用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無用家分享下明慧PN班收生標準?
樓主: i_love_leibb
go

有無用家分享下明慧PN班收生標準?   [複製鏈接]

Chubu 發表於 20-1-9 01:36
我都同意教學質素令人滿意!所以讀n對 in K真係有幫助! 佢新年又搞咩年宵市場叫人捐錢,我今次真係唔敢再 ...

聽完你地講,感覺真係幾掠水!我老公話d錢拎去食嘢好過(*¯︶¯*)不過如果唔參加會唔會好似好唔合群呢?

學術教得好就放心晒我女無其他offer,又坐唔定,希望佢讀得開心啦!咁你地知唔知升小成績如何?

ashash123 發表於 20-1-9 02:02
回覆 Chubu 的帖子

有人說課室沒有琴,對嗎?

無琴,但想知點解課室要有琴?因為由細到大嘅學校都係音樂室先有琴

Chubu 發表於 20-1-8 20:39
包埋,上學期4xxx 因為有書包杯個d,下學期3xxx

I also thought the Video sharing was a waste of time. Sitting in those children chairs for 1 hour and I saw my daughter for less than one minute! Really just to sell parents to continue onto K.... but I am not continuing because I don’t think the money I’m paying is worth it.

PN uniforms cost much more than other schools. Harts only need PE uniform. KM only need apron. My summer and winter uniform cost $2xxx!

見大家都講緊我都講吓先~我女讀PN國際班north point.嗰時都諗緊究竟衛理堂好啲定明慧好啲,最終揀咗明慧因為貪佢有外籍老師做班主任。喺學術方面,佢哋嘅校本課程係唔錯書都係自己設計,而且小朋友都有紀律識得舉手同拍櫈,講嘢亦都好好而家講完整句子。
有兩樣嘢我都想發表下,第一就係我覺得如果收得咁貴(包括校服,六百幾蚊嘅校嬲,書簿費雜費成日叫人捐錢贊助等等),應該要比家長觀課同埋班主任應該經常聯絡家長,由九月到而家班主任只係打過俾我一次,有好多次我留言俾佢校務處都話佢會打返俾我但係都冇。班主任係好好教得好好,友愛心。我搵佢佢都會耐心聽我電話,我都明白好多嘢做冇可能經常可以搵家長,但係我覺得幼稚園特別n班要好注重同家長溝通, 因為我都唔係日日可以接亞女放學,應該多啲主動搵我地。
另外就係收費太貴,上面都有家長講座親子旅行,另外嗰個影片分享會咁多家長其實係坐唔晒個課室亦都睇唔清楚個電視,之前我都同我老公講話一定係sell我哋讀K1,點知真係。完全睇唔清楚我個女,我覺得名為最搵錢嘅係n班,因為北角唔係好多n班
好好彩有三間龍幼收咗我女,我k1應該唔會喺度讀啦

Nanamimimi 發表於 20-1-9 20:19
見大家都講緊我都講吓先~我女讀PN國際班north point.嗰時都諗緊究竟衛理堂好啲定明慧好啲,最終揀咗明慧因 ...

係啦,雖然我地有好多不滿,但真係感恩明慧教得幾好,女女有咁多靚offer,學校關於合群同聽指令方面的教導功不可沒,如果讀左衛理堂英文肯定無咁好,所以BB N翻得開心,K搵到心儀學校係最理想的,感恩
其他家長可以放心讀,考小唔知,但考K 大家似乎都考得唔錯

回覆 Nanamimimi 的帖子

我女女都係北角國際N班。我地班主任就成日都有打俾我,可能班班唔同啦。
不過另外兩位家長既小朋友都有好既K1offer, 都證明明慧教學係唔錯,我女都有港島女龍offer ,所以都唔會留低讀K, 而家講野超級叻,可以成句講,英文ok,大膽左唔驚人(甚至乎有時太唔怕醜),我覺得返明慧N係幫到手。

不過除左旅行,校服書薄費又係掠水。新年年宵好想唔去,唔想浪費時間

回覆樓主:

Delete

nman0802 發表於 20-1-9 23:02
回覆 Nanamimimi 的帖子

我女女都係北角國際N班。我地班主任就成日都有打俾我,可能班班唔同啦。

K有咁多龍校offer,其實幾貴都值回票價啦!入得明慧都係入唔倒名幼既backup plan, 始終都想入番名/龍幼!

回覆 50267612 的帖子

我以為明慧排名不錯,原來他不算名幼?

ashash123 發表於 20-1-10 13:28
回覆 50267612 的帖子

我以為明慧排名不錯,原來他不算名幼?

只可以話明慧好少會係家長心目中嘅第一選擇。所以有好嘅offer一定會走,身體最誠實。

回覆 chan123123 的帖子

為什麼?

Chubu 發表於 20-1-9 01:36
我都同意教學質素令人滿意!所以讀n對 in K真係有幫助! 佢新年又搞咩年宵市場叫人捐錢,我今次真係唔敢再 ...

Agree!

i_love_leibb 發表於 20-1-9 15:33
聽完你地講,感覺真係幾掠水!我老公話d錢拎去食嘢好過(*¯︶¯*)不過如果唔參加會唔會好似好唔合群呢?

...

升小北角都唔算差 意外讀直資私立的人少于資助 理論家長使左咁多錢讀幼稚園唔係expect小朋友考直資咩

多多宝 發表於 20-1-14 13:39
升小北角都唔算差 意外讀直資私立的人少于資助 理論家長使左咁多錢讀幼稚園唔係expect小朋友考直資咩
...

有D家長可能想小學前打好個底讀明慧。我都識有個明慧小朋友抽到華仁點知叩門入左St Jo,叻人一定有,但唔多。多數學生入津校可能因爲北角本身校網就唔錯,同埋唔排除大部分小朋友考唔到心儀直私讀津校算數。至於點解我覺得佢升直私條數唔靚呢,我覺得以校長的性格個result靚的話佢一定會公布天下唔會收收埋埋

Chubu 發表於 20-1-14 14:39
有D家長可能想小學前打好個底讀明慧。我都識有個明慧小朋友抽到華仁點知叩門入左St Jo,叻人一定有,但唔 ...

唔知點該佢地N班train嘅咁好,k1-k3訓練唔好小朋友 升小支援都唔少架

回覆 多多宝 的帖子

你呢個問題,我都有諗過!無理由俾得佢讀私幼,唔係target 直私小。
不過經歷完考K1, 我又有一個新睇法......

究竟咁咩人會讀明慧K呢?有可能係相對係面試較為蝕底既中B小B, 咁佢地到考小既時候同樣因為小B而蝕底,所以到最後考唔到理想私小,倒不如讀津。

回覆 Chubu 的帖子

你估既無錯呀,升小入直私小,真係唔多。
佢有貼係北角門口架,我影低左,計最近3年,入得最多既係玫小同蘇浙(19個),其他熱門直私只係1-2個(3年計)。

nman0802 發表於 20-1-14 22:31
回覆 多多宝 的帖子

你呢個問題,我都有諗過!無理由俾得佢讀私幼,唔係target 直私小。

到k3原來大b細b都仲會好大分別架?咁其實有無細b但考到好學校嘅例子呢?

男細B, 今年考K1, 考左幾間名幼 龍幼都係正取生

月份應該唔係學校唯一考慮的條件

小寶小寶寶 發表於 20-1-16 09:28
男細B, 今年考K1, 考左幾間名幼 龍幼都係正取生

月份應該唔係學校唯一考慮的條件

好叻仔呀
我朋友成日嚇我細b唔做超大b就無出路

我去面試又真係覺得差幾個月
做到嘅嘢都爭dd

你有無心得可以分享下?
‹ 上一主題|下一主題