用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 校隊 & 泳隊的分別
樓主: 1205
go

校隊 & 泳隊的分別 [複製鏈接]

原帖由 janetlam74 於 10-8-31 16:45 發表
我仔仔去左泳能學水只有4個月^^
佢地好喜歡dragon sir!!!
請問wensi你小朋友要學幾耐才會去操水?
why唔返去學校校隊操水?我仔校都有...但因係朋友介紹
點知小朋友好like阿sir ...

我仔一入就係C隊,  係兩小時一堂.
C隊半操水半執動作.
學校無校隊, 年年選人去比賽. 選左人再俾泳天操水放學去喇沙游.  比賽完就散ga la!  唔跟泳天都得,我又唔係好like 太遠.
dragon sir 係A 隊好惡GA

18号周年dinner 你去唔去? 可以相認wow!

hi wensi,

尋日7點幾去到, 竟然無位泊, 前面仲有2架車排緊入場, 咁岩見到教練, 我放低阿仔俾佢就走啦, 後黎阿仔話人山人海, 真唔真??

阿仔個教練教一粒鐘, 跟住去嬉水池玩潛物遊戲半粒鐘, 我見佢玩得幾過癮, 如果要佢硬游2粒鐘唔知得唔得.

Hi janetlam74

請問泳能在那泳池教游水,我有興趣專可否給予詳情,

原帖由 janetlam74 於 10-8-31 16:45 發表
我仔仔去左泳能學水只有4個月^^
佢地好喜歡dragon sir!!!
請問wensi你小朋友要學幾耐才會去操水?
why唔返去學校校隊操水?我仔校都有...但因係朋友介紹
點知小朋友好like阿sir ...

原帖由 IRON 於 10-8-31 19:16 發表
hi wensi,

尋日7點幾去到, 竟然無位泊, 前面仲有2架車排緊入場, 咁岩見到教練, 我放低阿仔俾佢就走啦, 後黎阿仔話人山人海, 真唔真??

阿仔個教練教一粒鐘, 跟住去嬉水池玩潛物遊戲半粒鐘, 我見佢玩得幾過癮, 如果 ...

真係好多人ga! 這個星期少D 人啦 就開學.

兩個鐘唔會扯到好行, 放鬆來回5-10個, 計時又5-10個, 又會用下板. 又會比賽吓.  我仔初初有講辛苦ga, 練吓練吓又過左, lee D 就係毅力同吃苦能力.  當然你頂唔順可以早走OR同教練商量, 佢地有辦法.

原帖由 Eganmami 於 10-8-31 22:09 發表
Hi janetlam74

請問泳能在那泳池教游水,我有興趣專可否給予詳情,

你入去睇
http://www.winglandsc.com/

我仔一入就係C隊,  係兩小時一堂.
C隊半操水半執動作.
學校無校隊, 年年選人去比賽. 選左人再俾泳天操水放學去喇沙游.  比賽完就散ga la!  唔跟泳天都得,我又唔係好like 太遠.
dragon sir 係A 隊好惡GA

咁.........遠,真係留返tko操好d!
你仔操咁多.........會否影響到學業?
我怕阿仔無時間.....................唉!

原帖由 janetlam74 於 10-9-1 01:59 發表
咁.........遠,真係留返tko操好d!
你仔操咁多.........會否影響到學業?
我怕阿仔無時間.....................唉!

會否影響到學業?....................我又唔知佢乜都唔學會唔會考頭10名, 但係我睇佢唔係lee d 料子.  P1-3 都係around 3x/150人, 我收貨可能d 人未發力.  P4 同學仔同阿媽都出力for 升精英班.  我同仔都好懶唔學野成日追電視劇. 我又唔會請假陪考.

我仔重有琴,樂器同lego. 今年佢要補英文,我開始教唔到佢.

我怕阿仔無時間....................我要佢做野快手快腳, 唔係乜都唔洗玩日日係企做功課.  我6:30pm 返到屋企多數做完.  唔知今年點"見蕉拆蕉".  我地放假好少去玩,我唔會帶仔shopping /飲茶飲幾粒鍾. 留係屋企多, 溫吓書休息吓.  

我無工人得我一個, 我都未叫辛苦所以我都唔俾仔咁易give up.  唔俾佢學佢想死多d.  

佢尋晚出盡力要入B隊, 佢D 朋友仔pass 哂得返佢好無面.  游到56"自, 蛙1'03" 都pass.

岩岩車左阿仔去tko游3點, 我坐係看台5分鐘就頂唔住閃左返屋企, 我驚會中暑!

原帖由 wensi 於 10-8-31 23:17 發表

真係好多人ga! 這個星期少D 人啦 就開學.

兩個鐘唔會扯到好行, 放鬆來回5-10個, 計時又5-10個, 又會用下板. 又會比賽吓.  我仔初初有講辛苦ga, 練吓練吓又過左, lee D 就係毅力同吃苦能力.  當然你頂唔順可以早走 ...

原帖由 IRON 於 10-9-1 15:41 發表
岩岩車左阿仔去tko游3點, 我坐係看台5分鐘就頂唔住閃左返屋企, 我驚會中暑!

暑我中過啦! 我地行去泳池,個日又係打風前, 去完嘔到死死吓.

wensi,
阿仔已學完蛙式,請問11月開始得返主池.....佢未去過咁深
水架.......又唔識踏水影.......阿sir會教踏水影嗎?很累時...
是否在側邊扶著抖下................
唔知你明唔明我講咩呢?我唔係好識講........hehe

原帖由 janetlam74 於 10-9-2 12:47 發表
wensi,
阿仔已學完蛙式,請問11月開始得返主池.....佢未去過咁深
水架.......又唔識踏水影.......阿sir會教踏水影嗎?很累時...
是否在側邊扶著抖下................
唔知你明唔明我講咩呢?我唔係好識講........hehe ...

我知你講乜

我仔好似無正式學踩水ge 落左水自然會.  佢地會扶邊/條繩.  佢地唔怕水, 好好笑成日彈吓彈吓係深水ge 地方.

我估阿sir有教.

老公話呢幾日空氣勁差, 佢叫我呢d高危人士(成日涼慣冷氣既人)唔好係條街咁耐, 好易焗ccccc.

原帖由 wensi 於 10-9-1 22:03 發表

暑我中過啦! 我地行去泳池,個日又係打風前, 去完嘔到死死吓.

各位媽咪:

請幫忙比D意見.

我囝囝游開的泳會教練叫囝囝入泳隊.

囝囝對游水有興趣,非常想入泳隊.

但是,囝囝年尾才7歲,老公覺得囝囝太細,怕佢無足夠體力應付(一星期游3天,每次2小時),加上其實囝囝現在只會3式(未識碟式)D泳姿仲有待改善.

請問通常幾多歲入泳隊?太細開始操會不會影響發育.

一般泳隊要求如何?入了泳隊,教練會唔會泳姿,或其實通常入得泳隊的小朋友D泳姿已經好好,只係操水.

應否等囝囝大D學好4式才比佢入泳隊.如果放棄此機會,是否可惜.

原帖由 懶羊羊 於 10-9-6 16:47 發表
各位媽咪:

請幫忙比D意見.

但是,囝囝年尾才7歲,老公覺得囝囝太細,怕佢無足夠體力應付(一星期游3天,每次2小時),加上其實囝囝現在只會3式(未 ...

首先搞清楚自己(父母)想點, 我同老公意見一致, 只想阿仔強身健體, 游水係活動, 主打係讀書.

我仔舊年(8歲)暑假先開始學第一式, 成個冬天就係操獨孤一式, 但係操到泳姿好靚, 夠氣夠力; 學識後到今年5月先學第二式, 教練唔知幾多次同我講佢可以入泳會/泳隊操, 好快會提升速度, 不過我地話唔好啦, 一年學一式, 四年咪學到四式囉, 呵呵呵.

老實講, 學到四式姿勢唔難, 要靚同夠體力先係長期訓練先得到既, 小學程度會越黎越深, 搞掂學業為首要, 不過每人情況唔同, 以上只係我地既決擇.

簽名被屏蔽

我個仔快到8 yrs
佢6 yrs 先開始游泳
最初游泳班
進度較慢

因想亞仔入校隊
由佢剛7 yrs
就每星期游三日
每次2小時
最初見佢都辛苦
但其實亦很快適應

這個暑假日日游(除外遊)
仲試過有兩天, 一天游兩場
即一天游5-6小時 (駁私鐘)

因教練都要求嚴格
見佢被人鬧和罰時
都好心痛

問過佢不如唔好操啦
佢話要繼續游

現在佢50米自, 約50', 50米蛙56'左右
但已經係泳隊最慢的一個

各位媽咪:

請幫忙比D意見.

但是,囝囝年尾才7歲,老公覺得囝囝太細,怕佢無足夠體力應付(一星期游3天,每次2小時),加上其實囝囝現在只會3式(未 ...

原帖由 ming2 於 10-9-6 21:27 發表
同意IRON所講,要睇你家長點睇...

我大囡舊年六歲八個月大入隊操,當時佢只係識背同自由式..入隊一年,宜家叫做學晒四式,不過個蝶式就真係未游得靚,仲有排執,其他個三式都叫唔錯咁啦...今年九月細囡(六歲四個月大)亦開 ...

一齊游=同組??

簽名被屏蔽

各位媽咪:

請幫忙比D意見.

小朋友鐘意游水,入泳隊操下都唔係壞事,開頭操水一定辛苦,但好快就會習慣,7歲開始操差唔多啦,唔算太早,只要唔操體能,係唔會影響發育,唔駛一定要識晒四式先操0架,所有泳會都係一路操一路教,就算職業泳手都一樣要執式0架,同埋想入泳隊幾時都可以,依家間間泳會都搶客,就算暫時唔入都唔會可惜.

JOJA,
阿囡最近都轉0左泳會呀,同埋我0地後補到油尖旺區賽呀,到時見呀

我仔仔P3開始操水, 開頭一定話辛苦. 但你話唔俾佢學佢又唔會肯,好似想死咁.  
我地泳會都唔洗四式先入得.  
分C隊游到兩式50米就入得
B隊要自1分  蛙1分05秒
A隊難D 要9歲以上 最少兩項達D3水平.

影響發育............我諗唔會掛, 我仔都有高係唔肥.  我地游完唔會去食野, 要食都等1小時.  我仔話咁先唔會變肥仔.

你小朋友係喜歡游水ge 佢會頂到.  唔like ge 15分鐘叫走.

我心態係有獎更係錦上添花la, 我地仲要為升中奮鬥.  無獎就當練氣吹樂器.

‹ 上一主題|下一主題