用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 HKCWCC家長分享區
樓主: PCCW2319
go

HKCWCC家長分享區 [複製鏈接]

Oh sorry, SGSS = Shaukeiwan Government Secondary School.

原帖由 PCCW2319 於 08-11-19 21:32 發表
SGSS = ? :p

原帖由 AS 於 08-11-20 08:52 發表
Oh sorry, SGSS = Shaukeiwan Government Secondary School.

oic

今年SAPS都幾多人入到SGSSwor.
如果鍾情HKCWCC, 我1st round 會試HKCWCC & SGSS.

你仔/女係學校有參加D乜課外活動呀?
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

PCCW2319,
Please check PM.
Thanks.

原帖由 PCCW2319 於 08-11-20 08:58 發表

oic

今年SAPS都幾多人入到SGSSwor.
如果鍾情HKCWCC, 我1st round 會試HKCWCC & SGSS.

你仔/女係學校有參加D乜課外活動呀?

原帖由 mamawwe 於 08-11-18 13:11 發表
唉!終於派晒卷, 好彩冇見紅,但阿仔都話有D驚

今日班主任講今次test 班 & 級名次, 我地都好滿意. 希望下次再好d.
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

原帖由 PCCW2319 於 08-11-24 18:33 發表

今日班主任講今次test 班 & 級名次, 我地都好滿意. 希望下次再好d.

Test 都會講? 在班內名次和級內名次? 等我問吓阿仔先, 佢中史仲未派, 因為老師要去讀書, 所以幾堂都唔同老師上課

原帖由 mamawwe 於 08-11-24 20:42 發表

Test 都會講? 在班內名次和級內名次? 等我問吓阿仔先, 佢中史仲未派, 因為老師要去讀書, 所以幾堂都唔同老師上課

係呀 ! 我都估唔到會講. 阿仔話係班主任口講, 冇正式通告. 不過唔係全班都講, 只講左頭20名

我諗每個班主任做法未必相同.

原帖由 PCCW2319 於 08-11-24 22:18 發表

係呀 ! 我都估唔到會講. 阿仔話係班主任口講, 冇正式通告. 不過唔係全班都講, 只講左頭20名

我諗每個班主任做法未必相同.

更正:只講左頭12名

原帖由 PCCW2319 於 08-11-26 08:20 發表

更正:只講左頭12名

真係估佢唔到, 會有成績單, 仲要係有名次, 好在都唔算太差

原帖由 mamawwe 於 08-11-27 14:56 發表

真係估佢唔到, 會有成績單, 仲要係有名次, 好在都唔算太差

係啦!而且好詳細添呀 我收貨架啦,話哂都係升中後第一次test. 希望繼續進步啦!

原帖由 PCCW2319 於 08-11-27 16:23 發表

係啦!而且好詳細添呀 我收貨架啦,話哂都係升中後第一次test. 希望繼續進步啦!

PCCW2319, 您知道嗎,佢地份英文卷是參照現時會考的模式㗎, 相信是由F.1開始比佢地熟習la

原帖由 mamawwe 於 08-11-28 13:19 發表

PCCW2319, 您知道嗎,佢地份英文卷是參照現時會考的模式㗎, 相信是由F.1開始比佢地熟習la

e...........、咁又幾好喎。如果其他科目都係就very good o勒! 今次英文卷好似係阿仔班主任出架。

mamawwe,

阿仔12月脫離訂飯行列,加入左帶飯隊伍。:loveliness:

不過升Form 2後, 佢又可能要求唔帶飯,同d同學仔外出用膳。

原帖由 PCCW2319 於 08-12-4 11:51 發表
mamawwe,

阿仔12月脫離訂飯行列,加入左帶飯隊伍。:loveliness:

不過升Form 2後, 佢又可能要求唔帶飯,同d同學仔外出用膳。

叮飯方便嗎? 會否等好耐, 因為阿仔有時講唔夠時間食飯

原帖由 mamawwe 於 08-12-4 13:18 發表

叮飯方便嗎? 會否等好耐, 因為阿仔有時講唔夠時間食飯

不是叮飯 (學校無得叮飯), 係用保暖飯壺,帶飯返學校食。阿仔話比食lunch box耐左,e+用25mins. (其實應該講以前學校訂果個lunch box, 佢冇食哂,所以咪比e+快law)

原帖由 PCCW2319 於 08-12-4 15:28 發表

不是叮飯 (學校無得叮飯), 係用保暖飯壺,帶飯返學校食。阿仔話比食lunch box耐左,e+用25mins. (其實應該講以前學校訂果個lunch box, 佢冇食哂,所以咪比e+快law) ...

不過好似係有得叮, 因為上次阿仔班主任有講過, 但係好多人; 保暖飯壺可以嗎, 因天氣冷

原帖由 mamawwe 於 08-12-5 11:35 發表

不過好似係有得叮, 因為上次阿仔班主任有講過, 但係好多人; 保暖飯壺可以嗎, 因天氣冷

e..........冇聽阿仔講有得叮喎,今晚同阿仔八下先.
不過我唔想佢食咁多叮叮野。我e+帶飯, 都係每朝隔水蒸番熱d飯食送, not 用微波爐reheat.

阿仔話個飯壺ok, 夠暖呀!佢話學校d lunch box 都唔係熱架。

今早去排隊攞左簡介會門卷喇...:loveliness: :loveliness:

8:05左右巳派完籌..
8:10左右巳派完門卷..
真係手快有..手慢無..

原帖由 bubblex2 於 08-12-13 17:21 發表
今早去排隊攞左簡介會門卷喇...:loveliness: :loveliness:

8:05左右巳派完籌..
8:10左右巳派完門卷..
真係手快有..手慢無..

嘩 ! 咁快 ? 你幾點開始排隊 ? 係咪有400張飛呀 ?

原帖由 PCCW2319 於 08-12-13 21:15 發表

嘩 ! 咁快 ? 你幾點開始排隊 ? 係咪有400張飛呀 ?

有400張飛..200個籌
我早十分鐘到..但個籌巳經係130喇..
:loveliness: :loveliness:

唔排除有貪心家長攞完籌再攞籌!

Hi Bubblex2 & PCCW,

Wish you & your family have a Happy Christmas & Sweet New Year !

‹ 上一主題|下一主題