用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小提琴交流站
樓主: lillymarie
go

小提琴交流站   [複製鏈接]

回覆:小提琴交流站

請問suziki violin book 1, 囝囝果本係中文樂譜, 因為想揾下書中的樂曲俾佢聽下,但又唔知樂曲的英文是什麼,有jm可告知邊度找到書中樂曲中文名的原英文曲目名稱嗎,謝謝

pptomoko 發表於 14-5-15 21:56
請問suziki violin book 1, 囝囝果本係中文樂譜, 因為想揾下書中的樂曲俾佢聽下,但又唔知樂曲的英文是什麼 ...
第一册
01.闪烁的小星星变奏曲 Twinkle,Twinkle,Little Star Variations
02.轻舟荡漾 Lightly Row
03.风之歌 Song of the Wind
04.告诉罗梯阿姨 Go Tell Aunt Rhody
05.快来,小伙伴 O Come,Little Children
06.很久很久以前 Long,Long Ago
07.A大调无穷动 Perpetual Motion in A Major
08.第二号小步舞曲 minuet no.2
09.快乐的农夫 joyous farmer
10.加沃特舞曲 gavotte

唔知你係咪搵呢D? 後面三首我自己翻譯的

回覆:Sindy 的帖子

多謝你呀

pptomoko 發表於 14-5-15 23:39
多謝你呀
你可以打出黎, 好多JM都解答到你架, 高人無處不在...

引用:Quote:pptomoko+發表於+14-5-15+23:39+多謝

原帖由 Sindy 於 14-05-16 發表
你可以打出黎, 好多JM都解答到你架, 高人無處不在...
yes,響呢度會得到好多鼓勵

想請教大家,小提琴大師班會適合什麼年齡的人參加?囡囡今年6歲,老師推薦她參加大師班,所彈的樂曲是Suzuki Book 3 Minuet. 因費用要成$800/30mins, 所以想聽下jm的意見? 謝謝.

winheung 發表於 14-5-27 13:48
想請教大家,小提琴大師班會適合什麼年齡的人參加?囡囡今年6歲,老師推薦她參加大師班,所彈的樂曲是Suzuki Bo ...

以我所知,通常參加大師班上表演的都係學演奏級以上,有錯請更正! 真實大師班中彈比較上低級的歌可能得著不大呢! 大師班中的討論也會深層次的,如音色的變化,participants也要有足夠理解能力同功力去做回要求!仲有,大師班,真正的,要audition的。不過當然可以只旁聽,不參與,但真正的得著,都係要有d功力才行!不過if money(旁聽都收錢), time is not a problem, 小朋友又有興趣,一去無防

不知大師是誰。
老師也會有得著的....
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

引用:+本帖最後由+stinkyrabbit111+於+14-5-27+1

原帖由 stinkyrabbit111 於 14-05-27 發表
謝謝你的意見。這也是我所顧慮的。怕小朋友未能立刻掌握大師的意思而浪費金錢。我曾問老師旁聽是否對小朋友已足夠,但老師卻說我囡囡有能力參與。故假若拒絕老師好像不太好意思。所以想透過這平台問下有沒有6歲小朋友曾參加過大師班?

回覆:bebebe12345 的帖子

大師是小交小提琴首席Mr James Cuddeford

我理解, 有得咁上下琴技, 除左老師外, 仲想得到更進一步既指點, 就會參與大師班, 如果係入門級, 5/6級樓下, 老師既指點理應夠用, 唔係既話, 真係轉老師好了...所以彈minuet參加大師班, 有無'略'水成份? 你參加咩大師班, 可以有更詳細資料嗎?

如果覺得價錢ok ,當見識同了解一下比較高level 的老師能如可處理樂曲,看看小朋友有沒有被啓發

其實都不算是大師班。。。只可以說是較高資歷老師執執 首歌。又不用被“大師”兩個字嚇怕

titibaby 發表於 14-5-27 22:45
如果覺得價錢ok ,當見識同了解一下比較高level 的老師能如可處理樂曲,看看小朋友有沒有被啓發

其實都不 ...
咁我覺得呢個未去到大師既地,但當然唔係話佢無料啦..

回覆 Sindy 的帖子

大師班是由囡囡學小提琴的琴室所辦的.我想主要是給在這琴室學琴的人參與吧!

winheung 發表於 14-5-27 16:34
大師是小交小提琴首席Mr James Cuddeford
未知性質、小交喜歡推廣青少年吧!
但Suzuki Book 3 Minuet似乎像像樓上所說留給老師教似乎較合理,能做的只是基本多一點吧。
若教囡囡的是年青的老師,想從中增益,似乎由他/她自己去上更好一點,若發現"新招”更可用在孩子身上!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

winheung 發表於 14-5-28 11:42
回覆 Sindy 的帖子

大師班是由囡囡學小提琴的琴室所辦的.我想主要是給在這琴室學琴的人參與吧!
因為以我理解, 以為係ray wang級數主持的, 其實琴室都好有心, 請比較高師資黎講下課, 執下學生, 咁就睇人, 有D人平時學琴都係呢D級數老師教琴, 咁就唔駛上呢D班, 因為堂堂都係'大師班', 可能老師資歷比較淺, 就要參加下.. 因為佢上得小交首席, 一定有佢拉琴既心得... 好似阿仔老師咁, 平常人會咁拉, 佢會講多少少,同要求多少少, 叫阿仔盡量利用拉得/震得較好聽既手指做... 但可能外面只有演奏級既老師就未必知咁多了... 我諗你呢個學習班其他參與者, 都係咁上下琴齡, 志在比高級少少既老師執下, 我覺你可以參與下, 我一聽到大師班, 就以為係類似miss wong鄭惠ray wang mr ma呢D勁人主持, 佢地既目標係有較高資歷既學琴者, 例如已經有八級或演奏級既人, 呢個情況, 就唔好參加了.. 而家咁睇, 你試下無防...

小交首席、並無不妥.....已有足夠實力!
琴室所辦給自己學生....支持一琴室也無不妥。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

謝謝大家意見.這樣我也放心讓囡囡去參加了.

噢.. 最主要部份都無睇... 800/30MINS, 呢個價, 請個'大師'單對單都夠啦...

宣傳單張寫是9:00am-1:00pm, 費用$800/30mins. 多謝提醒,等我再問清楚先!
‹ 上一主題|下一主題