用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 新手求救!請問有邊間平價國際學校是不需債卷 ...
樓主: bonbon1106
go

新手求救!請問有邊間平價國際學校是不需債卷   [複製鏈接]

回覆 EconFather 的帖子

大家都知道繁體組合係有meaning , 但簡體冇。我唔識簡體怕教唔到佢,加上學校本身都係教繁體,希望OK。我都明白簡體比較容易,但如果先學簡體,就會完全唔知繁體係乜嘢。相反學咗繁體先,容易識簡體。但如果有一日佢抗拒係因為太難,我都會考慮。

學懂放棄才會得到更多。

本人曾是繁體支持者,但如果考慮到部分國際學校學生要學習西班牙語或法文,有時要作出一些痛苦的決定。

如果你小朋友是混血兒,你家中第一語境應該會是英文,這個環境學中文會很吃力。但我唔係叫你放棄繁體,但應該思考成,在學校是學簡體做中文做基礎,家中或課外活動另加繁體。

其中一種建議是,小朋友參加中文書法班,一個星期寫一個成語,你可以用講故事方式教佢成語,呢個比你係津校做重組句子好,再叫小朋友用書法寫,順便訓練耐性。

我相信你一定有d原因先問得咁急,世界無完美,如果有,我相信你都唔會打算轉校。

你可以俾多d資料大家,你想要邊區,同預算幾多。咁會簡單好多。

順便問,你是工作媽媽嗎?

bonbon1106 發表於 17-12-17 20:29

大家都知道繁體組合係有meaning , 但簡體冇。我唔識簡體怕教唔到佢,加上學校本身 ...

學簡體唔識繁體係一種誤會,本人做左d研究,兩者其實可以相通。只係你用乜做核心。

EconFather 發表於 17-12-17 21:07
學簡體唔識繁體係一種誤會,本人做左d研究,兩者其實可以相通。只係你用乜做核心。
...

是的。似乎很多香港人認為學簡體就會不識繁體字,事實上內地人讀繁體無任何問題,不太會寫倒是真的。

del.

Dear-Valerie 發表於 17-12-17 22:54

另一個concern係只教授簡體字的IS中文程度多數較淺.

本人不反對繁體,先不要搞錯。
但樓主家庭是混血兒家庭,本人才作此建議。原因是本人有親戚同樣是中美混合,家中基本上多用英文。如果父母都是香港長大,我相信繁體或比較深的中文課程小孩應該都可以應付。

外國人使用簡體作基礎學習,外加繁體書法作藝術修養,家中教成語故事是一個資源有限下比較現實的作戰戰略。

再問樓主,如果因為繁體太難,而令你小朋友不喜歡中文,你強迫小朋友的行為同本地學校的作法有什麼分別,我地比小朋友讀國際學校就係唔想佢無左興趣。我一向唔同意十項全能樣樣精的教育方法,最後大多迫到小朋友好似一舊飯。而我覺得小朋友一定有野叻,有野唔叻,而我地更應用”山形概念“去睇小朋友能力。有人英文係山頂,中文係山腰,科學係山腳。

同樣地,學繁簡無最好,同國際學校一樣,只有最合適。

除着孩子慢慢長大,這幾年沒有工作了。

我想轉校後,應該有時間做其他東西,例如書法。原本學校根本完全沒時間。,舊校過分矯枉過正,打擊自信心。

回覆 Dear-Valerie 的帖子

我們一月正式入讀KCIS 繁體學校,中文程度會用返朗文同級課本,但慢教冇壓力。希望適合

bonbon1106 發表於 17-12-18 06:48
回覆 Dear-Valerie 的帖子

我們一月正式入讀KCIS 繁體學校,中文程度會用返朗文同級課本,但慢教冇壓力。 ...

希望順利,是國際部嗎?

是!希望希望

bonbon1106 發表於 17-12-18 08:53
是!希望希望

加油啊

大家加油

回覆樓主:

你是下年一月插班 KCIS year 3? 那麼快排到的?

上星期in , 插一月返學

只要一有人退學,學校就會跟priority Call interview .
Add oil

bonbon1106 發表於 17-12-18 12:41
只要一有人退學,學校就會跟priority Call interview .
Add oil

Kcis係咪揸外國passport會有優先?

Sandy.hhp 發表於 17-12-27 23:02
Kcis係咪揸外國passport會有優先?
佢係國際學校所以有教育署7:3比例指引,唔可以話優先但會係快龍,排條隊唔同,其實呢兩年佢根本跟唔到指引,已經成55%係香港人

islychiang 發表於 17-12-28 22:30
佢係國際學校所以有教育署7:3比例指引,唔可以話優先但會係快龍,排條隊唔同,其實呢兩年佢根本跟唔到指引 ...

Is it only a "guideline" (i.e. Not a requirement/regulation), meaning it doesn't really matter if the school can't maintain the ratio?

And just curious- is the 55% number announced by the school? How did you find out? Most parents do seem to be local but obviously I can't tell whether they hold foreign passport ..
‹ 上一主題|下一主題