用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 瑪利諾修院(小學部)2009/10小一家長請入黎報到!!! ...
樓主: LS+MCS
go

瑪利諾修院(小學部)2009/10小一家長請入黎報到!!! [複製鏈接]

kellymami & all,

你地報咗咩ECA吖??

我囡報Badminton (WED) & Junior Chinese Dance

2樣都無份...

我囡話早幾日學校有個MISS 問佢, 有無學過打羽毛球???
我囡答:無... 我囡話可能佢唔識, 所以唔收佢...
早知得咁少位, 我就報"中樂"啦....

原帖由 kellymami 於 10-6-6 19:42 發表
Thanks for your sharing!

mmak,
我個女都係俾個Miss 問同一個問題!我個女都係答無,所以都無被選中!
算罷啦!佢都無乜運動細胞!  無謂大家辛苦!
原帖由 mmak 於 10-6-6 22:19 發表
kellymami & all,

你地報咗咩ECA吖??

我囡報Badminton (WED) & Junior Chinese Dance

2樣都無份...

我囡話早幾日學校有個MISS 問佢, 有無學過打羽毛球???
我囡答:無... 我囡話可能佢唔識, 所以唔收佢...
...

kellymami,

我囡今年P.1 一樣校內ECA 都無參加 (抽唔到)...
睇嚟出年P.2 都係無ECA玩.....

原帖由 kellymami 於 10-6-6 23:46 發表
mmak,
我個女都係俾個Miss 問同一個問題!我個女都係答無,所以都無被選中!
算罷啦!佢都無乜運動細胞!  無謂大家辛苦!

請問星期四幾點放學呀?

應該係夏令時間 1:15p

原帖由 NatalieMaMa 於 10-6-8 22:57 發表
請問星期四幾點放學呀?

Thanks!
係咪淨係帶文具手冊返學, 唔使帶書呀?

我回來了, 巳經很久没有上來baby kingdom, 一路都為小測, 默書忙過不停, 終於考完 final exam, 真係鬆了一口氣, 終於可以休息一下。考完試唔係要照常上課嗎?  其實許多課本都教完,咁早考完試又未放假有咪好做呢?

啲高年班家長話考完試之後嘅日子都係玩吓輕鬆吓多.  都好吖, 比佢地 hea 吓享受吓冇壓力嘅校園生活, they should have good time!

原帖由 muimuiyan 於 10-6-9 11:11 發表
我回來了, 巳經很久没有上來baby kingdom, 一路都為小測, 默書忙過不停, 終於考完 final exam, 真係鬆了一口氣, 終於可以休息一下。考完試唔係要照常上課嗎?  其實許多課本都教完,咁早考完試又未放假有咪好做呢? ...

Thanks.  如果是這樣, 那為什麼不再提早一些放學, 唔駛佢地咁遲先吃午飯, 真是餓鬼死阿女!!

原帖由 jjbaby0307 於 10-6-9 11:20 發表
啲高年班家長話考完試之後嘅日子都係玩吓輕鬆吓多.  都好吖, 比佢地 hea 吓享受吓冇壓力嘅校園生活, they should have good time!

我個女都抽唔到gymnastics, 我想她一定好失望, 一年級啲小朋友都無份

原帖由 mmak 於 10-6-8 22:16 發表
kellymami,

我囡今年P.1 一樣校內ECA 都無參加 (抽唔到)...
睇嚟出年P.2 都係無ECA玩.....

我問咗阿囡, 佢話係要照常上課, 另... 明天會影相....

原帖由 NatalieMaMa 於 10-6-8 23:13 發表
Thanks!
係咪淨係帶文具手冊返學, 唔使帶書呀?

係囉, 原來一年級啲ECA 咁少位....

原帖由 muimuiyan 於 10-6-9 14:05 發表
我個女都抽唔到gymnastics, 我想她一定好失望, 一年級啲小朋友都無份

我都係成個5月無停過, 幫阿囡溫書呀....

我自己都有放監嘅感覺, 星期一有假... 可以出去玩幾日 ~~Yeah ~~

原帖由 muimuiyan 於 10-6-9 11:11 發表
我回來了, 巳經很久没有上來baby kingdom, 一路都為小測, 默書忙過不停, 終於考完 final exam, 真係鬆了一口氣, 終於可以休息一下。考完試唔係要照常上課嗎?  其實許多課本都教完,咁早考完試又未放假有咪好做呢? ...

原帖由 mmak 於 10-6-9 15:43 發表
我問咗阿囡, 佢話係要照常上課, 另... 明天會影相....

係呀, 原來要汁書包, 唔知會唔會派卷做改正呢?
我問過其他家長, 明天影相要著藍色校裙, 點解通告冇寫...?

原帖由 NatalieMaMa 於 10-6-9 19:51 發表

我問過其他家長, 明天影相要著藍色校裙, 點解通告冇寫...?

不過我女話可以著橙色校裙...

交俾學校張証件相要著藍色校裙 嘛, 我會俾我囡影 貼紙相...
佢今日著咗藍色校裙..

我見手冊寫影class photo, 可能影班相就無所謂著咩相卦???

原帖由 NatalieMaMa 於 10-6-9 19:51 發表

all,

我睇唔明張 special schedule ???

好似有好多假期 ???

我都唔係好明張"special schedule"?
今日派GS 卷,全部錯D careless mistake ,真係嘔血!
原帖由 mmak 於 10-6-10 16:14 發表
all,

我睇唔明張 special schedule ???

好似有好多假期 ???

我個女打電話比我話派了所有考試卷 (我未放工), 我叫她讀所有分數比我聽, 她讀完竟然問了我一句:"咁即係叫做有冇進步呀?"

其實我覺得未算好好, 但又唔係太差啦.  既然佢咁問到, 唯有話有進步啦.  不過唯一放心嘅就係冇唔合格, 應該唔洗留班.  (因為我之前成日嚇佢再唔溫書出年就讀番一年級)...

更正係GE!
原帖由 kellymami 於 10-6-10 16:28 發表
我都唔係好明張"special schedule"?
今日派GS 卷,全部錯D careless mistake ,真係嘔血!
‹ 上一主題|下一主題