用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 博兒子入喇沙 雙非家長信錯教 入天主教校稱信基督教 ...
樓主: awah112
go

博兒子入喇沙 雙非家長信錯教 入天主教校稱信基督教 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+FattyDaddy+於+13-10-01+發表

原帖由 awah112 於 13-10-01 發表
佢應該去信佛
又可以話似無神論者!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章

引用:佛教稱為無神論的意思是什麼?+http://www.

簽名被屏蔽

有無咁搞笑呀? 不過為左入名校搞咁多野,究竟係米真係對小朋友好呢? @@

JustAParent 發表於 13-10-1 12:10
天主教絕對唔係信聖母多D, 聖母根本唔係天主教徒直接宣信的對象,天主教敬禮聖母。Anyway, 這裡是教育版, ...
哦....我見好多天主教堂都擺聖母抱聖子像, 唔似基督教堂多數系耶穌上架像....不過都系講我既睇法啫, 對錯我都無興趣去睇書, 要睇我都揀佛學書啦.....

shadeslayer 發表於 13-9-30 20:58
中國古訓:便宜莫貪.......太so既野都系望下就算啦.....費事希望愈大,失望愈仲大.....
///////
乜都信D,大包圍,應起碼中一樣。
///////

又便宜,又大包圍,你兩位唔係咁尊重宗教。
大姐.....我地各自講自己既取態關尊唔尊重宗教咩事?????
請問我地點唔係咁尊重宗教? 你又點做先係尊重宗教呢?

引用:Quote:JustAParent+發表於+13-10-1+12:10+

原帖由 samuel89 於 13-10-02 發表
哦....我見好多天主教堂都擺聖母抱聖子像, 唔似基督教堂多數系耶穌上架像....不過都系講我既睇法啫, 對錯我 ...
我無意挑剔你的說話,但你沒可能在基督教堂見過十字架上有耶穌像吧。善意一句,宗教雖是很個人選擇,但在沒多了解下發表評論很易招惹麻煩的。

samuel89 發表於 13-10-2 10:52
哦....我見好多天主教堂都擺聖母抱聖子像, 唔似基督教堂多數系耶穌上架像....不過都系講我既睇法啫, 對錯我 ...
基督教堂的十字架上是没有耶稣像的.

samuel89  多謝指正, 可能我見既唔系基督教, 系基督教唔承認既分支....  發表於 13-10-2 11:40

JustAParent 發表於 13-10-2 11:25
我無意挑剔你的說話,但你沒可能在基督教堂見過十字架上有耶穌像吧。善意一句,宗教雖是很個人選擇,但在沒 ...

我的確唔敢肯定是否基督教堂見過(不過基督教有勁多分支), 我的確冇去清楚了解, 但我重申我系講我既睇法啫, 絕對唔系發表評論, 你絕對可以挑剔及指正我的說話, 挑剔及指正我,我唔會介意,仲要多謝你,thx!

p.s.發表評論的確需要多了解, 但我講下我既睇法,或者系我既感覺都只系有果句講果句,應該可以容許我唔去求真卦......

引用:Quote:shadeslayer+發表於+13-9-30+20:58+

原帖由 samuel89 於 13-10-02 發表
大姐.....我地各自講自己既取態關尊唔尊重宗教咩事?????
請問我地點唔係咁尊重宗教? 你又點做先係尊重宗教 ...
你兩位咁利害,發言要男人,又要有種,又大姐又大嬸咁叫人,又表達意見可以求其嗡不求真,你地贏哂喇,我叫口喇。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

重點係佢無攪清楚人地Requirment. 其實如果requirement 要求洗腳, 賴鞋底, 兼收skin, 可以即入的話, 相信都有唔小父母即做.

shadeslayer 發表於 13-10-2 12:48
你兩位咁利害,發言要男人,又要有種,又大姐又大嬸咁叫人,又表達意見可以求其嗡不求真,你地贏哂喇,我叫 ...

大嬸, 街市罵街就肯定唔夠你來......
不過系呢樹發言有晒紀錄, 邊個有理有據,邊個求其嗡, 冇得"呃"網友架......想用街市罵街果d方法, 一早注定大嬸你輸硬架......

獨孤求敗 :
//是實上,在任何宗教的角度上,只有相信「神」,才能得到救贖,否則死後不會有好下埸.
cow:
//佛教唔係.

//信徒要相信他們的「神」(佛陀)所宣揚的道理,才能出三界脫離輪迴,否則死後不會有好下場(受輪迴之苦)。

cow:
要弄清礎, 相信「X」跟相信「X」所宣揚的道理, 是兩樣野.

引用:Quote:cow+發表於+13-10-1+00:37+佛教唔係

原帖由 獨孤求敗 於 13-10-03 發表
佛教原則上也是一樣,信徒要相信他們的「神」(佛陀)所宣揚的道理,才能出三界脫離輪迴,否則死後不會有好 ...

凡事先學習理解?神宗教與人文宗教的分野,自救與他救的不同,業與原罪的概念,我很小時牧師解釋過,大學上宗教系的課教授也這樣教,你找本宗哲的書也應這樣區分。佛陀在佛教中根本不是神,你把「神」這個概念不斷擴大,當然所有宗教也沒有分別,也沒有辦法說你錯, 邏輯上叫tautology.

cow    發表於 13-10-3 22:28

JustAParent 發表於 13-10-3 20:28
凡事先學習理解?神宗教與人文宗教的分野,自救與他救的不同,業與原罪的概念,我很小時牧師解釋過,大學 ...

拜服了,........ 師兄就真系有資格叫人去睇書啦
‹ 上一主題|下一主題