用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 你是否選培中???
樓主: ylf1428
go

你是否選培中??? [複製鏈接]

咁好啦, 試吓無妨。

不過別忘記今年與舊年有一個不同的地方。今年教育局確實執行每班40人,不能超收。所以就算校方想收回自己小六,都無位。

saiyeest

原文章由 KathyKwong 於 08-5-22 12:10 發表

謝謝你的分享.
如真的不能派回培中, 我都會去培中叩門, 我都覺得是有機會的.
Saiyeest 不妨一試.

醒目開學勳章

原文章由 KathyKwong 於 08-5-22 12:10 發表

謝謝你的分享.
如真的不能派回培中, 我都會去培中叩門, 我都覺得是有機會的.
Saiyeest 不妨一試.

講真, 我寧願培中係直資, 點都會收返晒自己小學啲學生啩! 都俾咗咁多年錢, 唔爭在俾埋中學, 總好過受哩啲煎熬.
[img][/img]

醒目開學勳章

原文章由 saiyeest 於 08-5-22 12:14 發表
咁好啦, 試吓無妨。

不過別忘記今年與舊年有一個不同的地方。今年教育局確實執行每班40人,不能超收。所以就算校方想收回自己小六,都無位。

saiyeest

...

舊年已經確實執行每班40人(所以舊年小學學長講o既嘢同今年都差唔多), 叩門位打從舊年起已經唔多, 但可能會有啲留班位(又係嗰句, 唔多, 但好過冇o麻)

[ 本文章最後由 DoReMi媽媽 於 08-5-22 14:20 編輯 ]
[img][/img]

同意,但可惜佢未轉到直資,我個仔已升中了。奈何!

原文章由 DoReMi媽媽 於 08-5-22 14:12 發表

講真, 我寧願培中係直資, 點都會收返晒自己小學啲學生啩! 都俾咗咁多年錢, 唔爭在俾埋中學, 總好過受哩啲煎熬.

醒目開學勳章

啲升中講座會開晒未? 如果未, 記住散咗會唔好咁快走, 睇下有冇啲中學老師主任傾下偈, 問下情況, 冇壞o麻!
[img][/img]

醒目開學勳章

原文章由 saiyeest 於 08-5-22 14:14 發表
同意,但可惜佢未轉到直資,我個仔已升中了。奈何!

唔好咁氣餒, 真係十之八九上得返中學, 係band 3生出咗去讀同有小小去咗直資, 其實培小都有人考出邊top o既學校, 不過係講咁全級頭幾名嗰啲囉, 我聽過有過咗去St. Paul Co-Ed tim.  哩啲當然唔係一般o既band 1生.
[img][/img]

今天同個培小Band 1 生媽媽傾, 佢話全班考第一(全級十名內), 都留升培中。仲有的Top Band 1生考英華都失敗。

希望有多的Band 1生係自行收生俾其他英中收左, 咁希望會大些。

佢話去年有的Band 2男生真係派去鄧鏡波。

原文章由 DoReMi媽媽 於 08-5-22 14:24 發表

唔好咁氣餒, 真係十之八九上得返中學, 係band 3生出咗去讀同有小小去咗直資, 其實培小都有人考出邊top o既學校, 不過係講咁全級頭幾名嗰啲囉, 我聽過有過咗去St. Paul Co-Ed tim.  哩啲當然唔係一般o既band 1生. ...

原文章由 saiyeest 於 08-5-22 14:44 發表
今天同個培小Band 1 生媽媽傾, 佢話全班考第一(全級十名內), 都留升培中。仲有的Top Band 1生考英華都失敗。

希望有多的Band 1生係自行收生俾其他英中收左, 咁希望會大些。

佢話去年有的Band 2男生真係派去鄧鏡波 ...

鄧鏡波有200多個位, 是很容易中的. 有D人說不錯,但又有D人說校風一般. 矛盾..........

鄧鏡波得127個位咋,不過係男校, 少左女仔爭, 有家長話其實培正都有的會派去鄧鏡波,校風都OK, 但成績係Band 2.

原文章由 KathyKwong 於 08-5-22 15:49 發表

鄧鏡波有200多個位, 是很容易中的. 有D人說不錯,但又有D人說校風一般. 矛盾..........

原文章由 saiyeest 於 08-5-22 15:52 發表
鄧鏡波得127個位咋,不過係男校, 少左女仔爭, 有家長話其實培正都有的會派去鄧鏡波,校風都OK, 但成績係Band 2.

我以為有200多個位, 這校20年多前是英中, 真是不錯的學校, 現在就不是太清楚.

以前真係不錯, 但我問的朋友佢地都話唔清楚。叫我去學校門口睇下的學生。但校舍真係可以。

上網查, 但comments不多。

原文章由 KathyKwong 於 08-5-22 16:18 發表

我以為有200多個位, 這校20年多前是英中, 真是不錯的學校, 現在就不是太清楚.

原文章由 saiyeest 於 08-5-22 16:22 發表
以前真係不錯, 但我問的朋友佢地都話唔清楚。叫我去學校門口睇下的學生。但校舍真係可以。

上網查, 但comments不多。

我舊同學個女在邱佐榮讀書, 請她幫我看鄧xx和陳瑞x2間學校的學生放午飯和放學的情形, 她都說2校的男生不差.

陳瑞x呢問校風好差, 出左名係最差Band 1學校, 同佢差不多咪即係麻麻。

原文章由 KathyKwong 於 08-5-22 16:38 發表

我舊同學個女在邱佐榮讀書, 請她幫我看鄧xx和陳瑞x2間學校的學生放午飯和放學的情形, 她都說2校的男生不差.

Dear KathyKwong,

我個仔交份英語夏令營的表格, 老師話叫佢自己交培正中心, 究竟係咪中學校長講個個夏令營,今天我打電話去問,職員話負責同事未翻, 遲的覆我。

原文章由 saiyeest 於 08-5-22 16:43 發表
陳瑞x呢問校風好差, 出左名係最差Band 1學校, 同佢差不多咪即係麻麻。

剛收到培正教育中心電話, 佢話係同一個課程(校長講個o個),但不是淨係培正小六學生,會對外開放招生。

舊年有大概1xx, 培正小六學生參加,但不是一定升培中都要參加的。

saiyeest

原文章由 saiyeest 於 08-5-23 12:09 發表

剛收到培正教育中心電話, 佢話係同一個課程(校長講個o個),但不是淨係培正小六學生,會對外開放招生。

舊年有大概1xx, 培正小六學生參加,但不是一定升培中都要參加的。

saiyeest ...

Dear Saiyeest,

那麼你仍會參加嗎?  昨天叫Ah 仔交回學校, 老師說要自行寄到教育中心, 我仍未寄出, 不過我身邊的朋友D仔或女都已報讀了.

另我第2個學校的選擇便是陳xx, 又多一樣擔心了.

Dear KathyKwong

我應該會參加。不過可以考慮多幾天, 我諗會六月初交。

我2nd Choice 已揀鄧xx, 我驚, 唔敢博。

原文章由 KathyKwong 於 08-5-23 12:21 發表

Dear Saiyeest,

那麼你仍會參加嗎?  昨天叫Ah 仔交回學校, 老師說要自行寄到教育中心, 我仍未寄出, 不過我身邊的朋友D仔或女都已報讀了.

另我第2個學校的選擇便是陳xx, 又多一樣擔心了. ...

原文章由 saiyeest 於 08-5-23 12:33 發表
Dear KathyKwong

我應該會參加。不過可以考慮多幾天, 我諗會六月初交。

我2nd Choice 已揀鄧xx, 我驚, 唔敢博。

我知很多在第2都是選鄧xx, 競爭很大.

原文章由 fatkk 於 08-5-9 21:51 發表
KathyKwong ,

(My penpower doesn't work, so I have to write in Eng)

My son will be promote to P5 this Sep. His weak area is in comprehension (both Chin & Eng), I think I need to give him some practis ...

Hi fatkk,

有沒有去問那間English Centre ? 早一個星期都有人介紹一個centre在CWB, 你有資料嗎?  如要請email告訴. 請出我的另一個email address. 這個我較方便查看.  Tks.

[email protected]

KathyKwong,

please check email

fatkk

原文章由 KathyKwong 於 08-5-23 12:45 發表

Hi fatkk,

有沒有去問那間English Centre ? 早一個星期都有人介紹一個centre在CWB, 你有資料嗎?  如要請email告訴. 請出我的另一個email address. 這個我較方便查看.  Tks.

[email protected] ...
‹ 上一主題|下一主題