,可以係學校買又可以朝早學生會訂飯,佢話有吉野家。功課唔算多,不過返咗一日學就有英文小測。

ElizaW  我个仔今年F4, 書包只放笔袋和小小notes, 碰巧要test和dictation才带書回家。  發表於 13-9-8 16:53

IT7711 發表於 13-9-7 14:46
請教係中環乘小巴或巴士要預幾點係站頭等?

小兒通常7時35分左右到站頭,一般在8時前到校。

回覆:聖保羅書院家長交流區

Littlesonson and DHmom 多謝你們祥細資訊。
小兒都係7點北角出門,坐23號巴士,聽佢話早到個日都7:55抵學校,有幾日要8:05-10添。我就諗有冇其他路線快D,吾駛傲咁耐車。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊