用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 睡王子
go

...   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 16-6-16 10:50
同意,但校長同生果報既對話令到問題惡化,如果佢唔理生果,同學生解釋清楚行新政既原因,事情會簡單好多。 ...
Yes! 其實生果報嘅報導方式, 大家都好清楚. 當年我有個喺大學做professorr嘅朋友接受生果報訪問, 結果成篇嘢變成嗰記者嘅創作, 累佢增添咗好多不必要嘅麻煩. 激到佢死死下!

醒目開學勳章

ok3 發表於 16-6-16 11:53
Yes! 其實生果報嘅報導方式, 大家都好清楚. 當年我有個喺大學做professorr嘅朋友接受生果報訪問, 結果成篇 ...
記得以前中學有位阿sir先前係做記者,佢話為咗趕稿好多時係自己發揮想像力作新聞,有次佢事後去探訪苦主先發覺完全唔係嗰回事,感到內疚先轉行做老師,不過我相信家陣啲傳媒有良知嘅已經唔多囉。

回覆 bobbob 的帖子

做老師唔好得記者好多
都係眼白白見d學生做失敗者
香港學校只係一班生產失敗者的工廠
學習的課程叫認命

回覆 1985lady 的帖子

而小朋友,係真正毫無準備下,黎到我地既世界面對一切,包括自己生老病死,同面對其他人生老病死等等。

小朋友認為自己未ready 佢有權可以呼吸
(呼吸其實呢個係人人都可以選擇的 但有呼吸就有面對自己的責任)

出世後未幾出現嚴重殘障或疾病,被逼要咁樣一直面對呢個世界
(呢個世界 即係點呢 好定唔好
不過點都唔關你事 因為佢要面對係自己的世界
因為 子非魚...... )

如果似你成日講到咁無奈
真係只有問全能的神
先幫到手了

其實作為校長點做先算好?
學曾Sir無為而治?
學董伯假大空只說不做?
學689只做又不理人死活?
定還是唔應該有校長
直接由校董會決定所有事?
校長的野做又死
唔做更死
唔想咁樣可以點樣呀

long0 發表於 16-6-16 15:45
其實作為校長點做先算好?
學曾Sir無為而治?
學董伯假大空只說不做?
其實係屁股决定腦袋:做B3學校校長,最緊要係鎮得住個場;
做B1學校校長,最緊要係溝通,持開放態度,凡係重要事項都向各持份者解釋清楚。

反得老師, 就反得家長, 大家諗清楚此風氣一長, 可大可小. 下下搵公眾施壓先得到你想要嘅結果, 咁邊個惡就邊個嬴, 社會係咪要咁發展? 道理亦唔係單方面, 校長校政可能有偏差, 不過學生亦唔見得尊敬師長, 大人教細路勇敢表達嘅同時, 亦要教做人道理, 禮儀, 同理心, 協商能力, 多角度思考, 尤其出黎社會做野好緊要, 唔好咁易比人昆

引用:反得老師,+就反得家長,+大家諗清楚此風氣一

原帖由 CCCM 於 16-06-16 發表
反得老師, 就反得家長, 大家諗清楚此風氣一長, 可大可小. 下下搵公眾施壓先得到你想要嘅結果, 咁邊個惡就邊 ...
十分認同,這些反國家反政府反特首反學校反校長的角色,日後也會反公司反老闆反家庭反父母!以反得為榮,最後會不會走向反人類?加入IS?

回覆:銘賢學生聯署批「暴政」治校,校長被追訪要求先審閱報道

銘賢D學生,重要係高年級,b1學生,深水埗區,唔係個個都有好家底,普通人但讀到書,我當年學生會亦很active,有思想,所以我覺得佢地無錯,只係比生果報報導到佢地暴民,溝通方法黎姐,讀完中六都大學生啦,搵個中一出黎嘈就話姐

王家爸爸    發表於 16-6-17 09:03

引用:Quote:原帖由+CCCM+於+16-06-16+發表反得老

原帖由 moon.ng 於 16-06-16 發表
十分認同,這些反國家反政府反特首反學校反校長的角色,日後也會反公司反老闆反家庭反父母!以反得為榮,最 ...
返老闆唔得咩?

回覆:vencyk 的帖子

可以反老闆,當然是可以,可能每個人的看法不一樣,我還是喜歡自己仔女又乖巧懂事有禮又勤奮節儉懂感恩包容!當然為自己權益勇於發聲也是一種勇敢的美德,但是我還是喜歡那種真的有本事有努力刻苦的孩子,自己處境唔好處處挑剔埋怨不公,再勇敢都無法另人信服!

回覆 vencyk 的帖子

自由社會,老闆出糧給你,你為他完成工作,若合作不協調,老闆可炒你,你也大可以轉工,為何要花精神去反老闆。

資助學校內情況

政府出糧比校長,比教職員,他們只須完成教書工作(不是教人),若不合作不協調,無人可以炒佢,因為嚴格來說政府先係佢老闆,但又無能力管,學生大可以轉校,不過天下烏鴉一樣x。
所以反得就反
玩得就玩
反正沒責任 沒後果

最後要找數的只是學生的未來

王家爸爸  政府最多只係PROXY老闆。  發表於 16-6-17 13:26

回覆 王家爸爸 的帖子

你又知間學校B1學生最多??

long0 發表於 16-6-17 12:15
回覆 王家爸爸 的帖子

你又知間學校B1學生最多??
呢間DSE成績算係B1學校,如果唔係收B1學生多,咁佢既增值真係好大。

long0  可能呢兩年收生跌緊呢  發表於 16-6-17 16:17
mcl203    發表於 16-6-17 14:07

想知蘋果成日鼓吹反反反,  有無求證過有無支持的學生和家長,
尼D學生系就系勇敢, 不過吾可以一吾合要求就抗爭, 一間學校或社會, 小數人不能代表全部嫁

王家爸爸  傳媒生意難做,有人睇自然有人睇。  發表於 16-6-17 14:14

CCCM 發表於 16-6-16 17:54
反得老師, 就反得家長, 大家諗清楚此風氣一長, 可大可小. 下下搵公眾施壓先得到你想要嘅結果, 咁邊個惡就邊 ...
真系吾應該讚, 除了有勇氣之外, 年青人重有好多品德要培養... 例如設身處地為他人想下, 尊師重道等, 吾系一言不合就要抗爭

引用:Quote:原帖由+moon.ng+於+16-06-16+發表十

原帖由 vencyk 於 16-06-16 發表
返老闆唔得咩?
想反老闆就要自己有能力做老闆先

回覆 vencyk 的帖子

梗係反得老板啦~ 不過反老板通常蝕底係自己, 凡事有代價....
‹ 上一主題|下一主題