用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 油麻地天主教小學(海弘道)交流區
樓主: mercury16
go

油麻地天主教小學(海弘道)交流區 [複製鏈接]

Re: 油麻地天主教小學(海弘道)交流區

many,

我個女都係20分呀,係獨女.但佢第一round派唔到入去,佢都係第2 round先派到咋.

各位媽媽:
    你地知唔知默書5次100分有嘉許, 是否要連續及一科科計?? THANKS

fuhui,

個中文評估係神不知鬼不覺架
我都係琴日見到份卷先知佢做0左中文評估咋
突擊
fyhui 寫道:
keikeipig:

你仔仔做左中文評估, 點解我囡囡好似冇嘅?? [quote]
keikeipig 寫道:
各位家長,

我都想問呢個問題, 我阿仔噚日派左中文評估, 我阿仔話佢都唔知要評估. 但做完又唔話我知. 評估要唔要改正呀? 數學有否評估呢? 學生須知有寫呀!

Emmy 媽 : 你覺唔覺得上網看家課日誌成日都唔啱, 好似噚日網上只有兩樣功課, 結果有4-5樣.
[/quote]

Goody,

評估是有預早通知嗎?是否會寫在手冊?ths~~
我都覺得幾好,知道佢邊方面差d咁就同佢溫多d 我阿女唔識d動詞,名詞,型容詞個d,佢以為動物就係動詞~~哈哈 琴晚係度解釋返俾佢聽
Goody 寫道:
評估是有預早通知的,不過我唔會叫佢特別溫,因為唔計分同我覺得咁先知佢邊方面唔強,考試時溫習就加強d果方面。
該用戶已被刪除

fyhui,

應該是分開科, 英文同中文各5 次100分

many,

新舊油天都係全日制的
你囡囡而家讀書讀成點呀,有冇咩壓力?<<<----暫時唔覺有壓力住呀,可能只係開學一個幾月 功課默書個d都ok,我只係見佢日日放學就係咁好開心興奮咁講佢係學校d事情俾我聽,小息同邊個邊個同學玩咩呀傾咩呀 佢最好笑1a,b,c,d,e班都識0左朋友仔,有時放學去湊佢放學,佢就係度介紹佢d朋友仔俾我識,指住我:呢個我媽咪呀,指住佢d朋友仔:呢個xxx呀
你問我點解最初唔抽ST MARY?<<<----我真係無諗喎,我由最初就係只諗一間學校就係新油天,因為最重要就係近屋企,小朋友可以無咁辛苦

fyhui,

我都你噚日派左先知呀! 救命!

Emmy 媽 :

我阿仔又係唔識d 詞.

fyhui, keikeipig,

英文5次100分,中文6次100分
fyhui,

應該是分開科, 英文同中文各5 次100分

今日阿女0既午餐 ^_^菜+牛肉+蕎麥麵+蘋果火龍果
今日煮0下麵俾佢食,佢食飯好無心機食,平時係屋企有我昅住佢食,係我強權之下佢就一定要食哂,而家佢係學校食,佢就餐餐食剩哂d飯 :evil:

keikeipig,

我琴日湊放學時同另一個家長傾計,佢都係話佢個女唔識呢d呀.
我地一齊努力d教佢0地動詞,名詞,型容詞!

賓賓又要去做0野喇,唔係一陣阿女放學我又無時間洗衫抺地架喇
keikeipig,
一陣放學我問下明天係咪著運動衫

Emmy 媽, 我阿仔可唔可以搭食呀! 好正呀!

fyhui,

sorry 呀! Emmy  媽啱, 英文係5次, 記錯了.

Emmy 媽 :

我阿仔話運動衫喎!

[quote]
Emmy媽 寫道:
賓賓又要去做0野喇,唔係一陣阿女放學我又無時間洗衫抺地架喇
keikeipig,
一陣放學我問下明天係咪著運動衫

keikeipig,

好呀~~~

我個女今日係學校都係食好少:cry:放學返到黎就好肚餓自己打開個飯盒食埋食剩個d,先清哂~
我諗佢掛住0拿0拿聲收埋個飯盒走去玩:evil:多多藉口,又話如果食哂d飯就唔夠時間去圖書館架喇,又話約0左同學係操場等,人0地等緊佢喎

[quote]
Emmy 媽, 我阿仔可唔可以搭食呀! 好正呀!
quote]   

keikeipig,

係呀~明天著運動衫呀~
今日我個女寫漏0左手冊呀,無寫到數學功課
你囝囝寫手冊ok嗎?有無寫漏呀?

Emmy 媽 :

今日阿仔冇寫漏, 不過寫錯數學為 P.2-8, 應該是 P.5-8, 連網上都寫錯.

我而家先得閒上網,今日返學校聽講座,你哋有冇去到?

fyhui,   

中文評估係咪早两日派過張日紙,默咗六,七個字,又有D字要佢哋圈正確字嗰張呀!

emmy媽,

你嗰飯盒好正喎!我見到都想食   ,真係見得食得營養得,你老公阿囡真幸福    
del

many,

新油天沒有精英班, 舊油天有精英班, 各有家長喜愛, 但如果你不是本區, 機會就少啲.

另外各位,
1. 中,英,數是每月一次評估, 沒有測驗, 不計分, 上年我阿仔數學科, 時常同英文一日評估, 但數學老師話不用同佢溫習, 想考吓佢吸收幾多, 你們可在(我和班主任有個約會)問吓老師情況.
2. 默書5次100分,在成績表上有一個優點.
3. 考試卷學校會收回, 所以幫不到你了.

Emmy,

我都覺得你個飯盒好吸引, 好好味.
‹ 上一主題|下一主題