用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊間私小有語境,但課程唔太谷?
樓主: wcyjessica
go

邊間私小有語境,但課程唔太谷?   [複製鏈接]

回覆 mcl203 的帖子

我中文差,你冇直接問「超前有咩用」,我唔會知要答你
超前有咩用?呢個你問班校長會得到更好答案。我只係做補習,小朋友有能力超前我唔介意教深。

正如我所講,唔係個個 DGJS 都程度超兩年,有小部份係叻女但係冇學深。你所講嘅「靠谷」嘅意思係咪自己放學後谷?我講嘅谷只限於學校,學生自谷另外計算。因此學校課程進度的確唔谷。

話說我出過一份小三近小四程度嘅評估卷,包括聽讀寫,我冇預料過任何小一會完成到+做啱晒,因為以我自己十幾年前同齡做的話,我應該一半分數都未必有。結果個 DGJS 聽讀部份全部做啱晒,作文應付得游刃有餘。初初以為佢英文考得頗前,點知個媽媽話佢英文係中間 ,覺得個女英文未夠好。我另外幾個讀一線私立/津校嘅做同一份卷,最叻過個都只係得一半分數。

virgokaren 發表於 17-11-9 13:21
係,主要佢只得中文和數是跟香港課程。
其他跟英國的。
咁似乎目標真係主要同國際學校銜接.

但相關既中學係直資, 始終受EDB規管, 要有至少一半學生讀NSS, 如果升上去, 落差可能會好大
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-11-9 12:36
呢間都未有小六畢業生
咁新? 第一年開? 不過就算第一年開,都應該會有P1~P6 收生吧?咁P6 既家長應該有唸過後路先會入讀, 否則開新校冇理由下下只開P1 慢慢儲上去...開支好大喎

applebot 發表於 17-11-9 13:26
咁新? 第一年開? 不過就算第一年開,都應該會有P1~P6 收生吧?咁P6 既家長應該有唸過後路先會入讀, 否則開新 ...

2013年先開辦, 當年好似只招收P1同P2 (如無記錯的話)

大埔間"名校"創校都只係招收P1-P3學生啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-11-9 13:25

但相關既中學係直資, 始終受EDB規管, 要有至少一半學生讀NSS, 如果升 ...

咁要自己細心考慮了。
中學如果上基信書院,係可以在 F5 至分流考 DSE or GCE 的。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

1998Ruby1998 發表於 17-11-9 13:24
回覆 mcl203 的帖子

我中文差,你冇直接問「超前有咩用」,我唔會知要答你

都仲未明白可以係邊到睇到今年勝舊年,學術程度已不一樣~

我有無搞錯到,唔超前2年如何跟到DGJS既P1程度?~

applebot 發表於 17-11-9 13:26
咁新? 第一年開? 不過就算第一年開,都應該會有P1~P6 收生吧?咁P6 既家長應該有唸過後路先會入讀, 否則開新 ...

佢係由 year 1開始,逐年加上,今年最高年級為 year 5.

不急進的學校。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

virgokaren 發表於 17-11-9 13:29
咁要自己細心考慮了。
中學如果上基信書院,係可以在 F5 至分流考 DSE or GCE 的。
...
基信係唔係東涌個間, 我以為係國際學校開頭, 因為放學時見到佢哋個個都係鬼仔鬼妹.
係GCE? 唔係IGCSE? 咁之後係 IB or ALevel?

applebot 發表於 17-11-9 13:34
基信係唔係東涌個間, 我以為係國際學校開頭, 因為放學時見到佢哋個個都係鬼仔鬼妹.
係GCE? 唔係IGCSE? 咁 ...

係東涌果間
F4 考 IGCSE
F6 考 DSE or GCE A level

wcyjessica 發表於 17-11-4 03:32
請問有經驗家長,邊間私小有語境,但課程唔太谷?
小兒現在讀的幼稚園是重語境的,課程不太深,唔算谷,覺 ...

WKF

我上年參觀見d學生私下傾偈都用英文,語境相當唔錯; 而佢中學部入U率唔算高,所以我相信應該都係由得學生自由發揮,唔多谷既happy school,乎合樓主要求

archie1728 發表於 17-11-9 23:54
WKF

我上年參觀見d學生私下傾偈都用英文,語境相當唔錯; 而佢中學部入U率唔算高,所以我相信 ...

真的,謝謝介紹。我真的想找一間是小朋友番8下溝通都會用英文的。聽聞有D私校比老師聽到講中文會記過.... 都幾嚴(emoji)(emoji)(emoji)[/s

wcyjessica 發表於 17-11-10 01:00
真的,謝謝介紹。我真的想找一間是小朋友番8下溝通都會用英文的。聽聞有D私校比老師聽到講中文會記過....  ...
小朋友之間溝通都用英文<-- YMCA一定合你要求! 學校有部分又是外籍同學仔,所以小朋友之間一定用英文溝通!。邊間記過咁嚴重呀?YMCA一定冇,學校沒有記過制度!

我自己知道小朋友幾多料, 所以語境和Happy School好緊要, 所以我唔介意佢將來入唔入到香港既大學, 就算佢真係唔夠人爭入三大, 我都有信心佢出外國讀大學都有個語言能力繼續學業及同人Social

hkpapa852 發表於 17-11-9 13:25

但相關既中學係直資, 始終受EDB規管, 要有至少一半學生讀NSS, 如果升 ...

朋友個仔係呢度讀,預左高中去外國。現在每年既學費已經好貴,加埋第時海外留學費,條數真係好大。所以成班朋友都唔明佢地既選擇

回覆樓主:

除非你諗住你小朋友會去外國讀書,否則中文是不可逃避的。

Lindytiger 發表於 17-11-10 09:37
朋友個仔係呢度讀,預左高中去外國。現在每年既學費已經好貴,加埋第時海外留學費,條數真係好大。所以成 ...

讀得國際校就要有準備金...如果你喺外國搵錢易過喺香港, 你就帶埋子女早早移民!如果你有錢,其實係可以帶子女一齊去外國伴讀, 但成本一定高好多,
而且中文水平一定冇香港生活得咁好...
所以係香港讀完中學先送去外國,成本係最低,對比外國伴讀...

Lindytiger 發表於 17-11-10 09:37
朋友個仔係呢度讀,預左高中去外國。現在每年既學費已經好貴,加埋第時海外留學費,條數真係好大。所以成 ...

學費是不便宜(6-8萬一年),但全部老師/班主任是NETs(英國老師佔多),小班教學20-25人一班(中文同數再分小班),中文同數學用本地課程本地課本!講真,除了國際學校,好少學校可以provide到咁好既語境!
升學方面可選擇YMCA中學或自己可考其他學校,其實讀YMCA唔一定要到外國升學,我本身有幾位親戚響YMCA中學畢業,最後選擇了在香港升大學!

applebot 發表於 17-11-10 10:01
讀得國際校就要有準備金...如果你喺香港搵錢易過出外國, 你就帶埋子女早早移民!如果你有錢,其實係可以帶子 ...

問題係讀左幾年,見佢中、英都唔掂

Lindytiger 發表於 17-11-10 10:03

每間學校都有能力不同既學生(有些小朋友可能數理叻,有些可能語文叻)!最緊要學校有沒有去照顧學習差異,我知學校中文同數會分level上堂,有些組可能只得幾位同學,Phonics較弱我見老師又會單對單教,所以照顧上我覺得好唔錯!

Lindytiger 發表於 17-11-10 10:03
咁可能係佢本身能力咋? 讀邊間都一樣架喎, 你指中英唔掂係寫定係講?

我小朋友係KJS讀, 我見啲高年級啲所謂中文,真係仲差過香港啲小學一年級, 但英文寫作一般, 當然溝通能力一定屈機冇得輸.
‹ 上一主題|下一主題