用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 嘉諾撒聖家 (九龍塘) 家長 - PART 2
樓主: vvmakyy
go

嘉諾撒聖家 (九龍塘) 家長 - PART 2 [複製鏈接]

阿囡朗誦都係撞正考試, 都係無老師打來, 不過有一份更改申請表, 可以改期, 不過唔知點填, 驚填錯, 我諗住明天打比學校問, 改期需要費用係$60.

原帖由 wanmui 於 08-10-29 22:22 發表
阿囡朗誦比賽撞正考試,無老師打俾我,只係派到表俾個女!

老師打比我係因為通知我如果改期, 改咗日子都係撞正考試日子, 不過係下午, 所以改咗都會影响溫習

你地囡囡係咪下午比賽呀

原帖由 wanmui 於 08-10-29 22:22 發表
阿囡朗誦比賽撞正考試,無老師打俾我,只係派到表俾個女!

vvmakyy

阿囡參加咗普通話同英文朗誦, 普通話係10/12上午, 英文就撞正考試15/12上午, 所以英文就派咗張表可以改期, 照資料睇, 學校應該叫改做2/12上午, 我諗應該冇問題, 不過好擔心會撞口試, 因為考試前一個禮拜應該口試, 又唔知邊一日, 但係口試好似係未下午呢?早知唔幫佢報咁多 .

但係你個期, 真係要諗清楚, 參加完會唔會冇時間溫習?

原帖由 vvmakyy 於 08-10-29 22:43 發表
老師打比我係因為通知我如果改期, 改咗日子都係撞正考試日子, 不過係下午, 所以改咗都會影响溫習

你地囡囡係咪下午比賽呀

Hi HiuyanMum
你囡囡就好啦, 英文朗誦即使改期都都唔會影响考試同口試, 10/12 那天口試你放心, 你係唔會撞期(時間), 因為老師話口試係在導修堂進行 - 即下午, 我囡囡都係10/12朗誦, 但在下午, 所以萬一這天考口試就冇得去比賽了, 我估老師佢地咁有經驗, 應該可能會幫忙作出適當安排

我囡英文朗誦原在15/12,撞正考試,老師派了表,看資料是想改為2/12上午了.
原帖由 vvmakyy 於 08-10-30 11:31 發表
Hi HiuyanMum
你囡囡就好啦, 英文朗誦即使改期都都唔會影响考試同口試, 10/12 那天口試你放心, 你係唔會撞期(時間), 因為老師話口試係在導修堂進行 - 即下午, 我囡囡都係10/12朗誦, 但在下午, 所以萬一這天考口試就 ...

咁你都好呀, 可以改2/12, 又唔影响考試

原帖由 wanmui 於 08-10-30 12:59 發表
我囡英文朗誦原在15/12,撞正考試,老師派了表,看資料是想改為2/12上午了.

明天家長會,我同husband都去,but husband/我會遲些,只得一張家長證,是否要等埋一齊至可以入呢?
係呢,多唔多家長去?有無用?
Thanks !
原帖由 vvmakyy 於 08-10-30 13:37 發表
咁你都好呀, 可以改2/12, 又唔影响考試

Hi wanmui

明晚, 我同husband 都會去, 不過真係唔知要唔要帶家長證喎, 我都係第一次去咋, 不如你明天打電話回學校問呀!

原帖由 wanmui 於 08-10-30 19:44 發表
明天家長會,我同husband都去,but husband/我會遲些,只得一張家長證,是否要等埋一齊至可以入呢?
係呢,多唔多家長去?有無用?
Thanks !

我找到在網上功課欄的通知說要帶家長證的。

原帖由 vvmakyy 於 08-10-30 20:34 發表
Hi wanmui

明晚, 我同husband 都會去, 不過真係唔知要唔要帶家長證喎, 我都係第一次去咋, 不如你明天打電話回學校問呀!

原帖由 wanmui 於 08-10-30 22:44 發表
我找到在網上功課欄的通知說要帶家長證的。

Dear all
早晨
我和太太都會到,
上次家教會都是分開到,
我都遲了一些, 又無帶家長證,
只是和登記的老師講出班別和學生名稱,
和她說我太太以到了,
老師看看登記表証實資料便比我入內了,
唔知今日會否一樣呢

今晚再見

Thanks a lot!
原帖由 id00288 於 08-10-31 08:16 發表

Dear all
早晨
我和太太都會到,
上次家教會都是分開到,
我都遲了一些, 又無帶家長證,
只是和登記的老師講出班別和學生名稱,
和她說我太太以到了,
老師看看登記表証實資料便比我入內了,
唔知今日會否一樣呢

今晚再 ...

原帖由 vvmakyy 於 08-10-30 20:34 發表
Hi wanmui

其實唔會check,我地往年都係這樣入禮堂。

原帖由 Heidi媽 於 08-10-31 13:04 發表
冇check証. 入到去該級各班的老師會坐嚮一個地方, 老師枱上放置左班牌, 自己去找番那一班向老師報到就OK.

Dear all
大家好,

vvmakyy:
星期五好高興見到你哋,
由於時間關係, 未能慢慢長談,
完場後看到你們在等待和老師面談成功嗎?
看到很多家長都在等,
有冇班內的新消息和情況,
下次有機會一定再和你們交流吓

hi id00288

我都好開心同你地見面, 傾吓囡囡學校情況, 交換心得, 講座後, 我見有家長問老師, 我咪問埋一份lor, 見阿囡今年數學理解力差咗, 咪同老師傾吓lor

後日去旅行喇,大家會預備咩食物俾囡囡呢?
唔想又係腸仔,雞翼呀!

上年試過整雞翼比囡囡, 但係佢掛住玩, 覺得食d有骨的都話麻煩, 所以今年諗住整d簡簡單單 - 丸類, 芝士腸, 飛碟, 包, 食得飽就算啦

原帖由 傻妹 於 08-11-3 15:24 發表
後日去旅行喇,大家會預備咩食物俾囡囡呢?
唔想又係腸仔,雞翼呀!

原帖由 Heidi媽 於 08-11-3 22:03 發表
我會整雞翼(去埋骨), 呀女好鍾意吃的, 不過女仔唔好食咁多, 所以平時好少機會有雞翼食!

噚晚問亞女想食咩,點知佢話佢地一隊五人組安排左每人負責一樣野.佢負責飲品.不過我都會為佢整份三文治及帶少少餅,因為唔知其他人會預備咩食物同份量夠唔夠囉.

‹ 上一主題|下一主題