用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會協和小學 09年9月入讀協和下午的家長~傾下...
樓主: dudu19812002
go

09年9月入讀協和下午的家長~傾下... [複製鏈接]

原帖由 dudu19812002 於 09-8-29 00:50 發表
放學老師叫冇家長既同學仔出去等老師照顧,就知邊個係你阿仔囉.....

其實去唔到,我好唔開心架,阿仔都一樣唔開心呀...
唔該晒先...咩方法都可以,email ? 或者交由小朋友交收﹖

醒目開學勳章

原帖由 ronnielee 於 09-8-30 23:28 發表
你囝仔讀咩班呀?
我會去金龍買,話晒老字號。應該可以唔買,不過我令願買夾棉褸都唔買校褸,話晒容易洗。
至於書包,通告話要帶空書包,唔知會唔會有派
...

夾棉樓係咪即係校樓呀???定係有兩款樓架??
[

醒目開學勳章

原帖由 happypooh0127 於 09-8-31 11:41 發表
我囝囝讀1L呀~~
其實我最驚佢返到屋企唔記得老師講既野咋,特別係要帶咩帶咩嗰D呀,佢唔講,我地真係唔知架嘛...

其實係架~所以我都好驚阿女佢咩都忘記哂,次次放學落左車,我都問佢學校老師有冇野俾我或者係同我講架??
[

醒目開學勳章

原帖由 Xenc 於 09-8-31 14:34 發表

其實去唔到,我好唔開心架,阿仔都一樣唔開心呀...
唔該晒先...咩方法都可以,email ? 或者交由小朋友交收﹖

唔怪得當日我見你阿仔好似唔係好開心咁啦...不過,父母有事做都冇法子,阿仔佢遲d會明既...
我send mail俾你..不過你條link黎既,我上載左呀!你mail係咩呀??
[

原帖由 dudu19812002 於 09-8-31 15:02 發表

唔怪得當日我見你阿仔好似唔係好開心咁啦...不過,父母有事做都冇法子,阿仔佢遲d會明既...
我send mail俾你..不過你條link黎既,我上載左呀!你mail係咩呀?? ...

係呀,我同佢做左幾晚輔導gala,解釋比佢聽點解去唔到,佢好想我地去支持佢ga,可惜今次真係撞到正一正。我之前pm左你ga,anyway,再來一次。

dudu,好勁,已收到,thanks

仲有想問吓你地第日正式返學嗰時會比d咩小朋友帶返去小息食呀?? 會比幾多呢?? 我又驚比得太多到時佢食唔哂個飯盒呀~~~ 同埋知唔知學校有冇水機裝水架??
haha...仲有一個好蠢既問題呀:
學校話要用食物袋裝住個小食盒同埋水樽,咁個食物袋係唔係嗰d密實袋?? 定係買個布袋仔都得架??

醒目開學勳章

原帖由 Xenc 於 09-8-31 15:47 發表

係呀,我同佢做左幾晚輔導gala,解釋比佢聽點解去唔到,佢好想我地去支持佢ga,可惜今次真係撞到正一正。我之前pm左你ga,anyway,再來一次。

唔緊要既,阿仔會明白架~~你用心良苦呀!
[

醒目開學勳章

原帖由 Xenc 於 09-8-31 15:52 發表
dudu,好勁,已收到,thanks

因為角度問題,都影得唔好,仲要俾人撞....
[

醒目開學勳章

原帖由 happypooh0127 於 09-8-31 16:29 發表
仲有想問吓你地第日正式返學嗰時會比d咩小朋友帶返去小息食呀?? 會比幾多呢?? 我又驚比得太多到時佢食唔哂個飯盒呀~~~ 同埋知唔知學校有冇水機裝水架??
學校話要用食物袋裝住個小食盒 ...

我多數都係俾餅乾,都唔俾得多架~我都係怕佢食唔落午餐..不過,我估佢地都會掛住玩多過食,所以小休既食物會剩架...我個女個盒唔係好大架咋..一個盒我估有十幾塊細既動物餅!!我估都夠卦...學校有水機架~我阿女第1天返適應班唔夠水飲,老師都叫佢去水機倒水,不過我就叫佢唔好,怕唔合衛生,所以我同佢第2天都帶左2支水,不過佢又飲唔哂喎~點知第3天又變返1支囉...
唔好用"蠢"字...應該用"關心",
應該係用個環保袋呀!即係手抽膠面防水嗰d呀!!我都買左個俾阿女,唔需要太大,夠放個樽及盒就ok~私人講俾你聽,最好係可以放低時企住架啦~唔係怕漏水呀....
[

原帖由 happypooh0127 於 09-8-31 16:29 發表
學校話要用食物袋裝住個小食盒 ...

唔蠢,我都有呢個疑問...我諗緊一個可以揹既布背袋仔,因為小息揹住都有有對手玩,唔使手攞住咁論盡,第日開學後再參考其它同學有咩更好既方法。

仔話學校要自己"針"水,我諗有水機。小食就....未諗到

醒目開學勳章

原帖由 Xenc 於 09-8-31 17:10 發表

唔蠢,我都有呢個疑問...我諗緊一個可以揹既布背袋仔,因為小息揹住都有有對手玩,唔使手攞住咁論盡,第日開學後再參考其它同學有咩更好既方法。

仔話學校要自己"針"水,我諗有水機。小食就....未諗到 ...

用背包都係好方法喎~又唔怕唔見...
[

我見金龍有夾棉褸同埋校褸SHOW出黎架,校褸係早紅色圓領,德信就唔見有校褸,我諗我都係買夾棉褸算喇.....

原帖由 dudu19812002 於 09-8-31 14:53 發表

,

真係唔該哂呀,我知應該買邊d喇~~
係呢,你地d小朋友識到新同學仔未呀? 我囝囝識到一個咋,叫佢問人地叫咩名,佢又唔敢喎,好驚佢識唔到朋友呀,因為屋企得佢一個,驚佢唔習慣同第二d小朋友玩....
佢第一日返普通話班,因為太多人又亂,驚到喊呀,以前第一日返幼稚園都冇喊架~~~

原帖由 dudu19812002 於 09-8-31 16:45 發表

我多數都係俾餅乾,都唔俾得多架~我都係怕佢食唔落午餐..不過,我估佢地都會掛住玩多過食,所以小休既食物會剩架...我個女個盒唔係好大架咋..一個盒我估有十幾塊細既動物餅!!我估都夠卦...學校有水機架~我阿女第1天返 ...

原帖由 dudu19812002 於 09-8-31 16:45 發表

我多數都係俾餅乾,都唔俾得多架~我都係怕佢食唔落午餐..不過,我估佢地都會掛住玩多過食,所以小休既食物會剩架...我個女個盒唔係好大架咋..一個盒我估有十幾塊細既動物餅!!我估都夠卦...學校有水機架~我阿女第1天返 ...

我都係俾餅乾,蛋糕之類做茶點,有時加盒迷你飲品,亞仔都話唔夠水可以去水機加水,但佢話老師驚佢哋侵到周圍都係,要佢哋將個出水口放入水樽口度先加水,我覺得咁好似好唔衛生,都叫佢唔好咁做,但如果帶2樽水又覺得會重得滯,仲有冇d咩好方法呢?

今朝送咗呀仔上車返學, 原來家長可以倍, 早知就跟佢一程啦.. 我無用袋入住樽水, 只係放係個背囊側袋, 食物就帶蛋糕, 你地仔仔有無食早餐先返學? 我仔就無, 不過我驚佢返全日時會肚餓.....

夾棉褸長D,蓋過pet pet,而校褸是紅色無領絨褸,不過價目表冇校褸價錢。
我見到D小朋友帶三文治、餅乾、麵包。
至於水機係一個濾水器,側邊有個出水口那種,都ok
原帖由 dudu19812002 於 09-8-31 14:53 發表

我見今日校車好遲,有D家長話搭唔到校車,要自己送返學,你地有冇事呀?
不過,第一日返學又係第一年全日制,點到會有D混亂。

原帖由 ronnielee 於 09-9-2 02:59 發表
我見今日校車好遲,有D家長話搭唔到校車,要自己送返學,你地有冇事呀?
不過,第一日返學又係第一年全日制,點到會有D混亂。

ronnielee,
你個夜鬼.....咁夜都唔駛訓嘅?
我個仔架保母車昨日返學遲咗20mins,放學都遲成半個鐘頭,不過今朝就早到咗,8:05上車,未到8點已經call我話到咗.....

我地架車都遲, 今朝好d 只係遲15mins, 8:30上車, 不過尋日放學1:45分先到!

冬季校服我未做, 諗住遲d先去買... 校服上又未影, 通告又話可以係學校安排影既, 係未真架???
‹ 上一主題|下一主題