用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 資訊不及經驗 沙田區 觀塘區 中學詳細問答 ...
樓主: natashiaerika
go

資訊不及經驗 沙田區 觀塘區 中學詳細問答   [複製鏈接]

Cliokohonda 發表於 18-12-13 07:52
Ironically , your ending stated that you are not a student.

Of course, I am not a student. I am not 樓主。 My name states my status clearly.

Cliokohonda 發表於 18-12-13 07:52
Ironically , your ending stated that you are not a student.

As a mummy, I know my kid's friends, classmates and peers. You will be astounded by the number of those suffer from anxiety in renowned schools. I have been approached by these kids as I am a welcomed mummy among the group.

Parents are ignoring the fact and cursed the effect of adolescent. I was once among them so I understand the severity.

nicolemummy 發表於 18-12-13 08:55
Of course, I am not a student. I am not 樓主。 My name states my status clearly.

sorry , mixed up the identity..

Cliokohonda 發表於 18-12-13 09:05
sorry , mixed up the identity..

You are welcomed.

nicolemummy 發表於 18-12-13 06:27
如果樓主是真中學生,佢既感受我覺得是真實的。

家長無想過孩子在一間充滿壓力的老師和同學中生存的痛苦 ...

⋯⋯

sukitelfold 發表於 18-12-12 16:34
基本是事實,但只是樓主手法問題啫!
即是话这位“Natashaerika"假扮自己是中学生,来promote圣道迦南?这间学校没人报名吗?
其实每次见到有学生话自己怎样怎样,我都会很好奇,怎会有学生喜欢蒲EK?

猴子爸 發表於 18-12-13 10:24
即是话这位“Natashaerika"假扮自己是中学生,来promote圣道迦南?这间学校没人报名吗?
其实每次见到有学 ...

字裹行間,一個大話經過幾十個留言,表露無遺「大話」!

其實佢哋年年咁做,好傷害聖道迦南,其實這校是band 2,3的好選擇,但咁樣廣告後,人哋更加覺得這校鬼鬼哋,好心做壞事。。。

利申:近幾年也有介紹band 3朋友仔報名!

sukitelfold 發表於 18-12-13 10:31
字裹行間,一個大話經過幾十個留言,表露無遺「大話」!

其實佢哋年年咁做,好傷害聖道迦南,其實這校是b ...
我甚至怀疑他是故意把”文笔“弄差了,看起来比较似时下中学生的水平。你说得对,一间学校可以因为一些人在EK留言就会变好变坏吗?这里的家长都会看客观事实根据来判断的。
要学校升level, 唯一最有效的方法就是提高DSE成绩。一间学校的成绩提升,连带品行也不需要担心,我没见过有学校的成绩提升而校风同时变差的。

猴子爸 發表於 18-12-13 10:24
其实每次见到有学 ...
我曾經介紹一個中一女生上EK, 佢留過言一兩次就冇再出現

IloveJJ 發表於 18-12-13 11:38
請問你的孩子是否曾在這種1A學校讀書?可以講多一點嗎?

我的孩子們在B1AAA 和B1C諗書。

其實一般學校裡都有些孩子在成長時遇困難。B1AAA的學校,大家都知道,成績不理想,好多外國的路可選。家庭通常比較ok. 但普遍家長會對孩子情緖否定,如去看心理或精神科醫生更是禁忌。學校社工?唔好,會被label...大家打份工啫....

B1C的,學生家庭背景比較普通,學校會更體諒,因大部份家庭的支援都好一般。所以關愛更多。

估計B1A的,學校又想上位,又怕畀人追上,點様有時間關愛?

不能責怪學校的。

好難要求B1AAA做到B1A,或B1A做到B1C,等等。因為學校當然以大部份學生需要為依歸。有差異的,是要額外資源(心力,時間)去應付。

回覆樓主:

所以,升中學生配對好緊要。

如果成績不好,學校最多只能不斷留你級。迫走你,真係送你死,找甚麼學校收呢?但不斷逢2進1,逢3進1, 自己在學校都無面,尤其是要面子的青少年。

醒目開學勳章 王國長老

老老實實

呢個帖我唔會移走, 會留返係升中版
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

nicolemummy 發表於 18-12-13 12:49
所以,升中學生配對好緊要。

如果成績不好,學校最多只能不斷留你級。迫走你,真係送你死,找甚麼學校收呢?但不斷逢2進1,逢3進1, 自己在學校都無面,尤其是要面子的青少年。...
我囡學校有...........

我都唔明係咪家長留戀 B1 學校呢個名................

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-12-13 13:23
我囡學校有...........

我都唔明係咪家長留戀 B1 學校呢個名................

因為,走唔到。B2學校真係唔收的。就算B3,都可能要B3C先收

miriam 發表於 18-12-13 13:19
老老實實

呢個帖我唔會移走, 會留返係升中版

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

所以,學校肯畀逢2進1、逢3進1,真係好學校。

逢x進1, 會少左位收叻人,又冒險DSE成績。

孩子的B1C學校係其中一間。

醒目開學勳章 王國長老

nicolemummy 發表於 18-12-13 13:27
因為,走唔到。B2學校真係唔收的。就算B3,都可能要B3C先收
隨時初入讀 S.1 時既同學畢晒業佢仲係度.........係咪好事黎呢

醒目開學勳章 王國長老

nicolemummy 發表於 18-12-13 13:29
所以,學校肯畀逢2進1、逢3進1,真係好學校。

逢x進1, 會少左位收叻人,又冒險DSE成績。
學校畀逢二進一, 當第二次重讀時仲話可以試, 不幸第三次..........真係要諗轉校

‹ 上一主題|下一主題