用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母無玷聖心學校 聖母無玷聖心學校
樓主: 朗朗媽咪
go

聖母無玷聖心學校 [複製鏈接]

Re: 聖母無玷聖心學校

我只是收到英文書法比賽,仔仔今天已交了.

honeybeemom
我個女話中文書法比賽只派了給4位同學,佢話唔係人人有喎,所以我想問下係咪真的.

小朋友回來也有說中文書法比賽只派左比5個同學,全部都是女仔.但英文書法就個個都要寫.

等我仔仔放學回來問

今日派咗考試時間表啦,大家要加油啦......

wing1206

我仔仔不知有中文書法比賽呀,可能真的只是派給幾個寫中文字靚的學生.

要考試了,大家都要加油呀.

你會不會給你小朋友去學校旅行?

如果唔去學校旅行都一樣要返學,只是將唔去個班同學聚集在一個課室,或者播卡通片比佢地睇,好悶架!如果無特別理由,梗係比佢地去玩吓啦!

有考試範圍,呢二個星期慢慢同佢地溫啦!我覺得常識要同佢地寫吓d生字,佢唔係好識寫咁,你地小朋友係唔係咁呀?

我都有比我個女去旅行呀.

我仔仔都是覺得常識生字很多.我也有比他去旅行,不過他以為是出國旅行,問我住邊間hotel.笑死我!

中文考試範圍d詞語有d同書的唔同的,例如:球字~~個球字書係無勾的,背着~~個背字書係無u上去的,花字~~書係人字隔離係穿過去的,張紙又唔穿,噤應該跟咩先正確呢?

可能是電腦打出來和印刷上有分別,而且現在有些字已經改了小小寫法.同我以前寫法有不同.所以我會要他跟書,有什麼問題都有得呦.

其實書都是印刷出來,有些字寫法會有出入.我就會參考由教育學院出版既常用字字形表,但此本書在坊間已買唔到,我知道好多老師都係用呢本書.最穩陣既方法,你將有疑問既字寫比老師,請她再寫一次給小朋友看,那麼小朋友清楚之餘又可以當溫習 :

常識考試範圍由1-7課,但原來第7課未教,唯有自己教啦! :cry:

honeybeemom & man-man
我只係驚默咗老師當錯啫,不過都係跟書會好d,我個女昨天教咗常識第7課la,中文作文唔知佢點出,無得温喎,同埋係咪無小息呀,我唔洗帶嘢比佢食,係咪一考完第一堂立即就考第二堂的.

man-man媽咪 寫道:
其實書都是印刷出來,有些字寫法會有出入.我就會參考由教育學院出版既常用字字形表,但此本書在坊間已買唔到,我知道好多老師都係用呢本書.最穩陣既方法,你將有疑問既字寫比老師,請她再寫一次給小朋友看,那麼小朋友清楚之餘又可以當溫習 :

常識考試範圍由1-7課,但原來第7課未教,唯有自己教啦! :cry:

我都想知洗唔洗帶

考試是有15分鐘小息,中作在一年級來說會比較簡單,例如:看圖作句子,排句成段.溫習左平時的工作紙就o.k.,電腦就配對,連線,填充(有得揀),聖經就填充(有得揀),金句配對,畫圖畫等等,此資料是根據大個個講的,因已事隔幾年,唔知有冇變改 :

man-man媽咪

真是萬分多謝你的資料,是否今次考卷是不會派回家的?你大

你們的小朋友溫書情況如何呀?我個少爺仔不太熱心去溫,只是看了一次便說得.但常識有太多生字,他不是全識,我都好擔心.英文好像好些,只有很少生字要串.中文只驚他寫留字和錯筆劃,數學則看他小不小心.一個字 "驚".唉!大仔已中學,現在要重新來過面對默書,評估和考試,真的很累.

我大嗰個今年5年班啦!下學期就要呈分.幸好自己會攪掂d功課,唔需要我理.其實老師都係嗰班人,看你是否撞到一些比較嚴的老師,如果小朋友係乖既話,老師都不會對他們太惡的.p.2的功課量我覺得不是太多,他們大約一個小時已可完成,可能因為返下午班的關係,d人會覺得時間冇咁好用,所以就認為可能多功課吧!不用太擔心,他們會慢慢適應.

考試所有試卷是不會派回家,只是在課堂上派給他們看,你可以叫你小朋友記低他的分數及錯什麼,如果對試卷有疑問,你可以聯絡老師再安排回校查卷.

至於溫習問題,我嗰個都係咁,溫習一陣就話識晒,唔肯再溫,同大嗰個既學習態度差很遠,我都比較擔心佢.但可能評估左冇幾耐,佢地重記得而且考試範圍有不是太多,佢地就覺得容易囉!我覺得嗰個小朋友都咁叻,差就差在做卷時是否大意

man-man媽咪

我個仔便是在做評估卷時粗心大意,他人比較心急,一味快.但是不小心,我都無辨法!

我仔向我說昨天在英文堂上老師要他教一個同學做功課和解題目,我便問他,你懂得教嗎?哈,他有些不忿說:當然,如果不是,老師為什麼要我教.他覺得我好像challenge佢.真是比佢激死.上了小一他好像變了很多,很有"主見".以前幼稚園時好過現在很多.現在只是上了小一兩個月,遲多些也不知他會變成點!唉!相比我大仔當年易教得多.

honeybeemon:

粗心大意無得教,唯有'哦'住佢小心d同埋接受咁囉!

咁你就唔啱!你應該讚吓佢.因我個小朋友都試過被老師請佢教一些做得慢既小朋友,我相信老師既用意是希望佢地學習幫助別人,佢放學一落校車就同我講做左老師既助手,可想而知佢地係覺得幾咁開心,咁我就同佢講,你真係乖嘞,喺學校係老師既好幫手,咁係屋企可唔可以做媽咪既好幫手呀?雖然只是乖左幾日,但起碼佢真係做到.試吓多些讚賞佢,可能佢會更加聽話呢!

有冇覺得呢二日來來去去都係我地兩個傾,其他人好似唔見晒,係唔係因為就嚟考試唔得閒呢?
‹ 上一主題|下一主題