用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 你o地好,我係一名幼稚園教師,想問o下大家意見 ...
樓主: gracewong1107
go

你o地好,我係一名幼稚園教師,想問o下大家意見 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 你o地好,我係一名幼稚園教師,想問o下大家意見

家長叫你捐番佢褲浪, 好似係過份左, 但如果我係個個家長, 我諗都會好慶lor....may be 你當係玩lor, 你好似講過話冇所謂....

紫菜 寫道:
唔係瑪,
要你捐番佢地個(庫浪)???
我有冇睇錯???     

If they really have this request, I think ....     

要你捐番佢地個(庫浪)??? 好似過份了!!!       

係...佢o地要求我要咁做..佢o地認為要我感受返到底捐人褲襠有o的咩感覺...要我知道係咩一回事...同埋佢o地覺得我要咁做先係道歉...下o左佢o地啖氣

佢o地家長俾一日時間我考慮...

Miss Wong,今次班家長又過分咗D,你係做得唔正確, 但班家長都唔見得有教養喎!

大碼BB媽媽 寫道:
Miss Wong,今次班家長又過分咗D,你係做得唔正確, 但班家長都唔見得有教養喎!

冇錯! Miss Wong你今次係做得唔啱, 但係我相信你唔係存心悔辱小朋友, 但而家D家長要求你捐番佢哋褲浪, 我覺得佢哋擺明係存心悔辱你囉! 咁都好冇品啫!

Miss Wong,
Although what you did before was a bit silly, but I think you really feel sorry now and would do the right thing in the future.  If I were you, I will not do it (捐返果位家長).  Because no one is going to respect you as a teacher in the future if you do this.  I would prefer resign if the parents could not accept your apology.   But, I think one of your problem would be you might have explaint too much.  I think if you simply apologised, it would be easier for the parents to accept you but once you tried to explain why you did this & that, they would think you want to deny.  They 好激動咁鬧 you is a way to relieve "啖氣"!!  This could be a painful experience for you but try to learn things from this.
:wave:

呢個topic真係有少少驚嚇,首先睇到要小朋友捐褲浪,身為媽媽真係有口的激動,但那位要求ms.wong捐番佢哋褲浪的家長,就更加無教養,我自問亦不是什麼高尚的人,但呢個case中我亦唔會要求個老師捐番褲浪, 己所不欲,勿施於人.
我相信只要個老師知道家長的相法,以後多加注意就是最緊要的!

我諗果位家長當時好慶先咁講,我諗無邊個做父母知道會唔慶0架啦!!!

但慶還慶,做人阿媽亦都唔可以咁無品!鬧完人(重要係你阿仔/女個老師   :exclaim: )佢又肯道歉,重想點     :evil: [size=medium]其實呢個時候校長應該發揮佢既地位,校長代表校方向家長道歉,並保證以後無淚似既事....(最多番去再ping個先生,但自己頂住先)唔接受就自行決定是否轉校 :-x  
nothing has comes from nothing

我都覺得個家長太過份,雖然MS WONG係錯,但佢出發點並不是有心要小朋友受恥辱,但個家長要人做返"損褲浪"呢個舉動,係有心,有動機,係要佢受恥辱,咁個家長就好有問題!佢可以要MS WONG辭職,又或自己轉校,但要人做D自己都接受唔到的事情,如果小朋友見到,又或知道左因老師都咁做,咁個小朋友會覺得原來咁樣都唔係咩一回事,咁到時D家長更加不知應該怎樣教個小朋友,MS WONG我建議你辭職!

認同兩位:而且教師都有尊嚴,懲罰不一定用相同方法,好似stcnwt頭先咁話:己所不欲,勿施於人 ~ 更何況不知者不罪,Ms.Wong 係唔啱 - 但都應該用啲文明既方法去達到要佢明白及知錯呢個目的。是的,其實校長應出面調停!
如果比個小朋友知道個老師因無知/無心之失做咗唔啱既事,而有咁既懲罰,我諗佢都未必想係咁,老師不再被小朋友尊重,而且可能有個報復的訊息,日後亦可能不容易原諒他人或會報以一些手段,稚子無辜 ~ 有咁既典範比佢哋睇到接收咗而影響日後處事,實在…………………………….
叮噹 寫道:
[quote]
大碼BB媽媽 寫道:

冇錯! Miss Wong你今次係做得唔啱, 但係我相信你唔係存心悔辱小朋友, 但而家D家長要求你捐番佢哋褲浪, 我覺得佢哋擺明係存心悔辱你囉! 咁都好冇品啫! [/quote]
我叫伯謙 - 媽咪叫我Bebe,我係2003年10月23日出世,依家有28磅、89cm高、啱啱2歲啦!! ***** Singapore trip ******* SINGAPORE TRIP PHOTO - LOT 2

認同candyamom講法:其實呢個時候校長應該發揮佢既地位,校長代表校方向家長道歉,並保證以後無類似既事....Miss Wong 雖然有問題, 既然都俾人勁駡咗咁耐(包括我)都已經好大教訓, 忟係忟佢之前話極唔明, 而家明白又肯改過, 相信經此一役, 以後一定慎言慎行。而那位家長亦確實無品, 點可以這樣做呢, 應藉此教導子女有容人之量, 相反作出這樣要求, 正所謂言教不如身教, 都為他的子女擔心, 另外校長確實有問題, 首先不了解老師教學活動, 到出事後家長作出無理要求竟叫Miss Wong 回家考慮, 即認同該位家長, 做得教長應有判斷力, 甚麽可行甚麽不可行, 其實該家長侮辱Miss Wong即侮辱學校, 容許家長這樣做, 還怎樣教小孩尊師重道呀, 其實校長是第三者是最好的調解人, 如果校長處理得好, 舒解到家長的怒氣, 可能那位家表未必有此無理要求, 講講吓, 個校長真係好有問題, 今次真係真係好想知呢間係邊間幼稚園, 不是單一問題而是整體都有問題, Miss Wong 請pm你間學校名, 就算唔講名都講地區, 等我警惕吓

MISSWONG
個家長好過份!但最衰就係你之前真係做得好錯,如果你同佢講老師都有尊嚴的,佢又會話番你點解要比佢地D小朋友捐你褲浪!
不如咁啦,你話你係參照參巧書黎設計呢個遊戲既,當中沒有半點侮辱小朋友之嫌!
或許,以後在週前每個家長都給予一份來週既活動表及內容,如有問題可提出,就可避免有不愉快事件發生了!
希望你快快能將此事解決!

己所不欲,勿施於人.
明知咁做唔啱,點解仲叫人咁做?
嗰兩個家長真係有問題!!!
最可憐係個小朋友......who"ll be their role model?
我建議ms wong唔可以應承,
因為如果妳都明白咁樣做係唔合適,
點解又要做?呢個係一種侮辱,絶不能compromise!
人應該係有尊嚴嘅!
依家應該係校長出場嘅時候啦!
如果個校長都唔幫妳,ms wong妳應該走.

我都好想知你其他同事對此事有咩反應!???! 你話當時仲有另一位著裙的老師都一齊玩o麻......... 佢有無比家長投訴!??!? 佢又咩意見!?!?!? 其他老師咩意見!?!? 有無同事同你傾返!?!?! 校長咩意見!!??

當事人的家長緊係好嬲好嬲啦!! 將你的 case 比個例, 如果黃老師你同小朋友同埋家長一齊玩, 家長做山洞, o甘你會唔會都捐家長的山洞!??!?!

我估佢地都係想你知道囉!!!

你邊間學校o即........ 講比我知啦!!!
Hei-Hei

仲有,唔記得讚吓ms wong妳.
雖然妳之前做錯咗,但妳肯虛心請教其他人,
不恥下問,願意接納人哋意見,係值得讚揚嘅 :

貓公主 寫道:
己所不欲,勿施於人.
明知咁做唔啱,點解仲叫人咁做?
嗰兩個家長真係有問題!!!
最可憐係個小朋友......who"ll be their role model?
我建議ms wong唔可以應承,
因為如果妳都明白咁樣做係唔合適,
點解又要做?呢個係一種侮辱,絶不能compromise!
人應該係有尊嚴嘅!
依家應該係校長出場嘅時候啦!
如果個校長都唔幫妳,ms wong妳應該走.

同意,大人細路都不能受辱,如你做的話,直情"冇"辱埋教師行業!到時冇人睇得起你。你校長以為你做返會冇事?天真,呢D家長肯定週街唱,唱學校、唱校長......校長咁都諗吾到,吾方叻得去邊。

你先客氣同校長相量,知自己錯左,合理嘅賠罪冇問題,但一定要維護教師行業&學校尊嚴,睇睇校長點,如要你引咎resign都冇辦法(不過我覺得吾使去到呢步),咁critical,好睇校長點擺平,如佢諗住吾出面,由得下屬同家長糾纏的話,你應該睇吾起呢種校長而遞信,幫呢種人做野吾會學到野,兼冇前途。

(唉!呢D家長點教仔.......)

我諗亞miss wong一直都認為呢個遊戲係無問題架, 到d家長要求佢捐留佢地褲襠, miss wong先至體會到d家長點解咁慶。唔好話一個教師, 身為一個人都應該做每一件事, 都應該為對方設身處地諗下。

今次事件, 希望d家長放過miss wong啦, 事件已經發生左勒, 已經無得補救, miss wong都道歉左勒, 我諗佢都明白佢點解錯架勒, 若果家長強要做番佢做錯既事, 只令人懷疑你地品德, 因為我諗當初miss wong係無知而做錯, 但係家長一早已經知道咁做係唔啱。

[size=large]照咁睇, 呢間學校整體都有問題, 校長, 老師和家長(當然唔係全部), 我而家真係好想知呢間係咩學校, miss wong你可否PM話我知?
‹ 上一主題|下一主題