用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 兩間都有offer, 陳守仁定真道?
樓主: Lsfjoey
go

兩間都有offer, 陳守仁定真道?   [複製鏈接]

引用:你個女又開朗,又自信,呢2樣已經很好條件

原帖由 citygirl 於 15-03-29 發表
你個女又開朗,又自信,呢2樣已經很好條件,相信中學再發力,入到名 U應該唔難。

...
客氣了,肥妹仔成日攪攪震唔正經啦,鐘意玩多過讀書,等佢大啲會唔會開竅啦,U唔U就唔理佢囉。佢好鐘意拍野架,但自從上小學後我唔再比,所以呢次佢都玩得好happy

引用:Quote:原帖由+bbb330+於+15-03-29+發表TSL+

原帖由 silvia_ng 於 15-03-29 發表
咁要回帶返6年前啦。今年我仔都考緊中學,收風都知佢地考得唔錯(目前只知直資,同埋有啲一人有幾個offer),  ...
我朋友個女都有幾個 offers 係手!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+15-03-29+發表

原帖由 ANChan59 於 15-03-29 發表
我朋友個女都有幾個 offers 係手!
不過下下都母親的決擇,幾爭扎架

引用:Quote:mcl203+發表於+15-3-13+17:42+http:/

原帖由 bbb330 於 15-03-29 發表
TSL 小六考中成績一般, 但他們收取的小一應該大部份都是top students, 為什麼?
...
top 嘅中途跳船啦,點會留到小六

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+15-03-29+發表我

原帖由 silvia_ng 於 15-03-29 發表
不過下下都母親的決擇,幾爭扎架
他們會集中選中學有法文讀!

我朋友是男性,BBC,他已經一早有優先順序,不用在 EK,XXX vs YYY!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:mcl203+發表於+15-3-13+17:42+http:/

原帖由 bbb330 於 15-03-29 發表
TSL 小六考中成績一般, 但他們收取的小一應該大部份都是top students, 為什麼?
...
幾歲人仔去面試三幾十分鐘可以真係反映到本身有幾勁?唔好玩啦!

引用:Quote:原帖由+bbb330+於+15-03-29+發表TSL+

原帖由 Soundervolt 於 15-03-29 發表
幾歲人仔去面試三幾十分鐘可以真係反映到本身有幾勁?唔好玩啦!

直資學校只係將弱勢家庭嘅囝囡拒諸門外,只係將家庭背景啱學校口味同疑似醒目乖巧嘅小朋友取錄,身邊都識人當年被TSL取錄,但宜家讀得好吃力。所以話收得嘅都係Top Students? 未必!

K1 面試就可以咁講,但P1 面試三十分鐘絕對可以分到高下

回覆:silvia_ng 的帖子

你個女好有自信,對鏡頭好敏感,very presentable, 請問佢係咪成日出現喺campus tv㗎?

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-03-29+發

原帖由 manta_ray 於 15-03-29 發表
K1 面試就可以咁講,但P1 面試三十分鐘絕對可以分到高下

我仔同學當年考TSL都唔收(連2nd in都冇),後來讀普通派位小學後插班喇沙,跟住佢年年考三名內。如果TSL有咁好眼光就喺同一年收咗佢而唔係收咗我個讀到氣咳嘅外甥仔啦!

回覆 manta_ray 的帖子

同考K比,考小一係 muscle time。吾容易因為好乖、坐得好,似受教,就脫穎而出。好幾間學校(包括Tsl),係考得幾全面。
不過始終5歲人仔,仲係好多變數。

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+15-3-29+22:59

我反而覺得佢並非只睇成績囉,起碼so far成績差都唔會放棄佢吧!

引用:你個女好有自信,對鏡頭好敏感,very+prese

原帖由 smellycat 於 15-03-29 發表
你個女好有自信,對鏡頭好敏感,very presentable, 請問佢係咪成日出現喺campus tv㗎?

...
好遺憾,我女兩年都入唔到campus tv的 (p3 可開始申請), 學校大把同學叻過佢啦! 上年佢自薦果個video, 佢係自編自導自演扮羅密歐與朱麗葉,扮哂男女角+意大利人口音,我一路拍一路笑(王家衛上身), 但衰左 傻妹知道返黎喊左好耐 始終天外有天人外有人啦!

原帖由 sissysze 於 15-03-29 發表
top 嘅中途跳船啦,點會留到小六
唔覺top既走,反而邊緣果啲閃左,佢地都有後著,我知今年起碼兩個係離開香港,不過又係唔講咁多,免得有家長唔like

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-03-29+發

原帖由 silvia_ng 於 15-03-30 發表
我反而覺得佢並非只睇成績囉,起碼so far成績差都唔會放棄佢吧!

我無話過TSL唔係好學校,反而我覺得佢地對學生喺唔同需要嘅支援上做得唔錯。我只係舉出實例去指出唔係經過直資/私校揀選過嘅所有取錄學生都係Top Students.

引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+15-03-29+發表

原帖由 ANChan59 於 15-03-29 發表
他們會集中選中學有法文讀!

我朋友是男性,BBC,他已經一早有優先順序,不用在 EK,XXX vs YYY!
哈哈,我都係有preference, 唔洗xxx vs yyy 而且xxx vs yyy有啲難compare,  始終好少家長分開小朋友讀書,唔同人比意見又冇標準,eg :功課多少?點為之多?改正計唔計?深淺?!有冇愛心?!呢啲好難直接比較。

引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+15-03-30+發表

原帖由 Soundervolt 於 15-03-30 發表
講真,我從來唔覺得我兩件係top student, 我只覺得係緣份,大家合眼緣咪一拍即合囉。

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-03-30+發

講真,我從來唔覺得我兩件係top student, 我只覺得係緣份,大家合眼緣咪一拍即合囉。

...

對!申請直/私小學係好講緣份,多過任何學生本身潛在能力。所以奉考唔到直/私小學嘅朋友,佢地嘅子女未必係唔夠其他人叻,只係唔夠其他人對嗰啲學校有緣份而已。

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+15-03-29+發表to

唔覺top既走,反而邊緣果啲閃左,佢地都有後著,我知今年起碼兩個係離開香港,不過又係唔講咁多,免得有家 ...
係咩,我知有二個14-15年度都跳咗去傳統女校,入得到呢二間學校嘅一定唔係邊緣人,幾年級唔講啦,費事人地家長唔喜歡。

引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+15-03-30+發表

原帖由 sissysze 於 15-03-30 發表
係咩,我知有二個14-15年度都跳咗去傳統女校,入得到呢二間學校嘅一定唔係邊緣人,幾年級唔講啦,費事人地 ...

好多冇優質或甚至乎無聯繫中學嘅一線小學,例如TSL、KTS、APS、SFA,都會發生Top Students中途轉校嘅情況。與其等到玩升中遊戲去心儀中學,倒不如早一歩插班轉去嗰啲心儀學校嘅直屬小學,可以減輕玩升中遊戲之苦。

‹ 上一主題|下一主題