用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 仔女經 <<Part 37>> 之大考,暑假,您準備好未呀 ! ...
樓主: 2bzmummy
go

仔女經 <<Part 37>> 之大考,暑假,您準備好未呀 ! [複製鏈接]

betty

人生有時會好無奈, 亦會遇上大大小小的挫折, 不過我個人認為只要做人做事出心, 最終都會頭上一片青天

Dear Betty

唉,好多野。。。。。只能講一句人算不如天算,但唔通我地要輕言屈服咩 ?我會記住:Never give up !!!

原帖由 bettylam 於 10-7-28 13:17 發表
另一位同學,夠分入大學,但因家庭經濟問題及種種原因,只能找工作或找些較為便宜的野讀,呀女勸佢,安慰佢,好易捱過呀!況且大學第二年可以借貸,佢回呀女說,已計過了,就算借到畢業出黎都無能力還.......聽完之後好心實.

...

Betty,
我女有D 同學要放學即去做PT, 一至日亦如是, 為的是幫補家計.......無奈, 或者係人生之中既磨訓練:cry:

BB,

好似第一年已經可以借, 家景唔好仲可以有政府免息貸款

原帖由 bettylam 於 10-7-28 13:17 發表
另一位同學,夠分入大學,但因家庭經濟問題及種種原因,只能找工作或找些較為便宜的野讀,呀女勸佢,安慰佢,好易捱過呀!況且大學第二年可以借貸,佢回呀女說,已計過了,就算借到畢業出黎都無能力還.......聽完之後好心實.

...
[img align=right]http://xs511.xs.to/xs511/07021/dance009d23t.gif[/img]

原帖由 2bzmummy 於 10-7-28 09:09 發表

stitchfriends

小朋友呢個係成長期既必經階段,希望您可以平安過渡啦
鱷魚仔個 D 叫拖鞋呀,著左都會濕腳啦,梗係配備一對包到雙腳 ham 一 ham 既水靴穩陣啦 ...

2b,
你對水靴係長定短, 用嚟襯裙定襯褲 ?

我對鱷魚仔一樣入水架.

原帖由 布甸仔媽媽 於 10-7-28 09:12 發表
大家早晨好~~~

今朝一早有兩樣事要同大家分享 :

第一件 ~ 某專欄 :

幸福摩天輪——如何做一個受歡迎的父母

問題是否有點奇怪?難道父母都像藝人,補習天王一樣,要「爭取」孩子的愛戴呢?我們的上一代重視尊敬、服從。但 ...

布媽,
多謝分享.

早晨! 回歸...

[img align=right]http://xs511.xs.to/xs511/07021/dance009d23t.gif[/img]

大家早晨好

預祝betty 囡囡今日升呢成功兼順利入到所想大學學系

原帖由 stitchfriends 於 10-7-28 20:35 發表

2b,
你對水靴係長定短, 用嚟襯裙定襯褲 ?

我對鱷魚仔一樣入水架.

stitchfriends

用來防雨緊係要長水靴啦 可以襯裙, 襯legging or 3個骨牛仔褲添, 我無2b咁'勇'襯短褲囉

早晨

醒目開學勳章

DEAR ALL:

早人呀~~~

tks!布媽:一早派定心丸,好彩打定底,執番個學士位

今早睇生果日報,原來~~~~

今日好free~~~~~放假假

呀女今日要返學學

betty

醒目開學勳章

dear 瑪花:

諗起我當年無書讀,第一個暑假份工就係走去電子廠樹坐line~~做插機,同埋的人成日會蝦你細個,極度危險的機器野都會醒比你去做....

有日,又比line長點左去部大機樹執線路版,我留著一頭長長秀髮,梳到成個賈寶玉咁款,要好快手,每日每條line要完成幾多部機,把秀髮又無扎起,點知執下執下,成把秀髮比部機扯左入去,當時只知自己大叫了一聲,尚幸的line長手急眼快,即刻關大制,當時只覺個好頭痛,關機後驚見部機有扎扯出黎的頭髮 ,佢地好驚咁問我,要去醫院嗎?我心只想,執番條命仔好好彩,千奇吾好比屋企人知道我呢個意外而令佢地擔心......

所以上果年見元朗一個工場,一個吾知尼x爾18歲女仔因比部機扯到而喪命,甚為感觸.

betty

good morning

betty

祝囡囡順利入到理想大學學系
原帖由 bettylam 於 10-7-29 08:37 發表
DEAR ALL:

早人呀~~~

今日好free~~~~~放假假

呀女今日要返學學

betty ...

醒目開學勳章

tks! smum&ALL:

好感動

BETTY

原帖由 布甸仔媽媽 於 10-7-29 08:28 發表
大家早晨好

預祝betty 囡囡今日升呢成功兼順利入到所想大學學系

原帖由 bettylam 於 10-7-29 08:37 發表
DEAR ALL:

早人呀~~~

betty ...

betty

所以阿女已經好好彩, 要珍惜

醒目開學勳章

dear 布媽&all:

呀女好托賴,我著佢緊加好好珍惜.

整定呀女要讀佢好like的樹仁新傳,打從好早期,佢已經講新傳同翻譯佢都like,不過新傳佢較喜歡.

我地吸納各方意見後比訊息佢,新傳行頭較窄,翻譯路較廣,就算吾做翻譯都有其他好多選擇,佢都好聽話聽到我地意見後排頭位.

呀女係6000個其中一個,只派到副學士位,雖然有位係身,但對佢黎講都要比的時間去排除心理障礙接受事實.

不過我無擔心過,佢好快會企起身,星期一要去佢like架學府科水lu~~

<<轉自生果日報( JUPAS)今日放榜,今年有逾 1.2萬人獲派學士學位,與去年相若,但有逾 6,000人成績合資格升讀大學卻不獲學位,「中空寶」人數創近六年新高。>>>

betty

醒目開學勳章

DEAR ALL:

又係開心支持時間,同呀女呀仔去食佢地好喜歡的醉華早餐. ,之後去行街街買靚野迎接新學年.

BETTY

Dear Betty:

草場不見你消息, 原本你係呢處都有分享站.

anyway, 見到你囡開心, 你又安心, 就冇枉費我地既關心.
開心叮一叮,嘻哈咀兩咀!

原帖由 bettylam 於 10-7-29 10:14 發表
dear 布媽&all:

呀女好托賴,我著佢緊加好好珍惜.

整定呀女要讀佢好like的樹仁新傳,打從好早期,佢已經講新傳同翻譯佢都like,不過新傳佢較喜歡.

我地吸納各方意見後比訊息佢,新傳行頭較窄,翻譯路較廣,就算吾做翻譯 ...

betty

最緊要阿女like, 有興趣事半功倍架
‹ 上一主題|下一主題