用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立小學 仁立係我既母校. good!
樓主: jasonlai
go

仁立係我既母校. good! [複製鏈接]

Re: 仁立係我既母校. good!

713050,

我個仔都好鐘意藍老師o家,佢話第一堂上中文堂,藍老師教佢地正確"Jar"筆姿勢, 佢話 : "Jar"筆時 : 個頭要直, 背脊又要伸直, 雙腳要點地,個頭同張檯要保持50厘米喎(好似係,唔記得)"
嘜本"小一漫遊手冊"要交o家咩? 死火啦! 都唔知去左邊樹添?
另外,我想知英文課要帶邊本書呀?我就帶晒, 因為怕帶少左比老師罰.

Mustafa ,
本"小一漫遊手冊"唔知洗唔洗交ga ? 不過我見佢入面要做, 如果老師要交起上o黎咪死火, 而且入面d資料都幾好, 等佢了解學校多d, 唔使拾下拾下   
係帶 1A書, 我通常會要佢帶埋GE, WB......作業, 咁就無漏 !!!

713050/mustafa

My daughter said have to do the 小一漫遊手冊, but not mentioned need to summit or not...
She likes Ms. Blue very much too...
Re English books...i guess need to bring all 4 books everytime... the teacher wrote on the blackboard last Tue "Bring GP, WB, List"..., but i found all the books still in the school bags...the teacher did not collect the books...so i think need to bring all  

Can you tell me somethings about Ms/Mrs Henderson?  Is she nice?  Student like to talk with her or not?  Thanks.

cmct,

Mrs Henderson is very nice , 係一個師奶身形既鬼婆, 佢係仁立同仁紀兩間學校由政府請, 重有一個 "eter" 係專stay 仁立, He is very nice too   !!! but I don't kown 今年會唔會轉 !!!     

HELLO cmct, 713050

你地講緊係咪英文老師呀,   ,我地唔係由miss cheung教英文咩?同埋呢幾日我個囝都話,一到大小息陳主任就係咁講野,攪到佢地無時間食野,我想問係咪依家剛開學所以至係咁,遲d就無咁多報告呀?仲有你地覺唔覺得放學好遲同好亂,出面好多人又唔排隊,點解學校無咩應對方法.我老公第一,二日湊話無哂秩序,d人企哂閘口,我以為佢誇張,到我去湊,真係大開眼界 ,

Hello jasonlai,

英文老師係miss cheung, 不過重有2個外籍老師, 但佢地點樣分工我就唔係好清楚 !!
陳主任講野, d小朋友唔可以食野ga 咩 ? 無聽個女講喎 ! 明早問下佢先 !!
放學係咁ga ! d人好多都唔排隊, 一開閘就沖入去   , 可能佢地驚遲左唔比湊     , 重有d賓妹由1個人排變十幾人湊  , 大把啦 ,我通常等d人入得7788先入去, 費時同人迫   果日落雨重好笑, 因為通常d校車出晒, 先安排家長隊學生落o黎, 星期五果日好大雨, 校車出d家長就想沖入去, 度大閘又關唔番, 比d家長阻住, 陳主任叫d家長退後, 關返度閘先比d學生落o黎, 咁心急做乜 ? d學生都未落 , 我覺得要家長同學生一齊教育
學校只可以勸預d家長, 遲d啦, 會好d !!!
或者遲d, about 下學期or 過2個月, 等個小朋友適應左, 你可以同佢轉"葵盛上斜隊", 等佢自己行出o黎, 你係斜路等佢, 就無咁煩 !!   

HELLO,

各位好嗎, 好耐冇上嚟傾偈啦   
有冇2A班家長呀   

jasonlai ,

問左個女, 佢話大小息如果陳sir講野, 同學係可以食野&飲水, 只係唔可以玩&說話 !!!

hello, kinki-ma, happy to see u again...

713050,jasonlai
I have checked the teacher's name via the school web, the English teacher is Ms. Susan Mary Herderson.  I met her in school last Saturday.  She always wear a smileing face  : The headmaster said this year another Foreign English teacher will be replace by Paul (Mr. Paul Richard Morehu).
For normal English lession, the teacher is Ms. Cheung.  For English Reading lesson, there will be 3 teachers there...one of them is Ms. Herderson.  I don't know if Paul will the there or not.
From the seminar, I learnt that each student will have the English reading book every week from the English Reading lesson (PLPR scheme)...the reading books are classified by different levels...teachers will ask the student to read and then give them the suitable level book to bring home.  They will have a reading bag soon!

hello kinki-ma,

尼度唔係幾覺有2a班, 唔緊要, 大家一齊傾囉 !!!   

今早各位靚媽咪有冇濕到暈低呀? 我就濕到要返屋企再換衫才可返工啦. 我想問如果小朋友已返學但冇食早餐or 忘記帶早餐, 家長咩吾可以帶回學校比職員轉交學生ge 咩? 因為我今日就係咁, 職員話吾可以轉交任何食物or水給學生的(只係一個麵包仔), 後來冇計啦, 咪走law, 點知佢叫番我轉頭 話見我全身濕晒and 已嚟到, 佢話今次算啦幫我交比小朋友, 下次吾得啦. 不過我唸住如果佢吾幫, 我就會問吓主任係咪真係吾得的.

嘩.....仲有呀.....下星期咁快又要默書喎     

kinki-ma ,

食物 ?? 真係唔知喎 !! 我淨係試過考試時個仔帶漏筆袋, 個校工都有說話講ga, 又話老師唔鍾意, 又下次唔好, 下次先算啦 !! 今朝我條牛仔褲扭得出水 !!

hi everybody!     

仁立係我既母校, ha ha!!!          

荊冕堂-> 仁立 -> 林護

二十多年前, 我K2, 我媽迫我記住100個英文單詞好讓我考入仁立.     回想讀仁立真係好開心&幸福!  (我都全級考十幾Ka)  我認識的仁立/林護同班同學全部都讀大學, 有好工, 最重要既係有 value & belief!

大家不用怕課程深, 從小已開始讀的話係不知道課程深的!  (如我)     ha haha.... 過後去外國讀書都OK ka!

大家加油!!!             
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

060228,

請問您0既意思係咪讀荊冕堂幼稚園,入仁立的機會好大?
聽有d人講荊冕堂幼稚園係活動教學冇功課做,咁入仁立後會唔會追得好辛苦?

二十多年前,係!!! 現在... 官津考小一, 已沒有面試制度.
從前我面試考仁立, &考筆試入林護的, 現在制度早已不同.
小孩子如懂得主動學習, 功課應該唔難追.
(我的看法) 讀書的發力位在中學先開始ar~~   

肥司拉 寫道:
060228,
請問您0既意思係咪讀荊冕堂幼稚園,入仁立的機會好大?
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

Hello, 1A classmates

Hello,
Long time not talk lah..how's your kids going on.  
Already 1 month lah...my daughter still cannot complete her homeworks by herself.
    I would like to give her free hand, but seems not now.  I am a working mother, already very tired at night...but have to do the "homework" everyday     I still need to take care my 1 year old son... poor me!! (sometimes enjoyable!)...just to share...haha

Re: Hello, 1A classmates

Dear all :

我個女今年五年級,
每次考試前都會有四次中芵文默書,
都唔係咁多,有些朋友的仔女的學校,
係每個星期各兩次的,
而且我地的內容都唔係多,ok喎

其實你地只係一年級,唔好咁快咁緊張,
仲有咁多年讀,如果細路仔怕左讀書返學仲死,
佢地年年都會變,有些慢發力,但有些早,
四五年級係一個變數,因為好多都死係數學度,
唔明條數就係唔明

低年級,同佢地睇多些中芵課外書,
識多些字,放假做下自己買的補充,
唔好日日都話要溫書,細路會怕怕,
怕左讀書,大些迫都迫唔到

以下係買補充的建議 :

長河--小學中文科試卷
課室--新一代中文科預科試題
longman -- 每週芵語基礎練習
                 --90日芵文精讀練習
樂思--數學26週基礎練習
卓思--新世紀小學四合一期考預習
  --小學數學強化練習
新世紀常識

這些補充都比較深,適合我們學校的考試內容,
其實,讀書讀得好好的小朋友,除了肯讀之外,
係好細心的,但有得幾多個小朋友,
咁細個會有細密的心思??
只要唔好咁差,等佢有興趣讀書最緊要,
上年我地都有好似八十個去芵中,
但唔係一至八十名喎,都係要睇運,
年年都有幾個考得好前,三甲不入的人
relax

想小朋友芵文speaking and listening好些,
咁細個最好用卡通片,我女女由細開始睇的有,
Maisy--係講一隻老鼠同佢朋友的故事,
以前無綫都有做,又平($18),大眾書局有得賣,
睇幾次中文,再陪佢聴芵文,解釋佢知講咩,
到小三巳經完全聴得明白明珠台的卡通片,
無咩壓力下學得好開心

芵文書大力推薦Oxford Reading Tree 的Magic key系列,Ladybird的Read with me(Key word reading scheme)1-16本,圖書館都有得借,由淺入深,會識得好多keyword,very very good

我女女睇到小三全部睇完Magic Key,老師叫佢去Sue果度讀芵文書,佢一日內朗讀完十幾本,後來老師問佢平時睇咩書,佢係書包度拿出Magic tree house(Dinosour before dark),老師話早知一開始比你讀最深果本,唔會浪費時間,其實果次讀係想知學生的reading程度,可唔可以行你地現在的reading programme

唔駛一定去買書,去市政圖書館有得借

以前我都開過一個仁立的topic,
但人太少,無再講,
得閒多些交流下,完諒我的長氣,haha

彤媽媽,
你好,你講得好好,您仲介紹課外作業比大家參考      。我囝囝都係5年級,不過成績普通,因為太心散,所以每星期都2日私人補習,希望可以趨谷下D成績。剛剛考試,唔知結果    。得閒傾下啦

彤媽媽, 你好!

多謝你的推介, 我都好想咁做, 不過我的女兒不肯這樣做,
呢o的係無得迫, 真係要靠佢自己, 最慘係考試, 叫佢溫書,
重慘過叫佢去邊咁, 都不知點算好. 佢完全沒有自我溫習的
態度。

最慘係下學期開始要計分...............
希望可以繼續交流心得

Dear all
我個仔都讀緊仁立五年班
因為平時坐保姆車返學,所以我好少同學校接觸
每學期只得家長日去一次學校
這次我仍然等著12月2日去拿成績表

也希望在此能了解學校多些
下學期就要入分喇~都幾緊張 :evil:
‹ 上一主題|下一主題