用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) 對 德 望 學 校 政 策 的 不 滿
樓主: Lovelymama2006
go

對 德 望 學 校 政 策 的 不 滿 [複製鏈接]

Re: 對 德 望 學 校 政 策 的 不 滿

sANDSHEK2005

請問你女是讀德望嗎 ?

小女老師都係咁做架,亦主動聯洛我關於小女的抄手冊問題 !

但溝通問題,錯永遠係對方的,無得溝通 !

起學校唔係玩泥沙,協恩亦起了兩年!
Msma

我囡囡個班都係冇老師睇手冊嫁.我都係打電話問其他家長,有時真係佢地問返我.

做乜啫,咁勞氣!
大家都係德望家長,都想學校及女兒好,平心靜氣啲啦,教壞細路

Fully agree with DocDaddy

唉,你覺老師有問題就要找學校傾下,了解下啦嗎,做過未呢 ?

唔通我裝電話個師傅令我唔滿意就可話"李先生你領導無方" "電訊局你行政亂" "買電訊股票" 你地唔好買啦,我賣左啦,你地仲買,我睇你點算 。。。呢D態度太唔正面啦!

凡事唔滿意要反映,但渠道要清晰,目標要明確(要人斟茶跪地都應講明),態度要正確(唔好一開口,唯你點做野。。。加多個請問係唔會死人的),就算係"消費者" 都唔應向個做顧客服務部發老脾嗎( 又唔係佢同你裝電話 )

仲有有人勸就更唔應因人地話我個電話好好,就唔理性地找D無啦更野去話人嗎 !更唔應話人你裝呢個,梗係啦你買左佢股票嗎,你盲目架。。係FANS。 老實真無聊根本無關,不過人地唔認同就話人嗟 !

所以溝通好重要。

請問你個係邊班班主任呢?點解唔EMAIL 同校長/ 主任友善地題出呢 ? 你唔想就話我知,我做,做完話你聽 ?

怨對係無用的,點去正面面對先係最好解決方法 !  
Msma

TO: Msma

我小女是德望學生 。   

SANDYSHEK

咁你個先生真好,我個都好好,但其實我唔恨收電話,怕話佢百厭嗎 !  
Msma

[size=small]二種回應,高低立見

[quote]
DocDaddy 寫道:
做乜
[img align=right]http://img530.imageshack.us/img530/1595/1177251203qp3.gif[/img][img align=left]http://photo1.bababian.com/20070429/6B55A5CBB5D1563198CBBC137F5E1B11.jpg[/img]

我囡囡話老師有叫一些抄手冊快嘅同學幫那些抄得慢嘅。囡囡亦因此試過和同學調位,因那同學抄得慢要人幫(我都覺得幾好丫,訓練互助精神)。
另外,囡囡話老師亦試過叫一個抄唔切嘅同學留底抄,她是有留意小朋友抄手冊的。

先申報利益, 我也是一位德望家長, 我覺得學校不可能每一件事或政策都能滿足每一個家的要求, 有時我都覺學校有不足之處, 不過要管理一間學校, 談何容易, 只能大家信任, 合作.

我也曾做過一年級家長, 對小朋友升上小一的學校生活, 當然緊張, 但以我所以, gh 係一間比較保守學校, 即是現時的規矩跟我女年代都改變不大. 如:

1) 評估測試 : 通常老師會2-3 星期前寫在黑板上, 小朋友應寫在手冊上, 而且老師會隔4-5日不斷提醒, 是否你朋友忘記寫於手冊上呢?

2) 我聽小女講冬天校服供應有問題, 老師話如果太凍, 小朋友可以著冬天運動服.  而且pta 今年冇安排係學校買校服, 因為1) 地方太少 2) pta 都係義工 , 好多家長好似大晒咁, 唔度清楚, 成日換衫, 駛人唔駛本

3) 旅行通告, 只通知地點, 其他注意事項(e.g. 著乜衫)會再稍後有張詳細通告, (唔好話學校通告不清楚, 只是你太心急)

4) gh 校舍已經50年, 而且現時所用的地方是中學部, 我開parents day 時, 見老師都未識調較冷氣, 話禮堂冷氣唔夠, 都要睇諒下先得. 唔好下下投訴

Paris:

妳好細心     

以和為貴, 心平氣和, 人都開心d

我小朋友k3, 所以才剛上綱登記不久, 請不要笑我新丁, 好嗎?
尊重下人, 尊重下自己
;-) 學做人, 求知識 :-P

唉,又係新會員 !    

都預左多幾十人啦,好似考小一,霸多幾個位都要霸!

由他吧 !

Msma

註冊日: 04-02-24
[img align=right]http://img530.imageshack.us/img530/1595/1177251203qp3.gif[/img][img align=left]http://photo1.bababian.com/20070429/6B55A5CBB5D1563198CBBC137F5E1B11.jpg[/img]

新加入國民
Msma

What I can tell is that for those with children in Good Hope, they try very hard to defend for Good Hope. They cannot tolerate criticism, probably they have no choice but to live with it.

As a parent of a potential Good Hope P.1 student, I do rank it quite low. Partially because of the problems reported here. And partially because of the poor interview arrangement and its "mass" production style -- which does reflect the quality of the school to a certain extent.

For those with kids already studying there and with the "good hope" of keeping the "reputation" of the school, you should reflect on the complaints raised here and help the school to excel -- instead of just "blindly" defending for the school. That will only hurt the school in the long run.

真多新人,好事!
Msma
該用戶已被刪除

With parents like this (alone), I do not want my kids to join Good Hope.

係呀! d新人最好唔發表....唔係又俾人針

我唔係超及FANS , 係唔係FANS 同有無校服都係兩件事來的。針對亦無助改變事實 的!

凡事先講理,先檢討自己,再看問題根本!

做人千其唔好"人地唔對,自己對晒,自己永無問題亦唔好將小問題無限放大 "

之餘此類!

凡事應對事,不應對人! 呢D乃小學生都知的!

Msma
‹ 上一主題|下一主題