用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 今年小一讀滬江的家長
樓主: cherlymama
go

今年小一讀滬江的家長 [複製鏈接]

醒目開學勳章

JC

we don't have dictation next week yet. but my daughter say the teachers let them have the 評估
for 中, 英, 數.

原帖由 JC 於 08-9-11 12:29 發表
bb86
下星期二至開始第一次中默,但英默仲未有講話幾時默書喎。反而呀仔有講話前日默左幾個生字。

bb86,
中英數科評估功課上星期己做。
下星期四默英文,Dictation sheet 的第一段。

JC
原帖由 bb86 於 08-9-12 11:28 發表
JC

we don't have dictation next week yet. but my daughter say the teachers let them have the 評估
for 中, 英, 數.
JC

醒目開學勳章

JC

we don't have the Dictation sheet like last year. they have to write themself.

中英數科評估功課--do you mean do at home?
we have to finish like exam papers.

原帖由 JC 於 08-9-12 12:43 發表
bb86,
中英數科評估功課上星期己做。
下星期四默英文,Dictation sheet 的第一段。

JC

我都係下星期四默英文, 中文下星期一先默.
聽嗚尼間老師係幾嚴格ga, 好在默書係吾計考試分.
囝囝的字寫得好難睇, 初頭預左比老師扣分.

原帖由 mickeyeva 於 08-9-11 19:00 發表
今天阿女本手冊寫了下星期四黙英文5句, 昨天默中文課文真唔底, 話阿女個"說"字寫錯扣了2分, 話個"說"字兩點要向上, 好似課本一樣, 我用倉頡打個"說"字都不是書咁寫! 真嚴格, 所以大家要留意吓! ...

係咩唔計落考試分, 不過都唔好放鬆, 我個女今天將本手冊放在班櫃桶內, 沒有得簽名, 唔知老師會否罵? 上網看下週三又要默中文, 之前老師講隔一星期才默中文, 英文就每個星期默! 星期一放假....我們一家唔使今早起床, 祝各位中秋節快樂!
原帖由 SIUBO117 於 08-9-12 16:51 發表
我都係下星期四默英文, 中文下星期一先默.
聽嗚尼間老師係幾嚴格ga, 好在默書係吾計考試分.
囝囝的字寫得好難睇, 初頭預左比老師扣分.

Bb86,
我記得上星期三佢拎左三份功課返來,中文科係寫住 "自我評估" 呢幾個字喎.
你個女係在學校做?
佢有張dictation sheet 但老師無叫佢地貼在簿上。

Siubo117,
我個仔寫都唔靚,但默書時佢都會寫好d。唔靚唔扣分,但老師睇唔清楚當錯字咪扣分law。我同呀仔講要寫得清楚d,慢慢寫。因為要比老師睇架麻。

JC
原帖由 bb86 於 08-9-12 13:24 發表
JC

we don't have the Dictation sheet like last year. they have to write themself.

中英數科評估功課--do you mean do at home?
we have to finish like exam papers.
JC

Mickeyeva,
如果你教呀女寫字要跟返書既寫法,因為打倉頡出既字係有唔同字款會出唔同字形,書既字係0岩架。

JC

原帖由 mickeyeva 於 08-9-11 19:00 發表
今天阿女本手冊寫了下星期四黙英文5句, 昨天默中文課文真唔底, 話阿女個"說"字寫錯扣了2分, 話個"說"字兩點要向上, 好似課本一樣, 我用倉頡打個"說"字都不是書咁寫! 真嚴格, 所以大家要留意吓! ...
JC

JC, 要求高都好, 唔會寫錯筆劃, 下次我都會跟住書教阿女!
原帖由 JC 於 08-9-12 19:02 發表
Mickeyeva,
如果你教呀女寫字要跟返書既寫法,因為打倉頡出既字係有唔同字款會出唔同字形,書既字係0岩架。

JC

囝囝好硬頸, "貓"字吾肯用++, 佢要寫2個T字向左右.
比左書佢睇都堅持要用T,佢話老師咁寫.

有無人會訂"我的工作紙" OR 網上練習?
依家功課吾多, 但再落去功課吾知會唔會增加好多呢? 我怕無時間做.

原帖由 mickeyeva 於 08-9-13 00:02 發表
JC, 要求高都好, 唔會寫錯筆劃, 下次我都會跟住書教阿女!  

我沒有訂, 因訂了驚沒時間做, 而且都要$3XX, 今天我個囡囡功課都做唔晒, 要回家做, 上次放假前在學校做英文寫句子Whatis yourname?痴埋一齊, 結果我擦了, 字與字之間叫她用一隻手指位隔開D寫, 如果不是我驚星期四默5句子會錯! 我叫她在學校慢慢做, 好過做得快, 回來又要擦!
原帖由 SIUBO117 於 08-9-16 13:56 發表
囝囝好硬頸, "貓"字吾肯用++, 佢要寫2個T字向左右.
比左書佢睇都堅持要用T,佢話老師咁寫.

有無人會訂"我的工作紙" OR 網上練習?
依家功課吾多, 但再落去功課吾知會唔會增加好多呢? 我怕無時間做.

...

我都吾訂.
我返到屋企吃完飯都8:30. 佢做功課算快. 但要用一個鍾做公文和彈琴(要我在旁). 自己沖完涼都差不多10點. 連學校的書都無睇過, 邊有時間上網做功課呢!
琴日中文默書吾係成課默, 默單字先.
英文真係要寫得多, 初時真係要提佢每個字分開. 提多幾次就無問題. 我明天先默英文.

原帖由 mickeyeva 於 08-9-16 17:21 發表
我沒有訂, 因訂了驚沒時間做.....

阿女昨天要做comprehension, 以她來說都幾深, 我個女都不白明點解和點讀, 不過如果她識了之後, 看故事書會易明好多, 她真是要慢慢適應, 在另一個題目小學開學感到壓力大, 好多家長都說升了小一, 家長好唔慣, 好大壓力, 經常給學校寫手冊, 還要用紅筆寫, 反而我覺滬江都OK, 有寛限期2個月, 校長說不要給小朋友咁大壓力, 做家長都輕鬆少少!

comprehension? 中文OR英文?
中文派了考試形式. 嘩, 咁多? 又閱讀理解; 又說話; 令聽; 作文......

原帖由 mickeyeva 於 08-9-19 14:42 發表
阿女昨天要做comprehension, 以她來說都幾深, 我個女都不白明點解和點讀, 不過如果她識了之後, 看故事書會易明好多, 她真是要慢慢適應, 在另一個題目小學開學感到壓力大, 好多家長都說升了小一, 家長好唔慣, 好大壓 ...

英文是學校自己做的, 藍色封面用通告黃色紙訂裝成一本, 係啦...中文都好深, 是否下個月測驗未咁深啊?
原帖由 SIUBO117 於 08-9-19 15:46 發表
中文派了考試形式. 嘩, 咁多? 又閱讀理解; 又說話; 令聽; 作文......

英文是學校自己做的, 藍色封面用通告黃色紙訂裝成一本, 係啦...中文都好深, 是否下個月測驗未咁深啊?
原帖由 SIUBO117 於 08-9-19 15:46 發表

下個月就考試, 時間過得真係快!
我又未見英文有comprehension, 可能遲些才做.

囝囝己同同學仔講電話. 琴晚好開心, 話明天可以返學了.
佢最鐘意上英閱, 話答問題可以取貼紙.

原帖由 mickeyeva 於 08-9-19 16:56 發表

各位滬江家長,唔好意思,我係k3既家長,好想知多啲滬江既資料...

我想再問吓,1)佢地一班係唔係好多人家?2)你覺得 啲先生對學生既關愛夠唔夠呢?3)佢地既默書,測驗,幾耐一次呢?4)一日大概有幾多樣功課?5)多唔多額外既project做?6)佢地好似係有精英班,咁要考幾多名先可以入到家? 7)如果同北角循道比,你知唔知係唔係循道派位好過滬江呢?

真係唔好意思問咁多.....我好想知多啲佢地既教學理念,但佢地有冇開放日,又冇講坐參觀,個校長都好似唔係好體諒啲未來小一家長既需要.其他好多學校都有攪簡介會....真係好唔明....

我試吓答啦, 我個囡囡剛剛小一, 1)我個囡囡個班29人, 2)暫時我們囡有些老師惡些, 但她接受和都好鐘意上堂, 3) 一年2次小測, 2次考試, 每星期都要默中和英, 但可接收, 4) 現在功課量可接受, 中英數一定有, 再加1-2樣功課, 有時可在學校做完, 有好多領袖生幫手, 是較高年級的學生負責, 所以同學較獨立 5)11月有專題研習, 還有滬江校長十分好人, 親切, 好體諒學生, 此校好著重品德, 她好歡迎家長寫手冊或致電校方老師與校聯絡! 妳在何處聽校長不好?? 妳可以看以下學校開放日專題, 話今星期可到滬江參觀, 至於北循都好, 妳自巳到兩校參觀和比較!
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1689424&extra=page%3D1
原帖由 lokmanmama 於 08-9-22 13:27 發表
各位滬江家長,唔好意思,我係k3既家長,好想知多啲滬江既資料...

我想再問吓,1)佢地一班係唔係好多人家?2)你覺得 啲先生對學生既關愛夠唔夠呢?3)佢地既默書,測驗,幾耐一次呢?4)一日大概有幾多樣功課?5)多唔多額外既pr ...

我補充, 學校都幾細心照顧學生.
如下星期安排家長探訪學校. 在第一小息時老師帶小朋友去洗手(跟住食小食). LUNCH時有大哥哥檢查有否帶食具先. 在開學前(7月)有家長適應等..... 我小朋友讀得好開心. 滬江係有精英班, P3 開始分班.

我上年揀學校時都有考慮北循, 因為真係好近(行10分鐘到學校), 聽嗚小朋友讀得好開心. 老師都好有有愛心.
‹ 上一主題|下一主題