用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖羅撒小學 CHAT ROOM
樓主: AmyWonglo
go

聖羅撒小學 CHAT ROOM [複製鏈接]

Re: 聖羅撒小學 CHAT ROOM

其實有點似中學咁啊,,,,
學校先會編好課堂安排,如..(當住每日係上四堂先la...)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
day1,中文堂,數學堂,pe堂,音樂堂
day2,英文堂,數學堂,常識堂,美術堂
day3,電腦堂,中文堂,普通話堂,英文堂
day4,pe堂,英文堂,數學堂,音樂堂
day5,常識堂,公民堂,英文堂,數學堂
day6,中文堂,美術堂,電腦堂,音樂堂
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
以往係跟住星期一至五去執書包,而家要跟"day1-6"
....................
今日第一天返學(假設是星期一),跟day1課堂
明天第二天(tue),跟day2
..
..
..
第五天(fri),跟day5
星期六日放假...
下星期一返學到day6
下星期二到day1......
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
我會唔會越講越亂?ahahahah
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

Tinkerbell
其實我想請問,,,
係咪有d活動(如閱讀活動)間中會安排上堂前做???又會唔會有d活動安排在放學後??
咁校車咪跟唔到囉????
thx~
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

因為有時咁橋d 公眾期假大部份係 eg. Tuesday, 咪默少好多次書, 所以轉用Day 1 - Day 6 cycle 制.

星期一 Day 1,  星期二 Day 2......, 到第二個星期一就係Day 6, 星期二 another cycle start Day 1 again.  如星期三放假就 星期四順延係Day 2, 星期五係Day 3,  星期一係 Day 4  etc.......明唔明?

好在我個女係Friday學琴, 否則碰正新制第二日默書就趕歺死 !  講定你地知就係Mon - Thur 放學後課外活動要考慮清楚timing 夠唔夠 !

cameo,

佢地本來有早讀堂(once a week非正規), 用來read any books you like.  新制就直接有1堂閱讀堂, 1 堂課外活動正式编入time table, 校內時間进行.  放學時間不变, 校車都不变 la.

另家教會辨的課外活動全部Saturday舉行, 冇校車, 要自己接送.  So it is all optional.

Tks,

Tinkerbell,
thx,
我就係之前上個校網見"早讀"所以諗到搭校車問題~
其實我女剛停左唯一一樣課外活動了,因佢唔太鍾意學琴所以stop左,亦都打算將來睇定左返學時間先再plan佢d課外活動了...hehe

循環學習好, 不會因為公眾假期而影響學習進度, 我知有一些小學和大部份中學都是採用循環制的. 但係唔好處就係一定要小心執書包. 真係辛苦我們小一的父母.     

據知SFA都是用此循環制的,我覺得幾好,雖然初頭要適應及要小心,否則就容易著錯校服及帶錯書。

當年我升中一時咪就係成日攪錯日子囉,,,HAHAHAHA
都好o既,早d俾佢地習慣吓循環制,反正讀左幾年幼稚園都唔洗點執書包,其實就算係用以前的方法我諗佢地都係成日攪錯啊,,,,hahahahahaha

我自小已頗為"烏龍",可能俾個囡仲"論盡"。he!!!
加之我個囡怪怪地,唔多理人,你有你講,佢有佢做,完全唔會返來講學校d嘢,又十問九不應,只是對住你笑一下就當答咗。讀咗三年幼稚園,每年都只會同一個同學仔玩,多個都無。總之就無乎。希望讀左小學變下。
頭哂降 ...................

明天是迎新日, 希望好天啦! cameo, 到時 call 你      

haha....聽日大家見面了~
小朋友又可以入學校睇多d~
聽朝見嘞~

Hello cameo,

我今天打過電話比你, 但係打唔到. 不過唔緊要啦.

各位媽媽, 我個女今日好開心, 佢話好鍾意返學,你地個女點呀!     

可能我搭緊lift之類收電話唔到掛,,,因我都好遲先出門口呀~
今日見到心心媽同daisy媽咪,hheehehe~
我個女唔洗講,勁開心呀,,,,,
今日佢玩遊戲玩左成四十幾個印仔啊,,,我就累到散晒呢,跟住佢玩~又要拎住袋書,佢氣球都4個,又禮物,又公仔......我做左阿四啊,,,,,
你地女女點呀????我個女開頭見我話入st.rose要學好英文佢當時係唔鍾意o架,今日佢轉晒口風lu~
我開頭睇住阿女去排隊時都重係遊緊魂咁,跟完d老師同姐姐參觀完就完全兩個樣,又同我講某個高班姐姐好好玩~~~
我諗佢好期待開學,咁你地個小朋友呢???今日玩得開心嗎?
心心媽個女好斯文的啊,,,,hehehe

cameo

why '入st.rose要學好英文' Is it very difficult and hard to read and follow in St' Rose?

I want to know only , would you mind tell me?

sos888

希望女女唔好以為返學就是 = 玩.
不過佢真係好開心.
我迎新日問過其中一個主任, 佢話暫時唔會用普通話來教中文, 不過就會用英文來教英文, 一至二年級只會用中文解釋一些較難的生字, 三年級後就要全英對答, 學生也要講英文.
cameo, 8月尾再約個, 希望到時可見到其他媽媽.     

醒目開學勳章

好高興知道妳們的囡囡都喜歡聖羅撒小學,我囡囡當然很開心喇,咁多幼稚園同學一齊.星期六我囡囡亦拿了一袋禮品回家,連埋書同校服,真是滿載而歸呢.   

cameo,我囡囡唔係斯文,係病就真,她前一日發燒,不過迎新日咁重要我照比佢返咋!

cooyee,星期六我地都有講起妳,問妳點解無出來相認,下次記得call我地喇!

daisy媽個囡囡好social架,成日撩我玩.

個女果日都玩得好開心, d 姊姊安排d遊戲都唔錯, 同好有熱忱, 當日真係有得又有得擰, 擰到手都軟埋 ! 唯一是覺得買書果度應該安排多d人手, 唔駛d人排咁耐 !
我聽d人講st. rose d 中文好深喎, 所以我好驚個女d中文呀, 因為佢d中文真係好 :evil:
果日大家各有各忙, 好難傾計, 我又趕時間要走, 下次八月再同大家傾啦 !
我個女當同人warm up 左就好talkative, 真係驚收唔到咀, 比老師投訴呀 ! :cry:
我都希望佢地盡怏可以將中文同國語教呀, 希望唔駛等好多年啦 ! :-x

sos888,
其實係因為我個女對英文好反感,而我知st.rose相比maryknoll都已經唔算係好深,但對我女嚟講我都知係好"高難度"o架嘞~所以一定要預先俾左個心理準備佢先囉~我都好開心見到個女第一日玩得咁高興,不過就係咁更加要佢知道,唔係日日都係咁玩,尋日只係迎新日,開心之餘都要讀書的啊~最怕佢玩左一日當左st.rose係遊樂場~
cooyee,
我都真係想可以早日用普通話教中文,不過st.rose可能教學方式比較"穩陣"卦,因我上佢個網都見佢都係來年先開始"每日一篇(係唔係呀?我唔肯定~)
係囉,我地都有講起你,不過見接唔到你電話,又知當日買書試食等都要排隊,所以都唔刻意搵你囉,咁8月尾再會嘞~
心心媽.
haha,,,病都可以玩得咁開心,玩左一個朝早,咪身心舒暢好番晒?hehehe~不過我都有問個女排隊後做過乜野,佢話每兩個小朋友就有一個學生姐姐帶住的,佢話周圍睇,不過無得睇校長室(佢好似好有興趣,haha~),我都好留意d學生,覺得佢地都好乖,對新生小朋友都好關心,好熱心搵d小師妹玩,而老師d態度感覺上都好nice,副校長比我相像中風趣,因我成日以為校長會好嚴肅o架,,ahahahahhaa....我今日都有同阿女講,第時佢就要好似d姐姐咁,帶住d妹妹參觀學校,佢自己陰陰咀笑,,,
daisy媽咪,
我第一站就買書嘞,所以排得無咁金囉,,hahahaha,反而試食我就無乜心機等,我每隔一陣落去見重有咁多人,咁又上番一樓同阿女玩,行上行落,都成11:45先去食咋,我都覺得佢地安排遊戲好好,除左我地d女女開心之餘,我都見到老師好鼓勵d學生點去主動搵小師妹玩,見到d學生咁乖,更放心阿女未來6年o係度讀書添啊~
我都記得另一個topic提過佢地中文好似好深,我知而家教寫字o既寫法比較"煩",但好似話係一個字o既比例都要寫得啱先叫"正確",咁可能有d難度,,,hahahahaha...
各位,
8月尾再見嘞,到時大家唔洗拎住兩袋書,應該可以輕鬆傾偈嘞,ahahahahahahahahahaha

請問st. rose 小學是逢星期幾默中英文的??

Hi Song,

Did your daughter get a seat at St. Rose finally?  

‹ 上一主題|下一主題