用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 因為派位不理想而決定入讀私小(KTS)ge家長入黎傾&#21523 ...
樓主: Huisys
go

因為派位不理想而決定入讀私小(KTS)ge家長入黎傾吓^^ [複製鏈接]

Re: 2006年入讀KTS ge家長入黎傾

Hi yaumama:

I live in Homantin Hill Road.  How about you?

Vivian

Hi vivianlee,

我住西貢, 雖然我已搵到街車, 但要成四點幾先返到西貢, 而且好似要係中途駁車, 危險d.

Hi yaumama:

請問你小朋友朝早幾多點要上褓姆車呀!

各位KTS家長,

你地好....我睇完你地既留言, 對KTS了解多左, 亦準備今年幫小女報考.

雖然好似早左少少問, 又未交表未in, 又唔知收唔收小女.....不過想請問校車有無去大埔架? 因為我家住大埔, 如果無就要諗諗點安排........唔好笑我呀, 因交通呢part都好重要, 要考慮埋嘛

Hi YuYuMother:

係有校車去大埔的,途經:太湖花園及大埔運動塲

yaumama,

點解你唔打算坐校車呀??係咪校車唔經你果度呢??我住TKO,個仔都要6:50去到車站等車呀~~~~too early~~~~
yaumama 寫道:
Hi vivianlee,

我住西貢, 雖然我已搵到街車, 但要成四點幾先返到西貢, 而且好似要係中途駁車, 危險d.

[quote]
Huisys 寫道:
yaumama,

點解你唔打算坐校車呀??係咪校車唔經你果度呢??我住TKO,個仔都要6:50去到車站等車呀~~~~too early~~~~
[quote]
hi Huisys ,

你住TKO都係6:50上車已經很好了, 點知我住何文田都要7點上校車, 真係太早了.

Hi AFA3, Huisys & 洋子,

我會每日自己送囡囡返學, 但想佢坐校車/保姆車放學, 可惜學校車唔到西貢, 所以正煩惱緊....

Huisys,  嘩 ! 6:50 上車真係好早, 食埋早餐咪要6:00起身 .  

洋子, 何文田都要7點上車?? 咁你搭唔搭呀?

yaumama 寫道:
Hi AFA3, Huisys & 洋子,

我會每日自己送囡囡返學, 但想佢坐校車/保姆車放學, 可惜學校車唔到西貢, 所以正煩惱緊....

Huisys,  嘩 ! 6:50 上車真係好早, 食埋早餐咪要6:00起身 .  

洋子, 何文田都要7點上車?? 咁你搭唔搭呀?

hi yaumama,
其實我都唔明點解何文田都要7點上車, 佢d話因為係第一站ge緣故吧, 之後仲要饒去黃埔花園, 才到學校, 囝囝係車度足足要坐45分鐘, 我真係驚佢坐到暈晒車浪, 但係自己同老公都要返工, 沒有人送啊!      

Re: 因為派位不理想而決定入讀私小(KTS)ge家長入黎傾

Dear All KTS 家長,

完全同意!
報到! 我是在職媽媽, 囝囝派到第六志願, 正考慮是否要讀KTS, 擔心沒時間陪小朋友溫習和做功課, 而且聽聞KTS課程頗深, 請家長多提供資料, Thanks!
summa

Hi 洋子,

何文田饒去黃埔花園   !!  咁放學係唔係頭站落車, 通常頭站上車, 就會安排頭站落車.

洋子 寫道:

hi yaumama,
其實我都唔明點解何文田都要7點上車, 佢d話因為係第一站ge緣故吧, 之後仲要饒去黃埔花園, 才到學校, 囝囝係車度足足要坐45分鐘, 我真係驚佢坐到暈晒車浪, 但係自己同老公都要返工, 沒有人送啊!      

Hi summa,

在另一 KTS topic 得悉最後一節課是家課堂, 相信帶回家的功課不會太多   , 有些家長話一個鐘內可完成.

其實我都有五間學校收左我囡囡, 其餘四間都係活動教學,  囡囡又係細女(十二月尾), 如果選 KTS, 擔心佢應付不來, 我都考慮左好耐, 但聽好多意見, 相信 KTS 會係一間好學校, 最緊要係小朋友在一個開心環境下都可以得到許多知識, 所以最終決定 KTS   .  

yaumama 寫道:
Hi 洋子,

何文田饒去黃埔花園   !!  咁放學係唔係頭站落車, 通常頭站上車, 就會安排頭站落車.

[quote]
洋子 寫道:

hi yaumama,
[/quote]

hi yaumama,
好彩放學係頭站落車, 學校3:30放學, 3:40到屋企.
返,放學路程時間差咁多, 除除我仲以為自己聽錯.

咁大家打算lunch比咩小朋友食呀???整愛心飯盒比小朋友帶返學吖定係自己lunch time送埋去???抑或幫襯學校訂飯呢???

另外,我地而家係咪等學校再寄信比我地confirm校車同預備班d野呀??

我想試下學校飯盒, 如果囡囡鍾意食就唔駛煩, 就算幫襯學校訂飯,我都打算一星期整番一次愛心飯盒比小朋友帶返學, 等佢唔駛咁悶.不過唔知保溫飯盒好唔好用呢?我驚帶到返學會唔好食.  

又或者,  唔知可唔可以一個月訂, 一個月唔訂呢?? hee hee, 真難服侍  

剛剛收到新生家長會通告, 由於座位有限, 當天只可安排一位家長出席.

如有家長有興趣,你地可以約定,PM 交換電話,到時在操場,大家小朋友見見,一返學時,小息可以有人一齊玩,唔記得帶功課返屋企時,可以搵人 fax...etc.....互相照應...
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

好主意 !   , 相信開學時, 抄手冊都是一個問題.  我每天都會回校, 如果有需要亦會做家長義工.  若學校有什麼活動, 或有什麼特別消息, 亦可以通知各位.

有興趣的家長, 歡迎pm我. :

Hi yaumama,

Thats great!! I'm just resigned and will become a 全職媽媽 starting from Sep.

I will go to kts on 8 Jul. See you there.

Please check pm of my contact and keep in touch.   

Hi cheungmp,

Pls check PM, I send you my contact too.

‹ 上一主題|下一主題